G4Media.ro

Organismul de reglementare audiovizuală britanic a revocat licența RT, fost Russia Today,…

foto: rt.com

Organismul de reglementare audiovizuală britanic a revocat licența RT, fost Russia Today, de a difuza în Marea Britanie, cu efect imediat

Organismul de reglementară audiovizuală britanic (Ofcom) a revocat licența RT, fost Russia Today, de a difuza în Marea Britanie, cu efect imediat. Ofcom a publicat următorul comunicat pe site-ul său:

“Am făcut acest lucru pe baza faptului că nu considerăm că deținătorul de licență RT, ANO TV Novosti, este potrivit pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie.

Decizia de astăzi vine pe fondul a 29 de investigații aflate în desfășurare din partea Ofcom cu privire la imparțialitatea cuvenită a știrilor și a acoperirii actuale ale RT cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. Considerăm că volumul și natura potențială gravă a problemelor ridicate într-o perioadă atât de scurtă sunt de mare îngrijorare – mai ales având în vedere istoricul conformității RT, în care canalul a fost amendat cu 200.000 de lire sterline pentru încălcări anterioare ale imparțialității.

În acest context, am demarat o anchetă separată pentru a stabili dacă ANO TV Novosti este aptă și adecvată pentru a-și păstra licența de difuzare.

Această investigație a luat în considerare o serie de factori, inclusiv relația RT cu Federația Rusă. A constatat că RT este finanțată de statul rus, care a invadat recent o țară suverană vecină. De asemenea, am luat notă de noi legi în Rusia care incriminează efectiv orice jurnalism independent care se îndepărtează de știrile propriului stat rus, în special în legătură cu invazia Ucrainei. Considerăm că, având în vedere aceste constrângeri, pare imposibil ca RT să respecte regulile de imparțialitate cuvenite din Codul nostru audiovizual în aceste circumstanțe.

Recunoaștem că RT este în prezent difuzat în Marea Britanie, ca urmare a sancțiunilor impuse de UE de la începutul invaziei Ucrainei. Luăm în serios importanța, în societatea noastră democratică, a dreptului unui radiodifuzor la libertatea de exprimare și a dreptului publicului de a primi informații și idei fără interferențe nejustificate. De asemenea, luăm în serios importanța menținerii încrederii publicului și a încrederii publicului în regimul de reglementare audiovizual din Regatul Unit.

Luând în considerare toate acestea, precum și preocupările noastre imediate și repetate privind conformitatea, am ajuns la concluzia că nu putem fi satisfăcuți că RT poate fi un radiodifuzor responsabil în circumstanțele actuale. Prin urmare, Ofcom revocă licența RT de a difuza cu efect imediat.”

Canalul RT UK a fost lansat pe 30 octombrie 2014 și încetat pentru difuzarea TV din Londra pe 30 iulie 2021. RT UK s-a concentrat pe acoperirea Regatului Unit. Prezentatorul RT Afshin Rattansi a declarat că poziția canalului este „de a contesta structurile de putere dominante din Marea Britanie prin difuzarea de programe în direct și originale, cu un accent progresist în Marea Britanie”, și că „nu este supus părtinirii londoneze a elitei metropolitane”, deoarece „știrile sale vor veni din toată țara”.

La sfârșitul lunii februarie 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, o serie de jurnaliști britanici aflați atât în ​​birourile RT din Moscova, cât și în birourile RT UK din Londra au demisionat din rețea ca răspuns la acoperirea atacului rusesc. Fostul prim-ministru al Scoției Alex Salmond și-a suspendat talk show-ul RT, The Alex Salmond Show, pe 24 februarie, după ce a primit critici publice în urma invaziei.

YouTube a interzis accesul la toate canalele RT și Sputnik de pe platformă din Europa (inclusiv Marea Britanie). Pe 2 martie 2022, canalul SD Freeview 234 al RT UK a fost oprit după-amiaza, iar RT HD pe canalul Freeview 113 după o oră mai târziu, în jurul orei 16:45. Ambele canale au fost înlocuite cu un mesaj care spunea că serviciul nu este disponibil. În aceeași zi, Sky a eliminat canalul 511, care găzduia RT, din cauza situației în curs din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ce e amuzant la stirea asta e ca la cateva minute dupa ce le-a fost revocata licenta, BBC World News a preluat programul RT (cu logo cu tot) ca sa arata o conferinta de presa sustinuta de Lavrov.

  2. Aplicarea legii inseamna politica de anulare a infractiunii. Aveti o problema cu asta?

  3. RT,RTV .. chestii,trestii = mizerie propagandistã

  4. Trăiască cenzura și la mai mare!
    RT transmite ce a transmis întotdeauna, cum de acum și-au dat seama și englezii?