G4Media.ro

Papa Francisc, nouă gafă la o întâlnire cu 200 de preoţi: ”La…

Sursa foto: © Zatletic | Dreamstime.com

Papa Francisc, nouă gafă la o întâlnire cu 200 de preoţi: ”La Vatican există o atmosferă de «frociaggine»” / „Homosexualii sunt nişte băieţi buni, ei îl caută pe Dumnezeu. Dar e mai bine să-i orientăm către un psiholog”

Papa Francisc a folosit din nou un cuvânt italian vulgar şi insultător faţă de gay, sfătuindu-i pe homosexualii care vor să devină preoţi să se ducă la ”psiholog”, la câteva zile după un scandal în urma căruia şi-a cerut scuze, scrie presa italiană, relatează AFP, transmite News.ro.

Întrebat despre vocaţie la o întâlnire privată cu 200 de preoţi, la Universitatea Pontificală Saleziană de la Roma, Papa argentinian, în vârstă de 87 de ani, a repetat marţi cuvântul ”frociaggine” (poponar).

Acest cuvânt, care face parte din dialectul roman, este greu de tradus.

El este un derivat al ”frocio”, o insultă care îndeamnă ”pederast” în romană şi care desemnează în mod peiorativ un mediu condiţionat de către ”pederaşti” sau ”bulangii”.

”La Vatican există o atmosferă de «frociaggine»”, a declarat Papa, potrivit agenţiei oficiale italiene de presă Ansa.

”Gay-ii sunt nişte băieţi buni (…), ei îl caută pe Dumnezeu. Dar e mai bine să-i orientăm către un părinte spiritual bun, către un psiholog” decât să fie acceptaţi la seminariu, a adăugat el, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera.

Vaticanul, contactat de AFP, nu a răspuns.

Marţi seara, Sfântul Scaun anunţa într-un comunicat că Papa a ”revenit asupra temei primirii persoanelor cu tendinţe homosexuale în seminarii, reiterând necesitatea de a-i primi şi de a-i însoţi în Biserică”, fără să evoce folosirea acestui cuvânt.

La sfârşitul lui mai, Francisc a prezentat scuze pentru că a folosit acest cuvânt la o întâlnire cu uşile închise cu episcopi italieni.

Vaticanul a dat asigurări că papa nu a avut ”niciodată intenţia de a ofensa sau de a se exprima homofob”.

Aceste declatraţii au fost preluate de presa din întreaga lume, provocând dezamăgire şi indignare în rândul asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si care-i gafa?

  2. S-a scuzat că a folosit un cuvânt vulgar și nicidecum nu regretă faptul că i-a trimis la psiholog. Ceea ce mi se pare corect! Nu poți să folosești cuvinte vulgare când te afli într-o asemenea funcție. E bine să mergi la psiholog când ești dezorientat și nu-ți mai recunoști adevărul biologic. Deci un sfat bun.