G4Media.ro

Opoziția din Turcia după decizia de repetare a alegerilor: Curată dictatură/ Este…

Opoziția din Turcia după decizia de repetare a alegerilor: Curată dictatură/ Este ilegal să câștigi în fața AKP

„Curată dictatură”, a denunţat principalul partid de opoziţie situaţia din Turcia, după decizia Consiliului Electoral Suprem de a fi organizate din nou alegeri municipale la Istanbul, la cererea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care contestă victoria opoziţiei la alegerile din luna martie, scrie Naftemporiki, citată de Rador.

„Este ilegal să câştigi în faţa AKP”, a declarat pe twitter vicepreşedintele Partidului Popular Republican (CHP) Onursal Adıgüzel. „Acest sistem care respinge voinţa poporului şi dispreţuieşte legea nu este nici democratic, nici legal. Este curată dictatură”, a subliniat el.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a calificat luni seara drept „o trădare” decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie, ca răspuns la contestaţiile depuse de partidul de guvernământ al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, citat de Rador.

„Cei care iau decizii în această ţară pot (…) trăda. Dar noi, noi nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa”, a declarat Imamoglu după anunţul Consiliului suprem electoral (YSK) de anulare a votului şi organizare de noi alegeri municipale la Istanbul pe data de 23 iunie.”Condamn YSK, a declarat el, adăugând că după alegerile din 31 martie s-au făcut presiuni asupra instituţiei, potrivit dpa.

La alegerile din 31 martie, candidatul CHP Ekrem İmamoğlu a fost ales primar al Istanbulului, punând capăt controlului pe care AKP şi predecesorii săi islamişti îl deţin de 25 de ani asupra oraşului, ceea ce i-a dat o lovitură serioasă lui Erdogan. İmamoğlu a depus deja jurământul, dar AKP a depus cerere la Consiliul Electoral Suprem pentru anularea alegerilor de la Istanbul, invocând nereguli.

Decizia anulării scrutinului a fost luată după ce AKP, partidul conservator islamic al preşedintelui Erodgan, a depus mai multe contestaţii în care a acuzat „nereguli masive” la votul din 31 martie de la Istanbul.

Ekrem Imamoglu a câştigat în faţa contra-candidatului său, fostul premier Binali Yildirim, candidat din partea AKP, cu o diferenţă uşor sub 13.000 de voturi.

O nouă prăbuşire a lirei turceşti după anunţarea repetării alegerilor

Lira turcească se prăbuşeşte din nou, scăzând la 6,1485 faţă de dolar, după anunţarea repetării alegerilor municipale de la Istanbul. Incertitudinea politică ce decurge din climatul electoral prelungit exercită presiuni suplimentare asupra monedei turceşti. Până la amiază paritatea lirei turceşti faţă de dolari scăzuse sub pragul psihologic de şase lire faţă de dolar şi anume la 5,9971 pentru un dolar.

Se reaminteşte că criza monetară de la mijlocului anului 2018 a dus economia turcească în recesiune şi inflaţia la niveluri ridicate şi că nu au fost întreprinse încă reformele necesare pentru revigorarea economiei şi ţinerea sub control a inflaţiei. De la începutul anului, lira turcească a pierdut peste 12% din valoare.

Sursa: Naftemporiki/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu/ Sursa Foto: Facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Dragnea… iei notite ?

    • luam noi notite: 12% depreciere a monedei in 4 luni !!
      Dezastru marca Erdogan; știa nesimtitul ca o sa cada iar moneda dupa ce anulează alegerile, dar nu l-a interesat si a mai pierdut 2,5 % intr-o zi – cat inflația anuală intr-un stat UE usor dereglat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.