G4Media.ro

Parlamentul European a adoptat cu majoritate largă o rezoluție prin care cere…

Sursa foto: Unsplash

Parlamentul European a adoptat cu majoritate largă o rezoluție prin care cere Statelor Unite să accelereze procesul de aderare a României, Bulgariei și Ciprului la programul Visa Waiver

Parlamentul European (PE) a adoptat, miercuri, cu majoritate largă, rezoluția „The future of EU-US relations” („Viitorul relațiilor UE-SUA”) prin care cere Statelor Unite să accelereze procesul de aderare al României, Bulgariei și Ciprului la programul de scutire de vise, Visa Waiver.

  • Rezoluțiile Parlamentului European nu au putere de lege, însă pun o presiune suplimentară pe Comisia Europeană să ia măsuri în caz că SUA nu vor elimina vizele pentru cele trei state europene.

Rezoluția a fost adoptată cu 550 de voturi „pentru”, 83 „împotrivă” și 55 de abțineri. Toți europarlamentarii români au votat „pentru”.

Parlamentul European „subliniază importanța reciprocității vizelor între UE și SUA și încurajează ambele părți să găsească o soluție reciproc acceptabilă printr-un angajament diplomatic activ care să permită un regim fără vize pentru toate statele membre ale UE; salută includerea Poloniei în Programul SUA de scutire de viză, Visa Waiver, și confirmarea faptului că Croația îndeplinește, de asemenea, toate cerințele pentru includere; solicită SUA să accelereze procesul de aderare a Bulgariei, Ciprului și României la programul Visa Waiver”, se arată la articolul 10 al rezoluției „The future of EU-US relations”.

Recent, Croația a fost inclusă de Statele Unite pe lista țărilor ce fac parte din programul Visa Waiver, oferindu-le astfel cetățenilor croați să călătorească fără viză pe teritoriul american până la 90 de zile.

Parlamentul European a mai solicitat în trecut Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor cetățenilor SUA și UE.

La data de 22 octombrie 2020, PE a adoptat cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia „să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate”, se arată într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al PE.

„Cetățenii bulgari, croați (n.r. – între timp au fost acceptați în programul Visa Waiver), ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană”, mai precizează Parlamentul European.

România, Bulgaria și Cipru, ultimele state UE obligate să aibă viză pentru SUA

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de către Statele Unite. În 2014, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să anuleze vizele pentru Croația și alte țări ale UE ai căror cetățeni trebuiau încă să aibă documentul pentru a intra în Statele Unite, invocând motivul reciprocității. Au existat chiar amenințări cu sancțiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Polonia a fost exclusă din regimul de vize la sfârșitul anului trecut, după ce a desfășurat o campanie de încurajare a oamenilor de afaceri și a oficialilor care erau aproape siguri că vor obține o viză dacă vor aplica.

O campanie similară a fost realizată anul acesta de Croația, care deja la 30 septembrie anul trecut, când s-a încheiat anul fiscal din America, a redus numărul cererilor respinse la 4% și nu mai era departe de atingerea obiectivului.

Ce prevede regulamentul american și unde se situează România

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele.

Cu toate acestea, includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului.

Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) continuă să aibă rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org.

O valoare mult mai bună de luat în considerare este rata de prelungire a vizelor, care oferă o evaluare mai clară a riscului de depășire a șederii stabilite inițial.

Sursa foto: Unsplash/ ConvertKit

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce ipocriti sunt baietii astia. Le spun la americani ca romanii sunt buni fara viza, dar in acelasi timp aceeasi romani nu sunr buni in Schengen. Super!!!!

  2. Nu m-as duce in America nici mort. In 1900 era probabil misto, dupa s-a ales praful, sistematic. A devenit toata o schema Ponzi la scara globala. (si nu-i duce capul la ceva mai bun ca nu exista…)

    • Nu-i pasa nimanui ce vrea un hoit ca tine ce pute de la distanta a prostie si lene. Sarantocule.

  3. Nu m-as duce in America nici m*rt. In 1900 era probabil misto, dupa s-a ales praful, sistematic. A devenit toata o schema Ponzi la scara globala. (si nu-i duce capul la ceva mai bun ca nu exista…)

  4. Eu speram sa le bagam vizele inapoi in UE americanilor….