G4Media.ro

Parchetul European anchetează o fraudă de 25 de milioane de euro în…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European anchetează o fraudă de 25 de milioane de euro în domeniul TVA / Au fost înghețate conturi bancare în Spania, precum și în Belgia, Lituania și România

La cererea Parchetului European (EPPO) din Madrid (Spania), au fost efectuate 13 percheziții și 24 de persoane au fost arestate în această săptămână, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 25 de milioane de euro în domeniul TVA orchestrată de un grup infracțional organizat care se întinde până în America Latină, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

Perchezițiile au avut loc la 21 noiembrie în orașele spaniole Madrid, Guadalajara și Cadiz și au implicat Poliția națională spaniolă (Policía Nacional), Biroul vamal spaniol (Vigilancia Aduanera) și Biroul de investigare a fraudelor din cadrul Agenției fiscale spaniole (ONIF).

Ca urmare, au fost confiscate un număr mare de documente, dispozitive electronice, echipamente IT, obiecte de mare valoare, vehicule și 135 000 de euro în numerar. Au fost înghețate conturi bancare în Spania, precum și în Belgia, Lituania și România. De asemenea, au fost confiscate proprietăți imobiliare pe întreg teritoriul Spaniei. În America Latină au fost emise, de asemenea, ordine de sechestru și alte măsuri de anchetă.

Această investigație complexă, care s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani, a scos la iveală o presupusă fraudă în materie de TVA care a implicat comerțul cu echipamente IT, cu pierderi estimate la bugetul UE și la bugetele naționale de peste 25 de milioane de euro.

Se înțelege că, între 2021 și 2023, suspecții care fac obiectul anchetei au creat o structură, utilizând un labirint de societăți cu sediul în Spania, în alte state membre ale UE și în America Latină, pentru a canaliza achizițiile intracomunitare către societatea principală a suspecților, care a acționat ca punct de distribuție.

Schema frauduloasă a profitat de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele membre, întrucât acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, prin utilizarea unui lanț de comercianți dispăruți, care dispăreau fără a-și îndeplini obligațiile fiscale. Ulterior, alte societăți din lanțul fraudulos solicitau rambursări nejustificate de TVA de la autoritățile fiscale naționale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...