G4Media.ro

Parlamentul albanez a votat pentru destituirea președintelui țării, acuzat de încălcarea Constituției…

Sursa foto: Facebook

Parlamentul albanez a votat pentru destituirea președintelui țării, acuzat de încălcarea Constituției pentru că s-a implicat în campania electorală pentru scrutinul legislativ

Parlamentul albanez a votat miercuri, 9 iunie, demiterea președintelui țării, Ilir Meta, acuzat de o comisie de anchetă că a încălcat Constituția prin participarea sa la campania electorală în timpul alegerilor legislative din aprilie, în timp ce ar fi trebuit să fie neutru. Această decizie nu este însă definitivă, iar Ilir Meta, în vârstă de 52 de ani, își va exercita funcțiile în așteptarea avizului Curții Constituționale, care trebuie să se pronunțe în termen de trei luni.

Ilir Meta, care a exercitat funcția preponderent onorifică de șef al statului din 2017,  s-a confruntat de mai multe ori în timpul campaniei electorale cu premierul Edi Rama, al cărui partid socialist a câștigat alegerile legislative din aprilie. El l-a acuzat pe Edi Rama de autoritarism și corupție, atacuri respinse de premier.

După scrutin, a fost înființată o comisie parlamentară pentru a investiga comportamentul președintelui în campanie. Potrivit raportului său prezentat miercuri, președintele Meta „a încălcat 16 articole din Constituție” prin „implicarea deschisă în alegerile parlamentare din 25 aprilie în favoarea opoziției” și „din acest motiv trebuie să fie înlăturat din funcție”. Destituirea sa a fost aprobată de 104 deputați din 121.

Cabinetul său a calificat imediat votul drept „o decizie neconstituțională și ridicolă”, „un ultim pas al infracțiunii electorale” din timpul scrutinului, ale cărui rezultate sunt contestate încă de opoziție. Ilir Meta a indicat deja anterior că intenționează să rămână în funcție până în ultima zi a mandatului, respectiv 24 iulie 2022.

„Ilir Meta a trădat misiunea Președintelui Republicii, a umilit Constituția, a prăbușit instituția de garant a unității naționale și şi-a pierdut dreptul de a rămâne în funcție”, a spus Edi Rama înainte de vot. Fost prim-ministru și membru al Partidului Socialist, Ilir Meta a părăsit această formațiune politică pentru a forma în 2004 Mișcarea de Integrare Socialistă. El a devenit inamicul declarat al lui Edi Rama.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Parlamentul nostru doarme ,klaus nu numai ca a intervenit ci a si influentat alegerile spunamd ca PSD trebuie sa.dispara.