G4Media.ro

Parlamentul European, poziție dură față de Ungaria: cere sancțiuni pentru guvernul Viktor…

Sursa Foto: Parlamentul European

Parlamentul European, poziție dură față de Ungaria: cere sancțiuni pentru guvernul Viktor Orban și suspendarea plăților

Democrația și drepturile fundamentale sunt amenințate în Ungaria, afirmă majoritatea europarlamentarilor, care au cerut joi Comisiei Europene și Consiliului UE să ia măsuri rapide pentru a protejeza cetățenii maghiari și statul de drept, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, și cu președinția rotativă croată a Consiliului UE, majoritatea europarlamentarilor au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate.

Europarlamentarii au criticat atitudinea ”pasivă” a Consiliului UE și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament.

Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au comparat măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania, potrivit comunicatului citat.

Context.

La finalul lunii martie, Parlamentul ungar a adoptat o lege care îi permite premierului naționalist de a guvern, până la noi ordine, prin decrete, ân cadrul stării de urgență votate pentru a combate epidemia. Aceste puteri aproape depline au stârnit „preocuparea” președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și avertismentul din partea a 16 state membre UE.

În rezoluția sa din 17 aprilie, Parlamentul European a declarat deja că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale […], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

Premierul maghiar Viktor Orban a declinat, miercuri, invitația președintelui Parlamentului European de a participa la dezbaterea asupra stării de urgență instaurată în Ungaria din cauza pandemiei de Covid-19 și repercusiunile acesteia asupra drepturilor și libertăților fundamentale. „La ora actuală, lupta contra epidemiei îmi consumă toată forța și energia”, a declarat premierul Orban în răspunsul către președintele PE, italianul David Sassoli, potrivit agenției ungare de presă MTI.

Foto: Parlamentul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Cine sa-i mai inteleaga si pe astia ?

  PS. Acum vreo saptamana-doua CE nu gasea nimic nelalocul lui la Orban in raport cu politica UE !!! Intrebati-o pe comisarca pe Justitie !

 2. De la cerere la fapta e cale luuuuunga,nu le da mana sa faca praf relatia economica cu Ungaria ,Orban e taticul lor.
  UE in momentun asta e ca ONU o adunatura de ipocriti,mai bine se desfiinteaza.

 3. @Susufler0 – Nu stiu cum sa interpretez comentariul tau. Ori esti neinformat, ori vrei cu buna stiinta sa induci in eroare. In primul rand ca nu e „comisarca” pe justitie ci comisar, Didier Reynders, deci din start faci confuzii grave. Daca te refereai la Věra Jourová, atunci trebuie sa afli ca e vicepresedinte (scrie si in stire) si pe valori si transparenta. Iar afirmatia „Acum vreo saptamana-doua CE nu gasea nimic nelalocul lui la Orban in raport cu politica UE” este total neadevarata, de foarte mult timp (cel putin de anul trecut) guvernul din Ungaria este in conflict deschis cu parlamentul european.

  • Perfect adevarat. Probabil Susufer0, este un ungur ingognito sau PSD-ist, care vrea sa raspandeasca minciuna.

  • @Kafka:
   „Citeste si:” scrie cu litere albastre in continuarea articolului, pe care il comentam !
   Ai avut curiozitatea sa dai click si sa citesti articolul de ieri de pe acest site ? E vorba de articolul intitulat „Cum si-a intarit Victor Orban controlul asupra Ungariei prin cele 124 de decrete date in baza controversatei legi privind starea de urgenta care ii permite sa guverneze prin decret pe termen nelimitat” Acolo se scrie printre altele ca legea privind starea de urgenta din Ungaria, citez : „…nu incalca dreptul european.” Aceasta este calificarea recenta data legii de catre Comisia Europeana, se mai scrie in articol. Si tot in aceasta analiza a redactiei G4Media se aminteste de faptul ca , citez:”Inclusiv comisara europeana pt justitie Vera Jurova care a declarat recent ca legea respectiv nu incalca dreptul european, se exprima intre timp mai nuantat…” Daca redactia g4 a gresit, atunci si eu am gresit … Asta e : daca autorul analizei a ramas cu mintea la functiile si persoanele de pe vremea lui Jean Claude eu am gresit ca nu am verificat numele, dar informatia cum ca CE nu a avut nimic de principiu impotriva decretului, considerandu-l compatibil cu dreptul UE, este corecta ! Din acest punct de vedere comentariul meu este corect si logic . Intai e ok, la prima citire Decretul, dupa aceea observand practica, nu mai e ok ! ” Cine sa-i mai inteleaga, kafka ?

   PS. Cat il priveste pe boul ala de @xman, care se misca pe site-ul asta „ingognito”, atata intelege, atata poate ! Tu cel putin esti informat, ai citit macar articolul asta, dar insul ala pun pariu ca nu l-a citit nici pe asta si nici pe celalalt !

  • @xman:
   Nataraule, nu sunt doar , sunt chiar si „PSD-ist care vrea sa raspandeasca minciuna” si agent mosad si vezi ca sunt pe urmele tale ! :)))))))))))

   PS. Citeste ce i-am scris lui @kafka. Vezi insa ca sunt mai mult de 10 randuri iar voi astia cu deficit de atentie adormiti cam dupa al 7-lea, al 8-lea !) :)))