G4Media.ro

Parlamentul European a aprobat regulamentul privind portofelul digital european care asigură gratuitatea…

Sursa Foto: G4Media.ro

Parlamentul European a aprobat regulamentul privind portofelul digital european care asigură gratuitatea semnăturii electronice și eliminarea cozilor la ghișee

Europarlamentarul REPER Alin Mituța anunță că Parlamentul European a aprobat astăzi regulamentul privind portofelul digital european (eID), dosar pe care europarlamentarul l-a coordonat din partea Renew Europe. Prin această inițiativă de digitalizare a relației dintre cetățeni și stat se va elimina timpul petrecut la ghișee, cozile interminabile sau teancuri de documente de care avem nevoie atunci când apelăm la diverse servicii, fie ele publice (taxe, impozite, spitale) sau private (bănci, asigurări).

Portofelul digital va funcționa sub forma unei aplicații pe telefon, în care vom putea stoca documente, certificate, inclusiv acte de identitate precum cartea de identitate sau pașaportul și prin care vom putea accesa servicii publice și private de la distanță, oriunde în UE, acestea fiind criptate și având valoare juridică echivalentă documentelor în format hârtie.

“Prin portofelul digital european vom putea, spre exemplu, să accesăm orice fel de document, adeverință sau certificat prin câteva click-uri în aplicație sau vom putea solicita deschiderea unui cont bancar prin simpla partajare via telefon a documentelor cu banca noastră, fără să mai fie nevoie să ne deplasăm și să așteptăm ore întregi la ghișee”, transmite Alin Mituța.

Portofelul digital va fi dezvoltat de fiecare stat membru și va fi pus în mod gratuit și voluntar la dispoziția cetățenilor. Deținătorii portofelului digital vor avea control absolut asupra propriilor date și documente și vor fi singurii care va decide cu cine și când să le partajeze. De asemenea, la propunerea europarlamentarului Alin Mituța, portofelul digital va include și o semnătură electronică gratuită pentru toți cetățenii europeni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe cât punem pariu că aceste portofele digitale vor necesita accesarea locației, a camerelor foto, a microfonului, a listei de contacte etc.