G4Media.ro

Părintele Arsenie Boca, aproape de sanctificare.  Dosarul de canonizare a fost înaintat…

Părintele Arsenie Boca, aproape de sanctificare.  Dosarul de canonizare a fost înaintat Sfântului Sinod care va avea ultimul cuvânt

Comisia specială din cadrul Mitropoliei Ardealului care s-a ocupat de întocmirea dosarului de canonizare al părintelui Arsenie Boca şi-a încheiat misiunea. Dosarul este gata şi va fi înaintat Sfântului Sinod pentru a fi aprobat. Voturile celor 55 de episcopi din ţară şi străinătate vor fi decisive.

„În cadrul ședinței Sinodului mitropolitan (Mitropolia Sibiului – n. r.), ierarhii prezenți au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Dosarul complet și studiul document asupra sfințeniei vieții Cuviosului Părintelui nostru Arsenie vor fi înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române” se arată în comunicatul oficial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Potrivit surselor G4Media.ro, la finalul lunii octombrie, va avea loc şedinţa Sfântului Sinod în cadrul căreia cei 55 de episcopi veniţi din ţară şi străinătate ar putea vota canonizarea părintelui Arsenie Boca. În interiorul Sinodului există şi câţiva ierarhi care s-ar împotrivi trecerii duhovnicului de la Prislop în tagma sfinţilor. Unul dintre vârfurile de lance în crearea curentului anti-canonizare ar fi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, despre care instanţa a decis că a fost turnător la Securitate. Curentului produs de acesta i s-ar mai alătura şi alţi câţiva ierarhi din sudul țării. Voturile acestora nu ar avea cum să încline în vreun fel balanţa. Sunt prea puţine. Dacă trecerea în rândul sfinţilor a părintelui Arsenie Boca ar fi în cele din urmă decisă în octombrie, atunci când se va ţine Sinodul, slujba de canonizare ar putea avea loc pe 28 noiembrie la Mănăstirea Prislop, ziua în care acesta a trecut la cele veşnice.

Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933) și la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.A fost hirotonit diacon – necăsătorit în 1936 și preot, la 10 aprilie 1942. La 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop, redevenită atunci ortodoxă. A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat la 17 martie 1952, s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție. În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968, pensionat. s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Ulterior s-a stabilit, cu o mică obște de maici, într-o casă din Sinaia. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop. A trecut la cele veşnice în 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

Controversele din viaţa sa

Faptul că părintele Arsenie Boca nu a fost canonizat până acum de Patriarhie, a alimentat tot mai mult suspiciunile care au planat asupra sfinţeniei vieţii acestuia. Unele voci din Biserică Română afirmau tot mai apăsat că dosarul de canonizare trebuie întocmit şi cercetat cu atenţie din cauza câtorva controverse din viaţa duhovnicului, controverse care, dacă ar fi adevărate, ar aduce atingere învăţăturii Bisericii, canoanelor ortodoxe şi nu în ultimul rând, conduitei creştine.

Maica Zamfira este capitolul din viaţa părintelui Arsenie Boca asupra căruia au apărut cele mai multe semne de întrebare. Pe numele ei Julieta Constantinescu, Maica Zamfira, a fost singura persoană care a stat alături de duhovnic aproape toată viaţa. Cei doi au locuit împreună ca monahi la Mănăstirea Prislop şi apoi ca simpli laici, în Bucureşti, după ce călugărul a fost alungat din mănăstire. Din dosarul pe care părintele îl avea la Securitate aflăm că adesea cei doi erau văzuţi împreună, insinuându-se că ar fi avut o viaţă de cuplu.

Faptul că nu a mai ţinut legătura cu mama sa după ce s-a călugărit, reprezintă un alt lucru pentru care Arsenie Boca este judecat de posteritate. Călugărul şi-a justificat gestul spunând că a vrut să o înveţe să-l uite. Asta pentru faptul că s-a împotrivit intrării sale în monahism.

În anii 1940 şi 1950 Arsenie Boca a fost suspectat că întreţinea legături cu membrii Mişcării Legionare. A fost chiar întemniţat pentru aceste acuzaţii. Potrivit notelor informative, duhovnicul nu a recunoscut vreodată aceste lucruri.

Alte lucruri controversate din viaţa duhovnicului care nu au fost privite niciodată cu ochi buni de către Biserică, constau în faptul că părintele ar fi fost adeptul profeţiilor apocaliptice şi că a pictat mai multe biserici într-o manieră care nu ar avea nimic de-a face cu iconografia bizantină şi cu canoanelor ortodoxe.
„Sigur că au fost şi controverse pe care le cunoaştem, însă ele au nişte cauze istorice. Cei care au cercetat dosarele au realizat că multe veneau din dezinformările lansate de Securitate, de poliţia politică în perioada  comunistă. Aşadar, multe au fost puse pe seama părintelui, care din păcate au ajuns să fie vehiculate şi în mediile clericale şi bisericeşti. De ce? Tocmai fiindcă au existat aceste dezinformări încă din anii 50 la adresa părintelui Arsenie Boca, despre care trebuie să vă spun că a fost cercetat de serviciile secrete încă dinaintea venirii comunismului. El a avut astfel de dosare care la ora asta sunt destul de clare, binecunoscute. Dacă sinodul local a luat această decizie (de înaintare a dosarului de canonizare -n.r.), sunt convins că se bazează pe lucruri foarte solide” a declarat pentru G4Media.ro, Marius Vasileanu, profesor în Istoria Religiilor şi unul dintre teologii care au studiat în amănunt şi a scris despre viaţa părintelui Arsenie Boca.
Sursă foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. La cati bani a facut Arsenie Boca pentru mafia bisericeasca, m-as mira daca nu l-ar canoniza.

 2. Ete fas…. d-asta nu mai puteam . Inca un nume tiparit pe-un calendar de 3 lei.

 3. Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine!

  4 Să nu-ţi faci vreun idol reprezentând vreun lucru de sus din cer, de jos de pe pământ sau din apele de sub pământ. 5 Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, fiindcă Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, Care pedepsesc copiii pentru nelegiuirea părinţilor lor, până la a treia sau a patra generaţie[a] a celor ce Mă urăsc 6 şi Îmi arăt îndurarea până la a mia generaţie a celor ce Mă iubesc şi împlinesc poruncile Mele.

  • Pai nu e un idol reprezentanjd pe nimeni. Arsenie Boca a fost un om, care a atins sfintenia. Iar ca sfintii se roaga pentru noi marturiseste si Biblia: „Si fumul cadelnitelor se ridica impreuna cu rugaciunile sfintilor”

 4. Si asta cu ce ne ajuta?!

  • Felix, observ că sunteți unul dintre cei mulți care se amăgesc în mod fatal cu ideea că biserica omenească este Dumnezeu și Dumnezeu este biserica omenească. Din nefericire, urmează să experimentați în ce gravă eroare vă aflați acceptând minciunile
   blasfemiatoare cu care vă hrănesc preoții și Biblia lor plină de contradicții și închipuiri omenești. „Cine nu se străduiește să cunoască Adevărul, se face vinovat!”

  • Pe atei ca tine nu te ajuta cu nimic.tu vezi-ti in continuare de chestiile lumești cum ar fi USR PSD Veorica etc nu msi comenta articole câte și legătura cu Dzeu ca nu le intelegi

 5. Sfânt Este numai Dumnezeu, Creatorul. Omul nu poate fi sfânt nici dacă atinge dezvoltarea lui maximă, din simplul motiv că este de altă specie decât Creatorul. Opera nu poate deveni ceea ce este autorul ei, creatura nu poate deveni Creator, datorită unei Legi naturale, imuabile, implacabile.

  • @Jana. Dupa socoteala omeneasca ai dreptate.
   Daca insa crezi in Cuvantul Evangheliei, o sa vezi ca nu doar ca omul poate deveni Sfant, ci ca chiar trebguie sa devina Sfant, altminteri nu o sa poata sta alaturi de Prea-Sfantul Dumnezeu in Imparatia Cerurilor.
   Btw, in Biblie scrie ca la inceput crestinii se numeau unii pe altii Sfinti. Numele de crestini a venit mai tarziu si o vreme au coexistat.
   INSA asta nu reduce dreptatea pe care o ai. La Liturghie, inainte de impartasanie preotul zice: „Sfintele sfintilor”, adica cele sfinte se dau sfintilor.
   Si strana raspunde: „Unul Sfant, Zbzl Domn Iisus Hristos”, ca adica numai Dumnezeu e Sfant.

  • „Dumnezeu nu e iubirea, iubirea e Dumnezeu.”Creatorul tău e in capul tău Aum.

 6. Sanctificare este un termen catolic . Il folositi intentionat in aceasta situatie ?

 7. Hm….dosarul de canonizare.

  • Chiar ați rămas fără subiecte? Credeam că susțineți secularizarea, și că bor merită menționată doar la capitolul așa nu…

 8. Pe bune? Oameni buni, v-aveti despre ce să scrieți?

 9. Foarte bine, G4 Media, ca ne informati si asupra acestui capitol al vietii culturale romanesti. Personal, consider ca de agenda politica ce duduie suntem asediati zilnic, sa ne mai aducem aminte din cand in cand si de cele sfinte. Inca din ’90 ar fi trebuit sa inceapa acest demers, dar se vede ca cei care-l contesta in lumea bor au avut suficienta putere pana acum incat sa impiedice aceasta actiune. Pasajul care-mi place cel mai mult din scrierile lui Arsenie Boca este : ”de dincolo am sa va ajut mai mult”.

 10. E plin de sfinti pe la noi si niciu dumnezeu

 11. Ce bine, acu’ s-au rezolvat toate!

  • Nu chiar toate, mai rămâne de rezolvat imbecilitatea unor comentatori… nu că m-aș referi la tine, doamne ferește…

 12. Pana si acest dosar de canonizare este o blasfemie!

 13. @Jana, indoctrinata rau fata. Sunt curios ce a avut „Dumnezeu” in cap cand a facut omul ? Nu era „self-suficient”, dadea dragostea pe dinafara si a zis ” Hai, sa iubeasca si el …” Dar n-a stat de paza cand i-a intrat in gradina Lucifer, prima sa creatie(cu care a dat gres)… Tare rau Yahve, cel mai prost zeu din toata antropologia.

  Evident, un crestin evlavios si plin de bunatate, mi-ar dori cea mai dureroasa moarte dupa aceste cuvinte blasfemiatoare si pline de adevar … Adevarul este ca „Biblia” poate fi rupta pagina cu pagina si e interesant cu ce se ramane dupa…

  In „Geneza” scrie ca Dumnezeu a facut mai intai pamantul si animalele si pe urma soarele(datorita caruia se trage viata) …

  Ce mai vrei ? Dumnezeu nu-i vegan, a vrut carne de la Abel, nu grau de la Cain si a bagat raca intre frati …

  Aia e, evreilor le place berbecutul, nu-i poti condamna …

  Sper sa ma loviti cu putere, toti lapidatorii evlaviosi, pt. ca va arat un gram de lumina in infinita bezna in care traiti.

  Hai, Daniele, suna asasinii, va astept. (Bineinteles, daca patesc ceva o sa fie din pricina ca am luat numele domnului in desert …

  Aberant, dar n-ai cum sa cuantifici prostia a mii de ani in cateva cuvinte …

  As putea totusi : Cititi Eliade, Istoria Religiilor .

 14. turma paste pe tarlaua imbuibatilor licentiati in vanatoare de fantome, convinsa ca zeul stie romaneste, iar tara va merge, asa cum au promis hotii locali si cei centrali

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.