G4Media.ro

DOCUMENT Noi detalii din OUG-ul pregătit de Tudorel Toader: Vrea ca șefii…

DOCUMENT Noi detalii din OUG-ul pregătit de Tudorel Toader: Vrea ca șefii marilor parchete să ia aviz de la Plenul CSM, nu de la Secția pentru procurori / Plenul e pro-PSD, Secția nu / O altă modificare vizează blocarea interimatelor la DNA și Parchetul General

Abia ce au intrat în vigoare noile legi ale Justiției PSD-ALDE că ministrul Justiției Tudorel Toader vrea să le schimbe, a doua oară, prin ordonanță de urgență, potrivit unui proiect de OUG trimis de Toader la CSM pentru avizare și obținut de G4media. Fragmente din proiectul de OUG au fost publicate inițial de Adevărul. Nu este clar dacă OUG-ul va fi inclus pe ordinea de zi în ședința de guvern de marți.

Potrivit OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind CSM, alineatul 1 al articolului 54 al Legii 303/2004 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în OUG a lui Tudorel Toader.

Schimbarea constă în faptul că avizul CSM pentru numirea șefului DNA, de plildă, va fi dat de Plenul CSM, nu de către Secția pentru procurori a CSM.

Explicația este simplă, potrivit surselor G4media: plenul CSM este pro-PSD, dominat de șefa CSM, Lia Savonea, în vreme ce Secția pentru procurori, nu. Prin urmare, Tudorel vrea să elimine Secția pentru procurori, deși filozofia noilor legi ale Justiției promovate de PSD-ALDE era tocmai să separe cariera judecătorilor de cea a procurorilor.

De notat că în ce privește numirile la conducerea instanțelor, ministrul Justiției a lăsat atribuția la Secția pentru judecători a CSM întrucât aceasta, ca și plenul, este dominată și controlată de Lia Savonea.

În plus, Tudorel Toader vrea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori, cum este Alina Ghica, vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Blocarea interimatelor la DNA și PG. La articolul 57 al Legii 303/2004, după alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul 7’ cu următorul cuprins:

„Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.

Iar la articolul 17 din Legea 317/2004 se modifică astfel prin OUG a lui Tudorel Toader:

”Delegările în funcțiile de conducere din parchete, prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, încetează în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în OUG-ul lui Tudorel Toader transmis la CSM pentru avizare.

De exemplu, DNA este condus acum cu delegare (interimar pentru 6 luni) de procurorul Nistor Călin. În momentul când OUG a lui Tudorel Toader intră în vigoare, interimatul lui expiră în 45 de zile și nu mai poate fi numit un alt interimar, ci trebuie numit un șef plin de către președinte, altfel instituția rămâne fără șef.

La fel, după ce în aprilie expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr la șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ sau PG), el nu va mai putea fi delegat pe aceeași funcție de Secția pentru procurori a CSM, adică nu va mai putea rămâne să conducă PICCJ ca interimar timp de 6 luni, întrucât OUG a lui Tudorel Toader interzice acest lucru în cazul parchetelor unde numirea se face de către președintele țării.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și

Proiect de OUG: Ministrul Toader vrea să facă din Secția specială de investigare a magistraților o instituție total separată de Parchetul General/ G4Media a dezvăluit că Augustin Lazăr poate infirma actele de urmărire penală ale secției dacă le consideră nelegale

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Asa, borfasilor, dati-i inainte!
  Nici iadul nu va incape!

 2. Ăsta este Sfârșitul Justiției în România !!

  Dacă nu ieșim … !!!!!!!

  • pe unde sa mai iesi, ca in scurt timp vor gasi solutia ideala sa nu mai iesi deloc… in strada romanii nu mai ies de cateva luni bune, asa tare i-au speriat pe 10 August 🙂

  • Degeaba ies, dacă 61% din români sunt prea proşti să voteze.

 3. Și noi vrem sa vă ia dracul odată, borfași ordinari!
  Să nu mai muncim pentru că voi sa ne furați și să vă bateți joc de noi!
  Chiar nu va e rușine măcar puțin?așa , pe față?

 4. Nenorocitul asta, buba asta rea a justitiei romane, vrea ca tot sistenul de justitie sa fie in mana lui, el sa taie si sa spanzure, iar CSM ala ajunge un rahat! Treziti-va, mai procurorilor, javra asta infecta va pune pielea pe bat, si de fapt, ne-o pune noua pe bat, iar hotii si infractorii conduc tot, fir-ai al dracului cu ma-ta! De-asta, procuror Kovesi trebuie sa ajunga procuror-sef UE, ca sa le taie avantul tuturor javrelor astora imputite!

 5. pai daca au vazut ca le-a iesit faza cu armata fara sef, luam si toate celelalte institutii la rand ca sa ne adanciam si mai mult in neant. iar chestia cu schimbarea numirii procurorilor acum prin plenul csm pt ca de-acum sa-si numeasca toti procurorii dependenti gen adina florea (care a fost respinsa triumfal de sectia de procurori), da-n colo de treaba, mi-e sila de aceste slugi jegoase!

 6. Tudorele, mars de aici!

 7. E mult mai ușor sa bați în taste „mooe tudorel”, comparativ cu solidarizarea în strada împotriva lui și a mizeriei de TR.

 8. Ce mișto incepe sa semene România a neo Russia,bravo înainte cu tupeu … Mãmãlichky romanian oposition

 9. Nu va popotiti nemernicilor? Va mananca spinarea!…..va jucati cu focul!

 10. Propunerea lui Slugarel este ilegala imorala , antiprofesional , antijustitie , anti romanesca , intr-un cuvan , plina de neprofesionalism si de ura. Prin eludarea relationarii corecte in aprobarea unui OUG, incalca in mod deliberat cursul legal al unui document oficial, ptr. care av trebui sa dea socoteala la IJ sau la Sectia speciala.de politie a magistratilor

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.