G4Media.ro

Pacient venit din Camerun şi diagnosticat cu malarie, internat la Spitalul de…

Sursa foto: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor

Pacient venit din Camerun şi diagnosticat cu malarie, internat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi

Un român întors luna trecută din Camerun a fost internat la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, fiind diagnosticat cu malarie. El are dureri intense de cap, febră şi dureri musculare. Medicii atrag atenţia asupra faptului că, netratată la timp, această boală poate duce la complicaţii severe, relatează News.ro.

Potrivit datelor furnizate, vineri, de managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, medicul Florin Roşu, pacientul are 41 de ani şi a revenit din Camerun la sfârşitul lunii iulie.

„Bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii şi s-a adresat medicului de familie, care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde, de asemenea, a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare. În cursul zilei de ieri, 18 august, el a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38.8 grade Celsius şi mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuţii cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv”, a declarat Roşu.

Florin Roşu a precizat că bolnavul se află sub tratament curativ, este stabil hemo-dinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. El va rămâne internat pe toată perioada tratamentului, iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol, având în vedere că malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă.

„Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” Iaşi, deoarece complicaţiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficienţă multiplă de organ, cu evoluţie nefavorabilă”, a adăugat medicul.

Managerul unităţii sanitare a făcut apel la persoanele care vin din zone endemice ca, atunci când prezintă orice simptome de boală, să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menţionează în discuţia cu acesta.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Da-i cu Schweppes ca trece !

  2. Plaquenil ca la covid.

  3. De ce nu s-a tratat in Camerun ca de acolo s-a imbolnavit. Cine-i plateste mioriticului spitalizarea, camerunezii?

  4. Sper că îl țin în izoletă, să nu-l înțepe îngerașii anofeli din spital.