G4Media.ro

Parlamentul European denunță violențele, hărțuirea și presiunile cu care se confruntă jurnaliștii

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Parlamentul European denunță violențele, hărțuirea și presiunile cu care se confruntă jurnaliștii

Parlamentul European este profund îngrijorat de situația libertății mass-media în Uniune și denunță violențele, hărțuirea și presiunile cu care se confruntă jurnaliștii, într-o rezoluție adoptată miercuri, precizează un comunicat de presă al PE.

Parlamentul atrage atenția asupra „încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass-media critică și independentă și de a submina libertatea și pluralismul mass-mediei”.

Potrivit sursei citate, europarlamentarii sunt „deosebit de îngrijorați” de situația presei publice din unele țări ale Uniunii, unde mijloacele de comunicare în masă au devenit „un exemplu de propagandă proguvernamentală”.

Comisia Europeană trebuie să evalueze în mod regulat nivelul de interferență al guvernelor și transparența structurilor de proprietate și nu trebuie acordate fonduri ale Uniunii pentru mass-media controlată de guvern sau pentru propaganda politică, mai precizează Parlamentul European.

Rezoluția a fost adoptată cu 553 voturi pentru, 54 voturi împotrivă și 89 abțineri.

Ce constată și ce propune rezoluția adoptată de Parlamentul European, potrivit sursei citate:

  • O mai bună protecție a jurnaliștilor, în special a femeilor

Eurodeputații consideră că „s-a dezvoltat un model de intimidare din ce în ce mai extins care vizează reducerea la tăcere a jurnaliștilor”. Ei citează asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia și a lui Ján Kuciak și a logodnicei sale drept un exemplu al riscurilor cu care se confruntă jurnaliștii de investigație. Deputații le solicită personalităților publice să nu denigreze jurnaliștii și insistă asupra obligației legale de a ancheta toate atacurile. Parlamentul subliniază că jurnalistele sunt deosebit de vulnerabile și ar trebui să beneficieze de protecție suplimentară.

  • Concentrarea excesivă a mass-mediei amenință pluralismul

Rezoluția constată că pluralismul este în pericol atunci când proprietatea asupra mass-mediei este concentrată în mâinile unui număr prea mic de persoane. În aceste condiții, este mai dificil să se combată răspândirea dezinformării. Deputații solicită ca țările Uniunii să ia măsuri pentru a evita concentrarea excesivă a proprietății asupra mijloacelor de comunicare și pentru a garanta transparența. Ei critică guvernele pentru faptul că se amestecă invaziv în publicitatea publică. Deputații mai subliniază că fondurile Uniunii nu pot fi cheltuite în favoarea mass-mediei controlate de stat sau pentru propaganda politică.

În acest context, Parlamentul invită Comisia Europeană ca, în raportul său anual referitor la situația statului de drept în Uniune, să evalueze pentru fiecare stat membru gradul de transparență al proprietății asupra canalelor de presă și nivelul de interferență a guvernelor și a actorilor privați în sector. Deputații subliniază că încercările de a îngrădi libertatea și pluralismul mass-mediei trebuie considerate un abuz de putere grav și sistematic și o încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii.

  • Discursurile de incitare la ură și dezinformarea online

Eurodeputații doresc un cadru juridic mai solid pentru a preveni și contracara răspândirea discursurilor online de incitare la ură. Ei doresc și o mai bună colaborare între platformele online și autoritățile de aplicare a legii. Deputații subliniază că acțiunile voluntare ale platformelor sunt „necesare, însă în continuare insuficiente” pentru a combate dezinformarea, conținutul ilegal și interferențele străine. Cu toate acestea, ele „nu trebuie să devină organisme private de cenzură”, iar eliminarea conținuturilor ilegale trebuie să facă întotdeauna obiectul unor măsuri de protecție.

În fine, textul adoptat evidențiază preocupările legate de interferențele străine în procesul democratic, care au drept scop polarizarea opiniei publice și anularea pluralismului. Textul mai avertizează cu privire la consecințele potențial dăunătoare ale manipulării informațiilor referitoare la pandemia de COVID-19, se precizează în comunicatul de presă.

Citește și:

Parlamentul European dezbate luni o rezoluție privind libertatea presei: Pluralismul mass-media, în pericol în mai multe țări UE/ Presiuni în creștere asupra jurnaliștilor

Sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Poate ca Europa si Natiunile Unite (fondate si controlate de aceeasi oameni din grupul Bilderberg – WEF), ar trebui sa inceteze manipularile maselor. Jurnalistii hartuiti sunt de fapt activistii lui Soros (ONG-ul Open Society si sutele de ONG-uri adiacente). CNN-ul si BBC-ul, alaturi de ABC si CNBC controleaza narativul majoritatii trusturilor de presa la nivel global. Acesta este ACTIVISM, nu jurnalism. Massmedia a devenit o unealta pentru un grup de crima organizata care isi pierde controlul asupra maselor. Nu mai mancati rahat cu narativul covidului pt. ca adevarul va iesi la iveala in curand.