G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății a decis că singurătatea este o prioritate globală…

sursa foto: Pexels/ Cottonbro

Organizația Mondială a Sănătății a decis că singurătatea este o prioritate globală și a înființat o Comisie pentru Conexiune Socială

Organizația Mondială a Sănătății a făcut din singurătate o prioritate globală în domeniul sănătății și a anunțat miercuri lansarea unei Comisii pentru Conexiune Socială, scrie CNN.

În următorii trei ani, comisia se va concentra asupra modalităților de abordare a „amenințării presante pentru sănătate” a singurătății, analizând cele mai recente date științifice și elaborând strategii pentru a-i ajuta pe oameni să-și aprofundeze legăturile sociale. Comisia este coprezidată de Chido Mpemba, trimisul pentru tineret al Uniunii Africane, și de dr. Vivek Murthy, șeful Serviciului de Sănătate Publică al SUA, care a scris și a vorbit pe larg despre riscurile izolării sociale și a făcut din această problemă una dintre preocupările sale principale în timpul mandatului său.

Dr. Karen DeSalvo, membră a comitetului, director general pentru sănătate la Google, a declarat că, atunci când a fost medic și când a fost comisar pentru sănătate în New Orleans, a învățat pe propria piele că „îngrijirea excelentă contează, dar trebuie să se întâmple într-un context” – iar acesta include conexiunea socială.

Bătând la uși în New Orleans după ce un uragan a întrerupt curentul electric și a lăsat casele sufocate de căldură, ea și colegii ei au încercat să convingă oamenii să meargă la adăposturi, dar a fost dificil să îi convingă pe unii să plece, chiar și atunci când atât de mulți erau atât de singuri.

„Oamenii pot ajunge cu ușurință la margine și se pot izola, iar acest lucru le afectează rezultatele în materie de sănătate”, a spus DeSalvo.

Cineva poate căuta ajutor pentru dureri în piept, de exemplu, iar sistemul de sănătate se va concentra pe tratarea acelei dureri, dar este dificil pentru ei să se însănătoșească de fapt dacă sunt externați în izolare socială, a spus ea.

Singurătatea a atras recent multă atenție în sectorul sănătății publice. Săptămâna trecută, statul New York a numit-o pe dr. Ruth Westheimer, terapeut sexual, drept primul său ambasador al singurătății. În luna mai, Murthy a prezentat un cadru pentru a aborda singurătatea și pentru a „repara țesătura națiunii noastre”. Și nu este doar un fenomen american; în 2018, Marea Britanie și-a numit, în premieră, un ministru pentru singurătate.

Cercetările arată că lipsa anumitor tipuri de conexiuni sociale este legată de o sănătate mintală precară și chiar de o sănătate fizică precară. Persoanele cărora le lipsește conexiunea socială se confruntă cu un risc mai mare de a muri prematur. Aceasta a fost asociată de mult timp cu o funcție imunitară slabă, cu probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, și cu declinul cognitiv. Persoanele izolate tind, de asemenea, să aibă mai multe obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool în exces și mai mult sedentarism.

Impactul singurătății asupra sănătății este atât de profund, încât un studiu a comparat-o cu fumatul a până la 15 țigări pe zi.

Multe dintre cercetările privind izolarea socială și singurătatea se concentrează asupra persoanelor în vârstă. Adulții mai în vârstă prezintă un risc mai mare deoarece trăiesc mai des singuri, și-au pierdut mai mulți membri ai familiei sau prieteni și sunt mai predispuși să aibă probleme fizice, cum ar fi pierderea auzului, care îi pot împiedica să fie sociabili, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Dar nu doar persoanele în vârstă sunt singure.

Un sondaj realizat în 142 de țări, publicat luna trecută, arată că aproape 1 din 4 adulți a declarat că se simte foarte sau destul de singur. Nici copiii nu sunt imuni; unele studii au constatat că peste jumătate dintre copii și adolescenți se simțeau singuri cel puțin o parte din timp.

Este posibil ca pandemia Covid-19 să fi exacerbat aceste sentimente, arată studiile, izolarea socială și singurătatea afectând în mod negativ simptomele depresiei și anxietății la persoanele mai tinere.

„Coeziunea socială, conectivitatea, singurătatea contează pentru rezultatele sănătoase pentru oamenii de toate vârstele, indiferent unde se află”, a spus DeSalvo. Ea speră că noua comisie a OMS va oferi stadiul dovezilor pentru a ajuta sistemele de sănătate din întreaga lume să înțeleagă cum să abordeze mai bine legătura dintre singurătate și rezultatele slabe pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

„Ei au un istoric clar și cred că ceea ce pot aduce este o orientare spre acțiune”, a spus ea.

Pe lângă găsirea unor modalități de a-i ajuta pe oameni să învețe cum să se ajute pe ei înșiși, pe vecinii lor și comunitățile lor să se simtă mai puțin izolați, comitetul poate ajuta comunitatea mai largă să abordeze această problemă majoră de sănătate publică.

„Așadar, cum ajutăm sectorul public și cel privat din întreaga lume să știe ce pot face pentru a lua aceste intervenții pentru a înțelege cum putem merge mai departe pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor de pretutindeni?”. a spus DeSalvo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...