G4Media.ro

Parlamentari americani democraţi şi republicani au cerut administraţiei Biden „să interzică” liderului…

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

Parlamentari americani democraţi şi republicani au cerut administraţiei Biden „să interzică” liderului Hong Kong-ului să participe la summitul APEC din SUA

Parlamentari americani democraţi şi republicani au cerut administraţiei lui Joe Biden „să interzică” liderului Hong Kong-ului să participe la summitul Cooperării Economice pentru Asia-Pacific (APEC) ce se va desfăşura în noiembrie la San Francisco, informează joi AFP, citată de Agerpres.

John Lee, şeful executivului din Hong Kong (piaţă de capital membră a APEC), face obiectul unor sancţiuni americane pentru rolul său în înăbuşirea manifestaţiilor pro-democraţie care au avut loc în 2019 în acest oraş din sudul Chinei.

„Să inviţi o persoană sancţionată pentru că a încălcat drepturile omului este un afront pentru toţi cei care au fost persecutaţi de Partidul Comunist Chinez şi de China, precum şi de reprezentanţii săi în Hong Kong”, au denunţat miercuri parlamentarii americani, printre care senatorul de Florida, Marco Rubio, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului de stat american Antony Blinken.

Departamentul american al Trezoreriei a consemnat în 2020 că John Lee a fost implicat în „coerciţia, arestarea, plasarea în detenţie sau în închisoare a unor persoane”, în virtutea legii asupra securităţii naţionale impusă de Beijing.

„Din cauza statutului său de persoană sancţionată, şeful executivului (din Hong Kong) Lee nu este autorizat să vină în SUA, exceptând situaţia în care administraţia îi acordă o derogare”, arată semnatarii scrisorii.

Adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, confirmase intenţia sa de a-l invita pe Lee, potrivit parlamentarilor.

„În calitate de gazdă, credem că este important să încurajăm dialogul economic regional şi ca SUA şi China să lucreze împreună pentru a menţine stabilitatea macroeconomică mondială”, a declarat Sherman.

Preşedintele chinez Xi Jinping ar urma de asemenea să participe la summitul APEC.

Autorităţile din Hong Kong au arestat peste 10.000 de persoane în timpul manifestaţiilor pro-democraţie din 2019.

După adoptarea în 2020 a legii asupra securităţii naţionale în Hong Kong, aproape toate partidele de opoziţie, jurnalişti şi apărători ai libertăţii presei au fost urmăriţi în justiţie şi mai multe media şi-au încetat activitatea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...