G4Media.ro

Park Geun-hye, fosta preşedintă a Coreii de Sud condamnată la 20 de…

sursa foto: Facebook\ Park Geun-Hye

Park Geun-hye, fosta preşedintă a Coreii de Sud condamnată la 20 de ani de închisoare, a fost grațiată

Fosta preşedintă a Coreii de Sud Park Geun-hye, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru un răsunător scandal de corupţie care a precipitat demiterea ei în 2017, a fost graţiată, a anunţat vineri ministrul justiţiei, Park Beom-kye, citat de AFP.

Park Geun-hye figurează pe o listă a persoanelor beneficiind de o amnistie specială şi a fost graţiată într-o „perspectivă de unitate naţională”, le-a declarat jurnaliştilor Park Beom-kye.

În vârstă de 69 de ani, ea ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o „listă neagră” artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică.

În urma demiterii sale, avocatul de centru-stânga Moon Jae-in a fost ales la putere în 2017, surfând pe pierderea credibilităţii conservatorilor. Acesta din urmă îşi va încheia singurul mandat în martie.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, starea de sănătate a fostei preşedinte, internată de mai multe ori în acest an, a motivat în parte decizia graţierii.

Atunci când, în ianuarie, sfârşitul procesului lui Park Geun-hye a deschis posibilitatea de a solicita graţierea, serviciile preşedintelui Moon Jae-in au răspuns că „nu este potrivit” să se discute despre amnistie în acel moment.

Condamnarea unui fost şef de stat a fost „o lecţie istorică”, a subliniat preşedinţia de la Seul.

În martie, procurorii sud-coreeni au anunţat sechestrul locuinţei fostei preşedinte, care nu a plătit amenda de 16 milioane de euro aplicată pentru corupţie.

Coreea de Sud este cunoscută pentru justiţia sa dură împotriva foştilor şefi de stat. Cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost condamnaţi cu toţii după încheierea mandatului lor.

sursa foto: Facebook\ Park Geun-Hye

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

  1. Coreea de Sud e corupta ca Romania.

  2. Dați poporului ” pâine și circ” se aplica și acuma.
    ” Condamnarea ( fostului presedinte) reprezinta un moment istoric” s- a declarat în numele actualului președinte. Din articol rezulta ca au fost 4 ” momente istorice” Șanse mari sa se găsească pretexte ca actualul președinte sa joace rolul principal în al cincilea ” moment istoric” când o să-i vina rândul.

  3. Si Bombonel a fost reabilitat.

  4. A furat dar a și făcut

  5. Și Iohanis sase case ar trebui sa stea la răcoare pentru ca a uzurpat funcția de presedinte.

  6. Pai ce noi suntem mai prosti ca aia??

  7. N-am prea inteles cum a fost condamnarea parasutei asteia o „lectie istorica” cind Coreea de Sud e cunsocuta pentru justitia sa dura impotriva fostilor sefi de stat si toti cei patru fosti presedinti in viata au fost condamnati dupa incheierea mandatului. Sau daca condamnarile chiar sint menite a fi lectii, fostii presedinti sint prosti elevi.