G4Media.ro

Ordonanța de urgență pe justiție, cel mai probabil, nu a intrat încă…

Ordonanța de urgență pe justiție, cel mai probabil, nu a intrat încă în vigoare, deși a fost publicată în Monitorul Oficial: Actul normativ nu a fost înregistrat și la Parlament, așa cum prevede Constituția

Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției, adoptată marți de Guvern, nu a intrat încă în vigoare, potrivit informațiilor pe care G4Media.ro le are la dispoziție în acest moment. Deși a fost publicată în Monitorul Oficial, ordonanța nu a fost înregistrată și la Parlament pentru dezbatere în procedură de urgență.

Or, Constituția prevede expres îndeplinirea a două condiții cumulative pentru ca o ordonanță de urgență să intre în vigoare: publicarea în Monitorul Oficial și trimiterea la Parlament pentru dezbatere în procedură de urgență. Potrivit articolului 115, alin. 5 din legea fundamentală,

  • (5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).

Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției, adoptată marți de Guvern la propunerea lui Tudorel Toader, a fost publicată miercuri noaptea, în jurul orei 22:00 în Monitorul oficial, numărul 137.

În aceeași zi, miercuri, 20 februarie, o altă ordonanță de urgență adoptată în ședința de marți a Guvernului – cea privind regulamentul de desemnare de către România a unui procuror pentru Parchetul european – a fost înregistrată la Senat.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, nu a putut fi contactat pentru a explica dacă a trimis ordonanța de urgență la Parlament sau, dacă nu a trimis-o, care este motivul întârzierii.

În urma reacțiilor masive de dezaprobare a modificărilor aduse legilor justiției, mai ales din partea judecătorilor și procurorilor care au anunțat că își vor sista activitatea, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că îi invită pe reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Cele mai contestate prevederi ale ordonanței de urgență:  

  • Secția specială de investigare a magistraților primește puteri sporite: va putea de acum înainte să retragă o cale de atac formulată de o altă unitate de parchet împotriva unei sentințe date de o instanță inferioară;
  • pentru numirea în funcție a procurorilor de rang înalt (Parchetul general, DNA, DIICOT) avizul trebuie dat de plenul CSM (în prezent dominat de o grupare pro-PSD), nu de secția pentru procurori, așa cum prevede în prezent legea;
  • blocarea interimatelor la șefia principalelor parchete (Parchetul general, DNA, DIICOT);
  • posibilitatea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori  (cum este Alina Ghica, vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum);
  • Secția specială de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați ar urma să devină o instituție autonomă, ruptă total de Parchetul General (detalii aici și aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Eeei, in aceasta situatie, avem o sansa imensa ca maine sa fie abrogata ougeaua!

    • Cunosc o singura cale de a forta abrogarea si de aceea tocmai ce mi-am tras pelerina pe mine si ma indrept in graba catre papamobil, pardon, catre dracmobil…Pe ei…!

  2. Ca sa se constate ca a fost incalcata Constitutia trebuie sa se trezeasca Ciorbea sa o conteste. Cand asta?

  3. Tot un fel de „noaptea, ca hoții”. Știind că nu mai au majoritate la C.Dep. bandiții n-au vrut să se încurce și cu dezbaterea în parlament. Au zis că poate merge și așa. Fmm de pesedeu!

    • Da, si eu cred la fel, au incercat s-o furiseze, sa scape repede cu ea. La senat mai au majoritate, la camera deputatilor, nu cred ca mai au. Deci, una peste alta, nu cred ca trece de camera deputatilor. De-asta invita danciloaica CSM si reprezentanti ai asociatiilor magistratilor, in ideea ca o mai aranjeaza, o mai piaptana nitel, ca s-o faca digerabila, si tot s-o dea pan’ la urma. NENOROCITILOR PENALI!
      Eu sper sa nu se duca nimeni la discutii, cu toate ca nu se poate sti cu savoniera lui draknea, si cu maciuca aia pe care-a vizitat-o bubosul acu vreo doua zile. Aia e presedinte a unei asociatii de magistrati, probabil ca de-asta s-a si dus s-o vada sinistrul justitiei, sa se asigure ca-l sustine in demersul lui criminal cu oug 7. Ar mai putea sa se duca si javra aia de judecatoare latrinista, garbovan, ca si-aia e presedinte a unei asociatii, unjr. Daca javrele-astea se duc la discutii, vor fi spargatoare de greva pentru magistrati, sper sa le scuipe-n fata toti.

    • Inregistrarea ordonantei si la sparlament pentru dezbatere nu inseamna automat si intrarea ei in dezbatere. Este o masura procedurala. De dezbatut, va fi dezbatuta la sfantul asteapta!!!
      Dar cine sa mai stie ce si cum prin lege, la cate modificari s-au facut si la cat de bine pregatiti sunt pzd-icii!

      Aferim!

  4. gargamele, ce i cu moaca asta de prost din poza? marele rectoru curului….. sa-ti manance cancerul limba, sa-ti pice carnea de oase, la cat rau ai facut tu tarii acesteia.

  5. Seamana cu Stan,din Stan si Bran!

    • Tocmai protestele si amenintarile cu intreruperea lucrului de catre magistrati il face pe Dragnea sa nu dea ordin pt inregistrarea la Secretariatul Camerei Deputatilor a OUG nr 7/2019. PS. Are nevoie de o condamnare formala din partea CSM a protestelor magistratilor, de o interdictie formala din partea acestui forum pt ca mai apoi OUG sa fie inregistrata la Parlament !

  6. Nu stiu cand ne vom trezi ! Poate dupa ce se schimba imnul national. Sectia pentru investigarea infractiunilor din magistratura a existat in cadrul DNA. Dosarele magistratilor au fost folosite pentru a-i santaja. Nu au fost judecati decat cei care nu raspundeau deloc la comenzile DNA-SRI. Restul au ramas in „cercetare”. Transferul Sectiei in cadrul Parchetului general a facut-o doar mai vizibila. Evident ca scoaterea ei din Parchetul general nu rezolva decat dreptul de proprietate asupra ei. Daca PSD isi pune omul la conducerea ei, va fi condusa de Dragnea; daca e subordonata CSM va fi condusa de SRI. Ma ingrozesc la gandul ca ar putea fi subordonata cumva parlamentului. M-am saturat de discutii inutile privind independenta. Cat timp judecatorii si procurorii nu vor fi selectati pe criterii de competenta, integritate morala si psihica de un INM de buna-credinta; si nu vor raspunde direct si personal de nerespectarea legii (minciuna gogonata, refuz de a respecta legea si drepturile procesuale); evident ca vom avea justitie doar cu numele. Tot felul de mameluci vor incerca sa o preia, si tot felul de prostovani vor incerca sa o denigreze sau sa o apere fara probe. Daca vom apara independenta judecatorilor responsabili in fata sefilor, santajistilor, mituitorilor, etc. ar fi un inceput bun. Deocamdata, cand santaja Codruta era bine, cand santajeaza Adina lui Tudorel nu mai e bine. Incercati sa intelegeti dece imaginea publica a justitiei este deplorabila si ma veti crede cand va spun (pot dovedi) ca un judecator care nu citeste dosarul, minte cu nerusinare si refuza sa respecte drepturile procesuale murdareste reputatia a mii de judecatori onesti. Daca vom sustine procurorii si judecatorii curajosi si onesti nu va mai conta cui ii e subordonata structura din care fac parte