G4Media.ro

Părinții obligați să stea cu copiii în vacanța forțată ar putea primi…

Părinții obligați să stea cu copiii în vacanța forțată ar putea primi zile libere plătite – Ministerul Muncii

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat vineri că părinții obligați să stea cu copiii în vacanța forțată din următoarele două săptămâni ar putea primi zile libere plătite, potrivit unui comunicat al ministerului.

Instituția arată că ordonanța de Urgență privind zilele libere acordate părinților pe perioada desfășurării școlii in online prevede că zilele libere pentru părinți nu se acordă și în perioada vacanțelor școlare, dar, ”având în vedere contextul excepțional”, ministerul va amenda actul normativ in Parlament, astfel încât părinții să beneficieze de sprijinul acordat de catre stat și în vacanța care începe luni.

”Pentru a nu crea dificultăți suplimentare celor care au nevoie de sprijinul statului, vom solicita dezbaterea în regim de urgență a proiectului și, implicit, aprobarea cât mai rapida a acestei modificări”, arată comunicatul citat.

Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o ordonanța de urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2.

Ordonanța de urgență prevede următoarele:

 • Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani și cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară.
 • Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanțele, în situația limitări sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, în condițiile prevăzute în ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății .
 • Părinții care primesc aceste zile libere trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
  • Au copii cu vârsta de până la 12 ani, sau cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități;
  • Celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere se află în una din situațiile prevăzute la articolul 3 din Legea 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  • Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Photo by Julia M Cameron from Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Platite de cine?
  De firmele care nu mai au clienti ca le stau si clientii si angajatii acasa?
  Se pare ca statul roman isi imagineaza ca la privat e ca la stat: cand vrei sa mai platesti niste salarii la rude si prieteni, iesi pe „piata” si te imprumuti de niste miliarde.

 2. Numa un angajat la stat care freacă menta la birou toată ziua a putut gândi că e ok pentru aia care fac telemunca sa nu beneficieze și ei de concediu. De parcă poți munci ceva cu plozii pe cap toată ziua.

 3. Deci cei care muncesc de acasă nu muncesc. Cum propune doamna ministru să avem grijă de copiii noștri în timp ce muncim de acasă? Să îi plantăm în fața televizorului?

 4. De ce ,,pana la 12 ani”? De la 13 ani devin majori și pot sta singuri in casa? Nesupravegheati? Ciudata lege. Cine împarte drepturile copilului in „pentru unii da, pentru alții ba”?

 5. Domnii miniștrii sigur nu au copii???Vacantele acum 2 săptămânii de sărbătorile de iarnă 3saptamanii .Cei din învățământ sunt plătiți pe perioadele de vacanta.De ceil la ați părinți ce îi interesează pe politicieni???

 6. Sa fim serioși firmele de pază nu accepta așa ceva