G4Media.ro

Orientul Mijlociu: Palestinienii vor dialoga cu premierul israelian, oricine ar fi el

Orientul Mijlociu: Palestinienii vor dialoga cu premierul israelian, oricine ar fi el

Palestinienii sunt dispuşi să dialogheze cu viitorul prim-ministru israelian, oricine ar fi acesta, a asigurat miercuri la Oslo ministrul palestinian de externe, a doua zi după alegerile legislative din Israel, informează France Presse, citată de Agerpres.ro.

„Oricine ar fi responsabilul capabil să formeze un guvern, noi suntem dispuşi să ne aşezăm împreună la masa negocierilor cu el sau cu ea pentru a le relansa”, a declarat Riyad al-Maliki jurnaliştilor.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat aproape la egalitate cu rivalul său Benny Gantz, nu pare în măsură să formeze un guvern, deschizând astfel calea unor negocieri dificile pentru formarea unei coaliţii.

„Când israelienii se vor fi pus de acord pentru a constitui un guvern, ei vor vedea că suntem pregătiţi să negociem pe bazele dreptului internaţional şi rezoluţiilor Naţiunilor Unite”, a subliniat Al-Maliki.

Şeful diplomaţiei palestiniene, care îl însoţeşte pe preşedintele Mahmoud Abbas în capitala norvegiană, a reafirmat de altfel ataşamentul autorităţii palestiniene faţă de soluţia cu două state, israelian şi palestinian, coexistând alături, o perspectivă ameninţată de promisiunile de campanie ale lui Netanyahu.

Acesta din urmă îşi anunţase de fapt săptămâna trecută intenţia de a anexa coloniile evreieşti din Valea Iordanului dacă este reales.

Chiar dacă a precizat că această anexare nu ar cuprinde localităţile palestiniene, cum ar fi Ierihon, acestea ar fi în realitate atunci încercuite.

ONU a avertizat împotriva acestui proiect care „ar fi devastator pentru posibilitatea de relansare a negocierilor, pentru pacea regională şi pentru esenţa înseşi a unei soluţii cu două state”.

Vizita lui Mahmoud Abbas şi Al-Maliki la Oslo intervine înaintea unei reuniuni săptămâna viitoare la New York a Grupului donatorilor pentru Palestina (AHLC), prezidat de Norvegia, transmite Agerpres.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Foarte interesant! Palestinienii sunt cei buni și vor negocia cu israelienii (the bad ones)….. Cam asta este tonul articolului. Scuzați-mă, de unde ați preluat articolul, de la aljazeera?

  2. Jurnalizde imputite si proaste de la g4media, Palestina nu exista. Prin urmare, premierului israelian nu are cu cine discuta. S-o sugi , tapalaga!

  3. Israel un stat o tara ,si bucata de fisie care o tine
    grupare terorista asa numita palestina sa faca rost de bani este tot Israel nu exista stat palestinian.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.