G4Media.ro

Parlamentul European a votat rezoluția care cere protejarea muncitorilor sezonieri: Statele membre…

Parlamentul European a votat rezoluția care cere protejarea muncitorilor sezonieri: Statele membre trebuie să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor

Parlamentul European a votat vineri în ședința plenară de la Bruxelles o rezoluție pe tema muncitorilor sezonieri, inițiată de grupul Renew Europe. Textul rezoluției pune accent pe creșterea numărului de inspecții la locul de muncă la nivel național și transfrontalier și pe condiții de locuit decente, care trebuie decuplate de remunerare, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Rezoluția, care nu are forță juridică, dar dă linia politică pentru schimbări legislative în UE, prevede acordarea de drepturi pentru muncitorii transfrontalieri, o temă extrem de importantă pentru România, care e cel mai mare exportator european de forță de muncă.

Potrivit comunicatului PE, eurodeputații solicită luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19.

Criza COVID-19 a adus la limină și a agravat dumpingul social și precaritatea situației multor lucrători transfrontalieri și sezonieri din sectorul agroalimentar, al construcțiilor și al asistenței medicale din UE. Într-o rezoluție adoptată vineri, Parlamentul îndeamnă Comisia să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Textul solicită, de asemenea, un acord rapid și echilibrat privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care este necesară pentru combaterea fraudei sociale și încălcării drepturilor sociale ale lucrătorilor mobili.

Măsuri urgente necesare pentru a proteja lucrătorii sezonieri și transfrontalieri

Deputații solicită Comisiei să prezinte noi orientări specifice pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19, să propună soluții pe termen lung pentru a face față practicilor abuzive de subcontractare și să se asigure în mod prioritar că Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) devine pe deplin operațională. Statele membre trebuie să consolideze capacitatea inspecțiilor muncii și să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor, afirmă textul.

Dragoș Pîslaru (Renew Europe, România), membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și inițiator al rezoluției, a declarat: „Această rezoluție este dedicată milioanelor de lucrători transfrontalieri care sunt simbolul liberei circulații consacrate în tratatele noastre și care aduc prosperitate sectoarelor economice cheie. A fost un privilegiu să coordonez această inițiativă, susținută pe scară largă, ce solicită Comisiei și statelor membre să protejeze mai bine drepturile lucrătorilor și să promoveze o mobilitate echitabilă pentru a face față provocărilor post-COVID-19.”

Rezoluția a fost adoptată cu 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri.

Comisia Europeană urmează să prezinte în scurt timp orientări pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.

Context

În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcții), din Franța în Luxemburg (88 000), din Germania în Luxemburg (52 000), din Slovacia în Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenței medicale) și din Franța în Belgia (46 000).

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajați în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370 000 în Italia, 300 000 în Germania, 276 000 în Franța și 150 000 în Spania.

Lucrătorii sezonieri și cei transfrontalieri pot fi angajați în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulație pe teritoriul UE. Legislația statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de șomaj și protecția socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire.1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru și lucrează în altul.

Dacian Cioloş a inițiat Rezoluția în calitate de președinte Renew Europe, iar europarlamentarul Dragoș Pâslaru a redactat și negociat textul rezoluției cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European.

Dacian Cioloș, liderul grupului, a explicat într-un interviu pentru G4Media.ro, că rezoluția cere drepturi egale cu localnicii pentru muncitorii sezonieri: salariu minim, concediu, asigurare de sănătate, protecție la locul de muncă, preaviz și un timp minim înainte de a putea fi concediați.

”Nu vrem să mai vedem muncitori cazați în condiții mizere sau păcăliți de angajatori sau expuși la riscuri de infectare cu COVID-19. Vrem ca situația drepturilor lor sociale să fie luată în calcul de la început”, a declarat Dacian Cioloș pentru G4Media.ro.

Foto: Muncitori în agricultură (Pexels.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ce viața amară trebuie sa ai, sa pleci din tara ta printre straini sa iti castigi existenta, sa contribui la economia altor țări, să muncesti in agricultură sa dormi in bărăci cand avem o tara unde ar trebui sa vina altii sa muncească la noi. Cu asa suprafețe agricole sa nu generezi locuri de muncă in agricultură este genocid. Când înainte de ’89 erau milioane de locuri de munca agricultura acum zootehnia este inexistenta iar celelalte ramuri agricole de abia își duc traiul in timp ce noi importăm mancare de prin toată lumea.

    • cand romanii n-or mai fi ticalosi, cand le va pasa de tara, atunci va fi cum spui tu

      pana atunci, popor de hoti, mai mici, mai mari, de toate facturile

  2. @Raul ai perfecta dreptate, dar atât timp cât agricultura este făcută de mafioți care urmăresc propriul interes si banii din subvenții și fonduri UE. Subvențiile sunt adevarate ajutoare sociale bani nemunciti acordați fara criterii și controale pe teren. Referitor la locurile de muncă din agricultură ele lipsesc cu desăvârșire , dar daca se pun niste conditii ca cine primește subvenții să aibă angajați cu caracter permanent in functie de exploatatie și de fermă. Satele românești ar arata altfel daca la fiecare fermă ar fi câțiva angajați, iar la cei cu ferme mari ar avea sute de angajați. Trebuie să se acorde subvențiile in functie de numărul de angajați .permanenți iar românii vor lucra în agricultura românească.

  3. Astia au votat acum vreo 5 ani o compunere in care spuneau ca vor baga obligativitatea vizei pentru turistii americani, daca nu sunt bagati romanii in Visa Waiver. Si ce s-a mai auzit de atunci?