G4Media.ro

Parchetul General: Propunerea de desfiinţare a Secției Speciale depus de USR este…

Parchetul General: Propunerea de desfiinţare a Secției Speciale depus de USR este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege

Propunerea legislativă de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), depus de USR, este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, totodată fiind identică cu cea respinsă la finele anului trecut de Senat, se arată într-o notă a Secţiei resurse umane şi documentare din Parchetul General, transmite Agerpres.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut publice, joi, punctele de vedere întocmite în cadrul instituţiei prin care au fost formulate propuneri şi observaţii la proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

„În ceea ce priveşte propunerea legislativă de faţă, se remarcă faptul că aceasta este identică (‘mot-a-mot’) cu propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie înregistrată la Senatul României cu numărul L612/2019, respinsă definitiv de Senat, în calitate de cameră decizională, în şedinţa din 11 decembrie 2019”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, proiectul care face obiectul acestei lucrări „nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind deficitar atât sub aspectul conţinutului, cât şi al fundamentării soluţiei legislative propuse”.

Astfel, se arată în notă, se desprinde necesitatea modificării şi completării unor prevederi ale proiectului, întrucât există arii nereglementate, cum ar fi resursele umane şi cele materiale, sau care lasă loc de ambiguităţi interpretative.

De asemenea, în document se precizează că proiectul este deficitar şi sub aspectul dispoziţiilor tranzitorii, impunându-se, în special, reglementarea unor ipoteze menite, pe de o parte, să asigure trecerea în mod procedural a dosarelor la unităţile de parchet care îşi vor redobândi competenţa, iar, pe de altă parte, să evite apariţia unor probleme similare celor întâmpinate cu ocazia înfiinţării secţiei.

Cu privire la situaţia cauzelor în curs de soluţionare, sursa menţionată susţine că învestirea unui parchet cu soluţionarea unei cauze nu este, nu poate fi o măsură administrativă epuizată în operaţiunea materială de predare/preluare fizică a unui dosar, ci trebuie să constea într-o măsură procedurală.

„Au existat în trecut dispoziţii legale care prevedeau trecerea administrativă a cauzelor de la parchete sau instanţe desfiinţate la cele devenite competente (cea mai recentă reglementare în acest sens, aceea cuprinsă în art. 21 din Legea nr. 255/2013 de punerea în aplicare a N Cpp). Soluţia legislativă propusă, discutabilă de altfel, nu a creat probleme în transpunerea ei în practică întrucât legea prevedea în mod expres care sunt parchetul, respectiv instanţa competente (un singur parchet, respectiv o singură instanţă). În cazul SIIJ însă, stabilirea parchetului competent are în vedere mai multe criterii legale, noua competenţă putând varia atât după materie, cât şi după calitatea persoanei, precum şi după teritoriu. Decizia trebuie luată în fiecare caz în parte, acestea fiind motivele pentru care ea trebuie să fie rezultatul unei dispoziţii a magistratului, dispoziţie cu caracter procesual, de aplicare a normelor în materie de competenţă. În situaţia noastră, singura soluţie legală care se întrevede, din punctul nostru de vedere, este emiterea unei ordonanţe de declinare a competenţei”, se arată în document.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Dar de ce să o desființați???? La câți bani se papă degeaba cu bugetari plimbatori de hârtii, ce mai contează doi, trei care fac parte din SS?????
  Ii mai lăsați vreo câțiva ani să poată ieși bieții de ei la pensie specială și după puneți lacatul pe poartă 🤢

  • Se pare ca Parchetul General a incaput pe mana mafiei psd.
   Sectia Speciala nu doar ca afecteaza lupta impotriva coruptiei, dar o blocheaza complet.
   Sectia Speciala a fost creata pentru a-i hartui, pentru a-i intimida, pentru a-i sicana pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
   In plus, Sectia Speciala ii protejeaza de judecatorii corupti, care ii achita pe infractorii din mafia psd sau le tergiverseaza dosarele pana la prescriptie.
   Sectia Speciala a fost populata cu procurori incompetenti, corupti sau santajabili, care raspund doar in fata sefilor mafiei.
   De aceea, se impune desfiintarea, in regin de maxima urgenta, a Sectiei Speciale si arestarea procurorilor corupti de acolo, pentru abuz in serviciu, rele tratamente, obstructionarea justitiei si favorizarea infractorilor.

  • Se pare ca Parchetul General a incaput in mainile mafiei psd.
   Sectia Speciala nu doar ca afecteaza lupta impotriva coruptiei, dar o blocheaza complet.
   Sectia Speciala a fost creata pentru a-i hartui, pentru a-i intimida, pentru a-i sicana pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
   In plus, Sectia Speciala ii protejeaza de judecatorii corupti, care ii achita pe infractorii din mafia psd sau le tergiverseaza dosarele pana la prescriptie.
   Sectia Speciala a fost populata cu procurori incompetenti, corupti sau santajabili, care raspund doar in fata sefilor mafiei.
   De aceea, se impune desfiintarea, in regin de maxima urgenta, a Sectiei Speciale si arestarea procurorilor corupti de acolo, pentru abuz in serviciu, rele tratamente, obstructionarea justitiei si favorizarea infractorilor.

 2. S-a înființat cât ai bate din palme!La desființat trebuie tehnica ,tată !Nu se poate decât cu apa sfințită! Aceasta secție se ” prostituează „;pentru MAFIE!Trebuie menținută ,pt că fără ea Mafia din politică și justiție ar sucomba!….

 3. Coana Dogioiu, parca nu intelesese lumea cum a votat Scutea. Pai se pare ca Parchetul a macelarit propunerea legislativa. Alo, dna Kolonel, nu ne mai lua de prosti. Stim ca il iubesti pe Predoiu dar nu exagera. Asteptam sa ne spui si cum e cu violul in opinia lui Scutea.

 4. G4 ,mi-ai cenzurat 2 comentarii!!!!

 5. Mai este cineva care nu se prinde despre pozitia instabilei Scutea si a perversului Predoiu cu privire la SIIJ?

 6. ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

  privilegii enorme pentru „sistemul” de justitie! beneficiaza de „munca” lor doar castele Partidului.
  cetateanul de rand ? jupuit pana la os.

 7. cat timp exista aceasta sectie a comunistilor , raufacatorii dorm linistiti in romania .

 8. aceasta stire reprezinta o veste proasta pentru Portocala … ghinion !

 9. Sa intelegem ca normele de tehnică legislativă cerute la infiintare au fost intrunite? Atunci nu au fost deficitare? Uite de ce cota de incredere in justitie este atat de joasa….

 10. Multi infractori eliberati!Cine sa-i traga la raspundere pe tov judecatori pentru eliberarea criminalilor, pedofililor…favorizarea banksterilor, cand ai si o recunostinta permanenta cu locuinta si pensie babana si nu raspunzi in fata nimanui…esti Zeus in persoana!Onorata instanta de Romania!

 11. SIIJ a avut peste 400 dosare penale deschise, din care doar 2 trimise in judecata. O firma privata cu asemenea rezultate era in faliment dupa primele 6 luni. Voi la ce norme de tehnica legislativa mai visati, imbecililor?

 12. Coruptia in PG is politica merg mana in mana. Aici Klaus J. a incuviintat sefia PG. Pentru ca poate….

 13. refacerea din temelii a magistraturii romanesti (pentru folosul populatiei!) o sa castige urmatoarele alegeri.

 14. banueisc, ca orice bugetar super ocupat, nu au precizat care-s problemele
  o fi lipsind vreo virgula?!
  si astia niste speciali, care merita ” pensie speciala „

 15. Sunt aici foarte multi specialisti in drept..

  maine, daca apare o problema epidimiologica, aceeasi specialisti in drept au ceva de spus.

  iar daca luni se va aduce in discutie o chestiune de finante publice, aceeasi stiu raspunsul….

  vorba lui Tutea * cu greu nu dai de un om foarte destept, daca mergi prin Bucuresti jumate de ora!*

  acestor genii necunoscute le pun si eu o intrebare: prin desfiintarea sectiei acesteia speciale vreodata judecatorul care a dosit dosarul ala 2 ani in sertarul in biroul sau de l-a facut scapat pe Elias al nostru, adica al Mihaelei, fiica din popor si pentru popor, va putea fi vreodata tras la raspundere?

 16. Intreb Procuratura generala :Cand a fost infiintat SS-ul , au fost respectate normele de tehnica legislativa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.