G4Media.ro

Pandemia COVID-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în…

sursa foto: Unsplash/ arty

Pandemia COVID-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021 şi a şters zece ani de progrese (raport OMS)/ Cele mai afectate, Americile şi Asia de Sud-Est

Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă – în lume – cu aproape doi ani în perioada 2019-2021, dezvăluie vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aneantizând zece ani de progrese, relatează AFP, citată de News.ro.

Din 2019 şi până în 2021, speranţa de viaţă a scăzut cu 1,8 ani, la 71,4 ani, nivelul său din 2012, arată OMS într-un raport anual privind statistici sanitare mondiale.

”Asta înseamnă că este cu adevărat necesar (…) să veghem la menţinerea unui mediu stabil, pentru ca toate populaţiile, indiferent unde se află, să poată prospera”, a subliniat într-o conferinţă de presă subdirectoarea generală a OMS, dr.Samira Asma.

Totodată, speranţa de viaţă a unei persoane sănătoase a scăzut cu 1,5 ani, la61,9 ani în 2021, nivelul din 2012.

”În doar doi ani, pandemia covid-19 a şters un deceniu de progrese în domeniul speranţei de viaţă”, a subliniat directorul general al OMS, dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”De aceea, noul acord privind pandemiile”, pe care statele membre OMS îl negociază, ”este atât de important”, a subliniat el.

Un astfel de tratat poate servi, potrivit directorului OMS, ”nu doar unei consolidări a securităţii sanitare mondiale, ci şi protejării investiţiilor pe termen lung în domeniul sănătăţii şi promovării echităţii în interiorul ţărilor şi între ele”.

Speranţa de viaţă nu a scăzut în acelaşi fel peste tot în lume în timpul pandemiei covid-19, care s-a soldat cu milioane de morţi.

OMS precizează într-un comunicat că regiunile Americilor şi Asiei de Sud-Est au fost cel mai greu afectate, unde speranţa de viaţă a scăzut cu aproximativ trei ani, iar speranţa de viaţă a persoanelor sănătoase cu 2,5 ani în perioada 2019-2021.

În schimb, regiunea Pacificului de Est a fost mai puţin afectată, iar speranţa de viaţă a scăzut cu 0,1 ani şi cu 0,2 ani în cazul persoanelor sănătoase, în aceeaşi perioadă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar lasă ca știu Sosoaca si AUR ca nici nu exista COVID…