G4Media.ro

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei…

sursa foto: Bihoreanul

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul aparţine Comunităţii Evreilor din Oradea și este singurul proiect de acest fel pe o rază de 1.000 kilometri, transmite Bihoreanul.

Echivalentă facultăţii de teologie, şcoala de religie iudaică ortodoxă de la Oradea va instrui tineri care vor să îşi aprofundeze studiile în iudaism sau să devină, după absolvire, rabini.

„Va fi prima şcoală rabinică ridicată pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război mondial. În zonă au mai existat Yeshiba (n.r. şcoală rabinică) la Valea lui Mihai şi Săcueni înainte de război, şi la Arad şi Timişoara până în anii ʼ60, dar apoi au dispărut”, a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann.

Potrivit acestuia, şcoala va fi ridicată pe un amplasament aparţinând comunităţii evreilor:

„La parter va funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică, la primul etaj vor fi două săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea dormitoarele pentru cei 15 – 20 studenţi şi cam trei profesori”, a spus Koppelmann.

Citește articolul complet pe Bihoreanul

sursa foto: Bihoreanul

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Eh,… acu’ devine interesant:
  În școala asta – în numele mult clamatei egalități de șanse – sunt primiți(te) și arabi, și femei, și membrii ai comunității LGBTQIA+?
  Pentru că nimeni nu e de acord cu discriminarea, nu-i așa?

  • Primul lucru care te învață acolo e ca goym e ceva intermediar între om și animal.
   Dar nicio problema. E plin Bucureștiul de scoli salafiste deghizate în centre culturale.

  • Ce prostii puteți așterne!

  • Sunt convinsa ça vor primi studenti femei si LGBD

  • La nici o facultate creștină ortodoxă sau catolică de teologie nu sunt primiți musulmani, membri ai comunității LGBT sau femei să devină preoți.

 2. Anonimule, te subapreciezi? Oare indreptatit?
  Eu am o cu totul alta experienta. Cei mai bun prieteni de-ai mei sunt crestini si la fel, un var si o vara de-a mea sunt casatoriti cu crestini care arata si se comporta ca noi evreii doar se roaga in biserica si nu in sinagoga. De unde arata ura la tine?
  In alta ordine de idei, eu nu vad nici o logica sa se deschida o scoala rabinica intr-un loc unde aproape ca nu mai sunt evrei.

 3. Tatal meu a fost oradean.E m-am nascut/crescut la Bucuresti insa ‘am umblat’ la scoala cativa ani la Oradea.Asa am invatat ceva-ceva din dialectul Oradean si mai ales din minunatul caracter al localnicilor – bineinteles cu exceptia ‘locuitorilor’ din penitenciarul local care era situat,daca nu ma insel, la cateva case de vestitul liceu ‘Gojdu’.Elevilor de la ‘Gojdu’ l-i se atragea atentia deseori ca daca nu isi vedeau serios de invatatura, riscau sa nimereasca la cladirea de alturi!!(din pacate nu mai tin minte ce note aveam eu…).
  Atfel oradea este,probabil, cel mai ‘caracteristic’ oras din Romania cu splendida arhitectura stil ‘1900’.