G4Media.ro

Opoziția rusă l-a comemorat pe Boris Nemțov, critic al lui Putin, ucis…

sursa foto: captura Twitter

Opoziția rusă l-a comemorat pe Boris Nemțov, critic al lui Putin, ucis de ceceni în urmă cu opt ani/ O femeie a fost arestată

Simpatizanţi ai liderului liberal rus Boris Nemţov, care a fost asasinat în urmă cu opt ani pe un pod din apropierea Kremlinului, la numai câţiva metri de Piaţa Roşie, i-au adus un omagiu luni, pe fondul unei campanii de represalii dure împotriva opoziţiei, declanşate de autorităţile ruse odată cu invazia Rusiei pe scară largă în Ucraina acum un an, relatează EFE, citată de Agerpres.ro.

În pofida frigului şi a ninsorii, susţinători ai lui Nemţov, unul dintre cei mai influenţi critici ai Kremlinului, s-au adunat pe tot parcursul zilei pentru a depune fotografii şi buchete de flori pe podul unde opozantul a fost împuşcat, din spate.

Printre cei care i-au adus un omagiu politicianului asasinat s-au numărat liderii singurului partid legal de opoziţie din această ţară, Iabloko, care se opune campaniei militare ruse din Ucraina.

Potrivit presei ruse, poliţia a efectuat cel puţin o arestare, o femeie care plasase pe podul unde se află memorialul improvizat din 2015 o pancartă pe scria „Boris”.

În anii trecuţi, o delegaţie de diplomaţi occidentali a venit la pod pentru a-i aduce un omagiu lui Nemţov, gest care nu a fost semnalat de data aceasta.

Poliţia, care nu vede cu ochi buni existenţa acestui memorial pe podul din apropierea Kremlinului, eliminând de aici florile şi fotografiile amplasate, supraveghează zona pe tot parcursul zilei.

Susţinători ai opozantului rus i-au adus un omagiu şi la cimitirul din Moscova, unde este înmormântat.

Ceremonii similare au avut loc în oraşe precum Nijni Novgorod, unde Nemţov s-a născut şi a fost guvernator după căderea Uniunii Sovietice, la Kazan, Ekaterinburg şi Novosibirsk, în Siberia.

Nemţov, deputat, ministru şi viceprim-ministru în timpul primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, a fost împuşcat mortal la 27 februarie 2015 de ceceni înarmaţi, într-un moment în care toate camerele de supraveghere din zonă nu funcţionau.

Carismaticul opozant îl acuzase pe preşedintele rus Vladimir Putin de desfăşurarea de trupe ruse în Donbas, estul Ucrainei, şi de corupţie în organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci în 2014.

Cinci bărbaţi, toţi din Cecenia, au fost condamnaţi pentru că au pregătit şi executat asasinatul.

Familia lui Nemţov îl consideră însă pe Vladimir Putin drept ‘responsabil politic’ pentru acest asasinat, pentru că a creat o atmosferă de ură împotriva opoziţiei după anexarea Crimeii şi războiul din Donbas, care începuse tot în 2014 şi în care – în pofida dezminţirilor Moscovei – alături de rebelii separatişti proruşi luptau militari din armata regulată rusă.

Vadim Prohorov, avocatul lui Nemţov, l-a acuzat pe Putin de obstrucţionarea anchetei în acest caz, întrucât organizatorul crimei nu a fost niciodată identificat. Mulţi opozanţi ruşi consideră că în spatele asasinării lui Nemţov s-ar afla liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Kadîrov, care înainte de asasinat i-a numit pe opozanţii precum Nemţov drept „duşmani ai poporului”, a spus despre autorul crimei că este un „adevărat patriot rus”.

Înainte de a fi asasinat, Boris Nemţov pregătea un miting antirăzboi împotriva atragerii armatei ruse în conflictul din Donbas şi în semn de protest faţă de anexarea Crimeii. Ar fi fost al doilea miting după ce la primul reuşise să adune zeci de mii de oameni. Dar în loc de miting antirăzboi au avut loc funeraliile lui Nemţov, nota la timpul respectiv publicaţia independentă Meduza.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...