G4Media.ro

Orban, despre votarea cu urna mobilă: Singura problemă care există este legată…

Orban, despre votarea cu urna mobilă: Singura problemă care există este legată de situaţia în care un cetăţean este din judeţul Giurgiu, să spunem, și se află internat într-un alt judeţ

Premierul Ludovic Orban a afirmat că tuturor celor aflaţi în izolare, carantinare sau care sunt internaţi în spital trebuie să li se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile. Şeful Executivului a adăugat că există într-adevăr o problemă care este legată de faptul că, în cazul în care este o persoană din judeţul Giurgiu, de exemplu, şi este internată într-un alt judeţ. „Aici e foarte complicat de găsit o soluţie, pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este judeţul, respectiv municipiul Bucureşti”, a explicat prim-ministrul, citat de News.ro.

„Din punctul nostru de vedere, orice persoană care se află în izolare, în carantinare sau care se află internată într-o unitate spitalicească are dreptul să voteze şi trebuie să i se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile. Am vorbit cu domnul ministru al Sănătăţii să informeze, prin direcţiile de sănătate publică, toţi aceşti cetăţeni care se află în izolare, în carantinare, privitor la dreptul de a îşi exercita votul prin intermediul urnei speciale mobile. Singura problemă care există, într-adevăr, nu este legată de localitate, este legată de situaţia în care un cetăţean este din judeţul Giurgiu, să spunem, se află internat într-un alt judeţ. Aici e foarte complicat de găsit o soluţie, pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este judeţul, respectiv municipiul Bucureşti”, a afirmat Ludovic Orban, luni într-o conferinţă de presă.

Întrebat cum vor proceda la vot duminică cetăţenii din localităţile carantinate, premierul a răspuns: „Toţi cetăţenii care sunt în localităţi carantinate se vor putea deplasa fără nicio oprelişte să îşi exercite dreptul de vot. Cu siguranţă. În ziua votului, normal că motivul deplasării este deplasarea la vot”.

BEC a adoptat vineri o decizie care modifică decizia 40/2020 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile.

„Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti”, conform documentului.

Astfel, cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente: – biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; – decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti; – rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Potrivit unei alte hotărâri de duminică a BEC, direcţiile de sănătate publică vor transmite birourilor electorale de circumscripţie, până cel târziu în 5 decembrie, lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantină şi cu privire la care s-a formulat cerere pentru votul prin urna mobilă.

Citește și

Tătaru: Vor putea vota cu urna mobilă cei cu decizii de carantinare, izolare şi act medical

Sursa: News.ro

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. N-o să înțeleg niciodată lăcomia fără măsură a gruparii PNL de a promova oameni in funcții publice pe șpagă tocmai în prag de alegeri parlamentare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.