G4Media.ro

Parcul Arheologic de la Călugăreni (Mureș) pus pe harta „Traseului castrelor romane”

Foto: Muzeul județean Mureș

Parcul Arheologic de la Călugăreni (Mureș) pus pe harta „Traseului castrelor romane”

Castrul roman de la Călugăreni (județul Mureș) a fost adăugat în lista obiectivelor admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul „Traseului castrelor romane”, în vederea restaurării și promovării atracțiilor turistice, transmite Rador.

Consiliul Județean Mureș a câștigat un proiect în valoare de 2,1 milioane euro prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru dezvoltarea și promovarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, din cadrul Muzeului Județean Mureș.

În primul centru vor fi amenajate o sală de pedagoogie muzeală, un magazin de suveniruri și casă de bilete, un show case cu artefacte descoperite în cursul săpăturilor arheologice de la Călugăreni. Se va amenaja, de asemenea, o expoziție cu reprezentarea căilor de acces și a mijloacelor de transport din Imperiul Roman. Spațiul de vizitare va avea și rolul de clădire de protecție și prezentare al elementelor defensive ale castrului.

Al doilea centru, cel de cercetare, va cuprinde o sală de workshop, un laborator de arheologie experimentală care va fi folosit și ca spațiu pentru restaurarea primară a obiectelor.

În 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni care este administrat de Centrul de Cercetare a Limesului Roman, din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha și are ca scop protejarea și valorificarea sitului arheologic.

Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia.

În 2016 au fost vernisate pavilioanele expoziționale TIME BOX, care au avut menirea de a oferi un spațiu arhitectonic neconvențional care să reprezinte un reper în peisajul rural actual. (Foto: Muzeul județean Mureș)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează