G4Media.ro

Parlamentul European s-a pronunţat într-un raport pentru oprirea proiectului „Nord Stream-2″/ Reacția…

Parlamentul European s-a pronunţat într-un raport pentru oprirea proiectului „Nord Stream-2″/ Reacția Rusiei: Apelul face jocul lobby-ştilor intereselor SUA

Parlamentul European consideră necesară sistarea realizării proiectului de construcţie a gazoductului „Nord Stream-2”, se menţionează într-un raport al Parlamentului European „privind relaţiile politice dintre Uniunea Europeană şi Rusia”. „Parlamentul European subliniază că, în prezent, Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Rusiei şi că ea îşi va păstra poziţia de partener economic cheie al Rusiei şi în viitor, transmite agenția Tass, citată de Rador.

Totodată, însă, susţine că proiectul gazoductului „Nord Stream-2″ întăreşte dependenţa UE de livrările gazelor ruşeşti, ameninţă piaţa internă a UE şi nu corespunde politicii energetice a UE şi intereselor sale strategice şi din acest motiv trebuie oprit” – se precizează în textul raportului.

Parlamentul European subliniază, de asemenea, că „niciun fel de alte noi proiecte cu Rusia nu trebuie implementate fără o evaluare juridică preliminară în ceea ce priveşte conformitatea juridică a acestora cu legislaţia UE şi cu priorităţile politice adoptate”.

Rusia critică această rezoluţie. Şeful Comitetului pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei, Konstantin Kosacev, a declarat că Parlamentul European s-a pronunţat, astfel, împotriva intereselor Europei, transmite Ria Novosti, citată de Rador.

Potrivit afirmaţiilor sale, apelul la încetarea construcţiei gazoductului „Nord Stream-2” face jocul lobby-ştilor intereselor SUA. „Nu voi fi surprins dacă, în luna mai, alegătorii țărilor europene vor curăța cu adevărat rândurile actualului Parlament European antieuropean” – a scris Kosacev, pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe, Serghei Jelezniak, a declarat că membrii care în curând vor părăsi Parlamentul European încearcă să plaseze o mină la baza restabilirii relaţiilor Rusiei cu ţările europene.

În opinia deputatului rus, Parlamentul European îndeplinește, în mod regulat, funcția „portavocii americane” în Europa, transmiţând mai departe retorica antirusă și formulând acuzații și cereri nefondate la adresa Moscovei.

„Intenţia de a institui noi sancţiuni împotriva ţării noastre şi de a opri realizarea proiectului „Nord Stream-2″ sună ca ecou al ameninţărilor americane la adresa Rusiei şi a proiectului european, în care sunt implicate importante ţări din Europa” – a declarat Jelezniak.

Şi deputatul Adalbi Şhagoşev a declarat la RT că aceste apeluri de a bloca construcţia gazoductului „Nord Stream-2” sunt lansate împotriva securității energetice a Europei. Adalbi Şhagoşev a subliniat că, în viitorul apropiat, Europa nu are alternative la gazul rusesc.

Compania germană Uniper, unul din partenerii „Gazprom” în cadrul proiectului „Nord Stream-2”, nu comentează raportul Parlamentului European privind relaţiile cu Rusia, dar şi-a exprimat convingerea că proiectul va fi realizat, a anunţat, marţi, un reprezentant al companiei.

„Ca şi până acum, ne respectăm angajamentele asumate în cadrul „Nord Stream-2″ şi suntem convinşi că acest proiect are sens/valoare din punct de vedere al politicii energetice, atât pentru Germania, cât şi pentru întreaga Europă, pe fondul reducerii producţiei de gaze pe continent” – au precizat surse din cadrul serviciului de presă al companiei. „Noi pornim de la ideea că proiectul „Nord Stream-2″ va fi realizat” – se afirmă în comunicat.

Sursa: Rador

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Era de asteptat, fara UK in UE care sa asigure securitatea continentului si fara sprijinul SUA, Europa bate in retragere. Insa s-ar putea ca asta sa infurie Rusia cam tare. Felicitari PE pentru aceasta decizie înțeleaptă!

  2. Excelent!
    SUA si UE sunt in aceeasi familie NATO, Civilizatia Occidentala.
    Rusia este cea care face lobby, si inca unul murdar. Pentru Rusia, avem multe placute suedeze.

  3. mesajul rusnacilor este acesta: bai parlamentarilor europeni, fiti atenti, ca la voi, spre deosebire de rusia, sunt alegeri libere!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.