G4Media.ro

Operaţiunea Marea Eliberare. Cum s-a ajuns ca pedepsele demnitarilor condamnați pentru corupție…

Operaţiunea Marea Eliberare. Cum s-a ajuns ca pedepsele demnitarilor condamnați pentru corupție să fie suspendate și care e posibilitatea prescrierii faptelor până la rejudecarea apelurilor

Contestaţiile în anulare a sentinţelor date de Completurile de 5 judecători (C5) de la Instanţa Supremă au provocat o situație fără precent în justiție. Până acum au fost date decizii de suspendare a executării pedepselor pentru Elena Udrea, Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță, Alina Bica și Șerban Pop.

Pe de o parte, avocaţii persoanelor condamnate care au ieşit din termenul legal de depunere a contestaţiei în anulare vor ca Parlamentul să le permită şi lor să conteste verdictele definitive. Avocatul Toni Neacşu vorbeste de persoane condamnate de C5-uri constituite nelegal, după cum a decis Curtea Constituțională, în peste 350 de dosare.

Pe de altă parte, unii jurişti atrag atenţia că faptele s-ar putea prescrie până se rejudecă procesele.

În plus, mai mulţi magistraţi de la Înalta Curte au făcut opinie separată în sensul neeliberării persoanelor condamnate până la data judecării pe fond a contestaţiilor în anulare.

De exemplu, Elena Udrea a fost pusă în libertate cu un vot în complet de 3-2, iar Dănuţ Şova cu 4-1, ceea ce înseamnă că au existat și magistraţi care s-au opus eliberării. De altfel, un magistrat ICCJ a declarat pentru G4Media.ro că „suspendarea executării pedepsei nu e obligatorie până la soluţionarea pe fond a contestaţiei”, dar voturile majoritare din complete au fost în favoarea suspendării.

În schimb, paradoxal, chiar procurorii DNA au fost de acord cu suspendarea executării în cazul Elenei Udrea.

Avocaţii Toni Neacşu şi Dan Chitic au cerut Parlamentului să găsească o soluţie legislativă astfel încât toate persoanele condamnate de Completurile de 5 judecători din 2014 încoace să aibă posibilitatea să depună contestaţii în anulare. Acum, doar cei care sunt în termenul legal de 30 zile de la comunicarea motivării sentinţei definitive pot depune contestaţie în anulare.

„Toate persoanele care au fost judecate de către nişte complete de judecată nelegal constituite să poată beneficia de aceeaşi posibilitate de a ajunge din nou în faţa unei instanţe de judecată care să confirme sau să infirme hotărârile deja pronuntaţe”, a declarat avocatul Dan Chitic la ICCJ. Chitic este apărătorul fostului ministru PDL al Comunicaţiilor, Gabi Sandu.

„Dreptatea ar trebui să fie aceeași pentru toți cei condamnați prin hotărârile judecătorești pronunțate de Completele de 5 judecători de la ÎCCJ în materie penală de la 1.02.2014 până în prezent. Am numărat cel puțin 350 de hotărâri judecătorești. Toate sunt nule absolut, prin încălcarea normelor de ordine publică privind formarea completelor și nerespectarea garanțiilor fundamentale, și elementare de altfel, privind dreptul la un proces echitabil, sub aspectul asigurării garanțiilor obiective de imparțialitate a instanțelor.

Deocamdată legea produce reparații, doar în sensul rejudecării apelurilor de o instanță legală, o șansă enormă de altfel, doar pentru cei care au norocul să se afle în termenul de exercitare a contestației în anulare. Șansa la o justiție corectă depinde de norocul pe care îl ai sau nu să ţi se fi comunicat hotărârea judecătorească nulă.

Pentru ceilalți, față de care acest termen s-a împlinit, hotărârile fiind la fel de nule, legislativul are obligația să găsească o soluție (…)
Avocații și-au cam epuizat mijloacele de a reinstaura legalitatea prin folosirea mijloacele procedurale pe care le au la dispoziție. Intervin limitele codului de procedură penală.

Parlamentul sau legiuitorul delegat, Guvernul, au obligația constituțională și morală de a găsi o variantă de înlăturare a efectelor produse de hotărâri judecătorești nule. Repunerea în termenul de contestație în anulare și deci oferirea posibilității rejudecării cauzelor de către instanțe imparțiale și obiective este o obligație de stat”, a scris şi Toni Neacşu, avocatul Bombonicăi Prodana, fostă Dragnea, pe Facebook.

Pe de altă parte, judecătorul Cristi Danileţ şi avocata Elenina Nicuţ spun că, până se rejudecă procesele, există riscul ca faptele să se prescrie.

„Posibilitatea, probabilitatea de avea aceleași soluții de condamnare în urma rejudecării, anulării hotărârilor și rejudecării apelurilor, ţine acum foarte mult de noile elemente și anume modificările la Codul penal prin care termenele de prescripție au fost mult reduse, plus faptul că sunt și modificări la Codul de procedură penală, au mai intervenit și multe decizii ale CCR și putem foarte bine avea o situație de genul în rejudecarea apelului să se dispună nu o soluție de condamnare, ci o retrimitere spre rejudecare la fond și atunci sa se ia totul de la zero. În aceste condiţii este foarte posibil ca faptele să se prescrie”, a declarat avocata Elenina Nicuţ pentru G4Media.ro.

„Urmare a timpului care se va scurge, există pericolul de a se prescrie răspunderea penală. Cred că în situațiile cu mare interes public, CSM și ICCJ trebuie sa găsească soluțiile manageriale pentru ca procedurile reluate să se desfășoare nu doar rapid, ci poate chiar de pe o zi pe alta, ca în Occident. Aceste cauze vor trebui soluționate definitiv în cel mai scurt timp pentru a se înfăptui actul de justiție și ca imaginea sistemului judiciar să fie restabilită”, a scris şi judecătorul Danileţ pe Facebook.

Context. CCR a decis în noiembrie că toate Completurile de 5 judecători de la Înalta Curte din 2014 până în prezent au fost nelegal constituite în sensul că erau conduse de un judecător şef, membru de drept, nu tras la sorţi. Nelegala compunere a completurilor este motiv de contestaţie în anulare, dar numai pentru cei care se încadrează în termenul de 30 zile de la comunicarea sentinţei.

“Dacă este sau nu o problemă în compunerea completului din apel pentru cauze soluționate definitiv, aceasta se analizează în calea extraordinară de atac numită contestație în anulare.

De regulă, condamnații au interesul de a invoca nelegala compunere a completului, dar pentru cei achitați Ministerul Public (procurorii – n.r) are un interes similar.

Până la soluționarea contestației în anulare se poate (nu este obligatoriu – n.r.) suspenda executarea pedepsei în penitenciar.

Dacă, într-adevăr, se constată nereguli în compunerea completului de apel, atunci se va decide reluarea apelului la cererea celui interesat.

Se reia judecata în apel și, la sfârșitul judecății, este posibilă orice soluție prevăzută în Codul de procedură penală: achitarea, încetarea procesului penal, condamnare, trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanțe”, a explicat judecătorul Danileţ.

Avocatul Toni Neacşu a explicat şi el la RFI că persoanele condamnate, eliberate zilele acestea, nu sunt și achitate.

Noile C5-uri de la ICCJ au declarat cu majoritate de voturi admisibile contestaţiile în anulare şi, până la judecarea lor pe fond, au decis, tot cu majoritate de voturi, să suspende executarea sentinţei de condamnare, adică să îi elibereze temporar din arest până se rejudecă apelul şi se dă o nouă sentinţă definitivă.

Foto: Elena Udrea și Alina Bica, printre beneficiarele măsurilor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. Liberte, egalite, fraternite !

 2. Auzi, completuri ilegale. De parcă ăia nu erau judecători, ci tractoristi, ajunsi intamplator la ICCJ. Mare ți-e grădina Doamne. A ajuns să fie mai important faptul ca judecatorii n-au fost trași la sorți, nu faptele grave de coruție. Mama ei de țară! Ne râd în nas toți hoții!

  • Tractorist este unul singur,cretinul de Gusti Lazăr !

  • Pe când hoți sunt toți ăștia care se dau loviți! Mama lor de nenorociți, praful să se aleagă de ei!!!
   Ăștia care fac legile acum sunt niște impostori cu diplome cumpărate la 50 de ani, hoți de diplome
   Au tăbărât lăcustele pe popor, scăpăm noi de voi odată și odată

  • Tractoristii si sindicalistii au ajuns la CCR (majoritatea)!!!

 3. Este clar, o singura solutie:
  Amnistie si gratiere pentru toti detinutii si anularea tuturor dosarelor aflate pe rol in justitie, stergerea tuturor cazierelor, eliberarea detinutilor se face imediat si toti cei carora le-au fost confiscate bunuri, bani etc vor fi compensati imediat cu sumele aferente plus dobinda pe perioada incarcerarii.
  Acesta este momentul 0 (zero).
  Dupa aceea se impune o perioada de 10 ani in care nu se mai face nici o ancheta, nu se deschide nici un dosar in justitie, nu se face nici o urmarire penala,………..
  Ah! A sunat ceasul si mi-a intrerupt visul frumos psd-ist.

 4. Pare incredibil ce se întâmplă!
  Revin cu o întrebare!
  Către ce ne îndreptăm: dictatura militară ori haos, lupte de stradă, asasinate?

  Am o nouă întrebare!
  Asta este ceea ce doresc Pensionari din România? Pentru că din tot ceea ce se petrece în țara asta de 2 ani, PSDul ne spune că este voința Pensionarilor, iar ei guvernează doar pentru pensionari!
  Pensionari își doresc distrugerea Romaniei?

  Rusia nu este indestructibilă! Dacă Statele Naționale pot fi aruncate în haos de către Rusia, Corporațiile nu pot fi învinse! Așadar, astep cu nerăbdare Contraatacul CORPORAȚIILOR!

  SPER CĂ ODATĂ PUSE ÎN MIȘCARE CORPORAȚIILE, RUSIA VA FI SPULBERATĂ, NU AȘA CUM AU FĂCUT CRETINII DE AMERICANI LA SFÂRȘITUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ORI ÎN 1991, CÂND AU AVUT DIN NOU OCAZIA SĂ DISTRUGĂ ACEST RĂU AL OMENIRII, ȘI NU AU FĂCUT CE TREBUIAU SĂ FACĂ!

  DISTRUGEȚI RUSIA PÂNĂ NU ESTE PREA TÂRZIU!

  • Taie-ti pwola si bagati-o-n cwr si Rusia va fi distrusa! Doamne ce prost esti!

  • Bai, ce treabă au pensionarii !?
   Problema sunt cei cu bacul luat, majoritatea bugetarilor cu program de la noua la doua, salarii dublate sau triplate, norme de hrana, de haine, de prezervative sau etc, pensii speciale, rente viagere, tot felul de agenții cu salarii enorme pt. piloși și rude, adevărate are sinecuri. Și tu ai impresia că toți ăștia, vreo 1 200 000, vor vota cu vreun partid care să le reducă numărul ? Adică, cum e posibil cu toată tehnologia actuala sa fie mai mulți angajați la stat, in administrație, mai mulți că înainte d ’89 ?

 5. TOLTUL PENTRU INFRACTORI NIMIC PENTRU romania.

 6. ADICA ASTA ERA MISCAREA LUI DRAGNEA PRIVIND CUPLETELE DE JUDETCATA, VOIA SA LE SALVEZE PE UDREA, BICA, SI PE CEI PENTRU CARE S-A DAT ORDIN.
  DESFINTATI JUSTITIA, E INUTILA, E O GAURA IMENSA IN BUGET. AR RAMANE MILIARDE DE FURAT.

 7. S-au pierdut timp si bani muuuulti cu Justitia si cu toaaate institutiile ei.
  Pentru ce?!

 8. DRAGNEA VA FI „INCORONAT IMPARAT” DE GANGSTERII PENTRU CARE LUCREAZA. PREGATITI-VA DE 25 DE ANI. DACA AVETI NOROC LA CAPAT ESTE TABUL.

 9. DNA poate cere în instanță anularea hotărârilor de achitare date de completurile de 5,alea ilegale?

  • Da, si-ar fi bine sa se grabeasca, pana nu se intareste de tot gasca de detinuti in libertate.

 10. Acu vedem ce inseamna sa ai o ccr la cheremul infractorilor, o ccr vanduta sau cumparata, cu doar 2 exceptii din 9 judecatori cati sunt acolo. Cine are ccr, poate face orice in tara asta, suceste totul dupa bunul plac, or mai bine zis dupa coruptul plac. Azi, porkul de draknea : eu nu-l primeam pe Iohannis nici in curtea guvernului! Tupeu de borfas recidivist!

 11. Practic prin modul de formare a completurilor s-a aruncat la gunoi toata munca DNA din ultimii ani. Mi se pare de-a dreptul incredibil că cei care au decis să formeze completurile astfel sa nu își asume nicio responsabilitate. Dacă Danilet are dreptate, conducerea ICCJ nu doar că i-a gratiat pe toți corupții dat le-a dat si un temei de a mai lua niște bani de la stat prin despăgubirile pe care inevitabil le vor cere.

  • Te inseli, nu a fost deloc greseala Colegiului ICCJ. Daca vrei sa injuri, asa cum ne vine fiecaruia cand vedem ORDINARIILE astea, cel putin injura pe cine trebuie. Asadar, legea nu este facuta de ICCJ sau alti magistrati care lucreaza in justitie, ea e facuta in parlament, iar acolo nu s-au dat norme tranzitorii de la anterioara lege la cea noua, referitor la constituirea completelor. De ce? Pai, nu stiu, alege tu : PROSTIE sau TICALOSIE. Din aceasta cauza a ajuns colegiul ICCJ sa mearga dupa legea anterioara(tragerea la sorti doar a 4 judecatori, iar presedintele sau vicepresedintele sa fie deja in complet), dat fiind ca era mijlocul anului, iar completele fusesera trase la inceputul anului, asa ca ele au fost pastrate mai departe de ICCJ. Vrei sa arati cu degetul, perfect, arata acolo unde stau TOATE mizeriile facute in ultimii doi ani impotriva justitiei romane : SPRE PARLAMENT SI GUVERN. Personal, cred ca aceste norme tranzitorii au fost intentionat lasate in aer, ca sa se poata ataca in acest fel completele de 5 judecatori, cu tot ce urmeaza din aceasta TICALOSIE.
   Mai amintesc un lucru suspect : oug 13 din ianuarie 2017 invoca necesitatea si urgenta unui asemenea act in baza situatiei precare a inchisorilor, si multimea de acuzati ce-si gasesc dreptatea la CEDO, iar statul roman are bani grei de platit. Stim ca oug 13 a fost retrasa datorita reactiei foarte serioase a opiniei publice. Cum nu puteau s-o dea din nou, problemele in justitie ale unora dintre politicieni ramaneau aceleasi, iar coruptii de rang inalt din inchisoare, tot acolo. Atunci au trecut la cautarea unor noi masuri care ar putea sa aiba acelasi efect – eliberarea coruptilor sau desfiintarea proceselor, tot ce se putea gasi in scopul acestui nobil obiectiv. Asa ajungem si la recursul compensatoriu, dar nici asta nu rezolva problemele cui conteaza. Mutilarea legilor justitiei, acelasi nobil scop. Eeee, dar totul a fost briliant cand cuiva i-a venit ideea demonizarii protocoalelor. Dupa cum am constatat, ideea de oug pt amnistie si gratiere nu a disparut, ea continua si azi, dar ce sa vezi, ea se bazeaza acum pe o alta necesitate – indreptarea nedreptatilor care s-ar fi facut miilor(!) de oameni condamnati datorita protocoalelor. Cine oare sa fi venit cu aceasta treaba? De unde ideea asta malefica? Sunt absolut convinsa ca ea pleaca din mintea TICALOASA a unui domn de la ministerul justitiei.

  • @Doamnă Gabriela Constantinescu,
   Doar câteva semnalmente mi-ar si suficiente ca să-l pot duce pe respectivul în fața completului de 5 draci: mintea TICĂLOASĂ se odihnește în tigva plină de bube a unui domn cu conștiința încarcată pentru ceea ce a făcut în vie la Panciu, in urmă cu treizeci si ceva de ani?

  • Draga Scara, sincera sa fiu, nu stiu ce s-a intamplat in vie la Panciu, in urma cu 30 si ceva de ani, poate ne detaliezi, insa personajul ABSOLUT malefic l-ai identificat cu brio, de-altfel este si insemnat de Dumnezeu, ca bubele-alea pe mecla nu sunt din senin, din suflet i-au iesit la vedere, ca sa-l stim. Si mai vorbesc unii de colaborare loiala intre institutii? Ce-i aia? Doar modalitatea prin care putem demola in liniste si fara sa se prinda nimeni o institutie fundamentala a statului – JUSTITIA. Dobitocul de draknea, care-i un taran flausat, nu putea avea o asemenea monstruoasa inteligenta, cu toti consilierii lui, aici era nevoie de cineva din sistem, care sa stie vulnerabilitatile, si sa fie suficient de frustrat ca sa se apuce de treaba. Tot cautand si cautand cu mintea lui bolnava si buboasa, a gasit fisurile sistemului si le-a exploatat marsav, impotriva statului. Tu realizezi ca aici e vorba de subminarea unei institutii esentiale a statului? Si-n plus, toata lumea-i acuza pe judecatorii din colegiul ICCJ, in fapt, pe doamna Tarcea, care este acum judecata de inspectia judiciara, o alta falanga ticaloasa a domnului in cauza. Si-acolo poti gasi bube pe mecla, n-ai decat sa te uiti la netejoru ala, si te-apuca greata! Citeam astazi o stire care reda conversatii intre judecatorii din CSM, despre ce crezi? Unul dintre judecatori depusese pe 6 decembrie o cerere in care argumenta necesitatea blocarii sectiei proaspat infiintate de judecare a magistratilor, in baza MCV. Judecatorul care facuse cererea voia sa stie ce se intampla cu ea, si cand primeste o solutionare. N-o sa-ti vina sa crezi, dar acest om corect si serios este pus la zid de madam baltag, care scoate baltagul sa-i dea in cap, la figurat bineinteles, si mai intervin in discutie vreo doua care o sustin mai usurel. O singura judecatoare considera ca e normal sa ia in discutie cererea, si sa analizeze faptul, pentru ca aceasta sectie nu e privita deloc cu ochi buni in sistem, adica isi atinge scopul – intimideaza. Ca sa puna capac discutiei, presedinta CSM – savoniera lamureste lucrurile, in sensul ca MCV, doar a vazut toata lumea, auzi argument juridic, a vazut toata lumea, e plin de ERORI. Asta spune presedinta CSM, care are in atributii apararea independentei magistratilor! In consecinta, bubosul ticalos are ajutoare, le-a identificat in sistem si le-a plasat in pozitii foarte bune, ca sa fixeze calusul ca lumea. Vedeam tot zilele-astea cum alta cumatra judecatoare, una haineala, si-a dat demisia dintr-un post bun de la ministerul justitiei. Ai vazut tu ca un caine sa plece de la macelarie? Eee, asta a plecat. In consecinta, mi-e foarte, foarte teama ca soarta d-nei judecator Tarcea de la ICCJ este pecetluita, un om de mare probitate morala si-o adevarata doamna, si cine crezi ca se pregateste cu joc de glezne? Vom vedea ce se mai intampla, dar eu cred ca haineala asta jinduieste a fi sefa la ICCJ, ca sa stim cum stam. De-asta spuneam ca bubosul ordinar nu lucreaza singur, aici se construieste o adevarata plasa imbarligata pentru sugrumarea procurorilor si judecatorilor onesti, iar presiunile si intimidarile se vor tine lant. Ma doare sufletul.

  • Multumesc, situația e clară…!
   „Pregătiți tregerea la sorti, dar și tragerea pe roată, iar la final dezinfectați bine locul, nu vrem să ne umplem de bube cu toții…!
   Hsi repejor, repejor, că v-au iesit coarnele din gabarit de la lipsa de activitate…”

  • @ GABRIELA COMSTSNTINESCU

   ai scris atat de mult incercand sa faci o constructie logica, dar, ce sa vezi, ai plecat de la o premisa falsa

   Tarcea – Parcea trebuia sa extraga pe tioti cri 5 cavaleri ai dreitatii din fiecare complet de judecata in conformitate cu legea CARE ESTE VALABILA DIN 2014.

 12. Gabriela Contantinescu, foarte interesant punct de vedere! ?

 13. Dragnea poate dormi linistit. CCR a dat de fapt amnistia si gratierea. CSM i-a ales completul ideal pentru judecarea apelului, Singura piesa lipsa inainte de Craciun este anularea probelor obtinute prin mandatele pe siguranta nationala sau colaborare tehnica (anularea celebrelor protocoale asteptata tot de la CCR). Dar oameni buni nu uitati : daca noi nu incercam sa scapam de aceasta gasca de mafioti, nimeni nu o s-o faca pentru noi. 22 DECEMBRIE E APROAPE !

 14. Partidele de opoziție din parlament sau din afara acestuia fie să își facă treabă serios, fie să se autodizolve. Impotența politica a opoziției este maxima, sta capra la PSD și ALDE și mai și zâmbește ! În loc să acționeze masiv pe toate căile, inclusiv în stradă (încă dreptul la exprimare și protest nu e abrogat, dar se poate întâmpla), stă și da explicații mai deștepte sau mă prostești la căldură studiourilor TV ! PSD-ul eliberează penalii, PSD-isti, PD-L-isti , PNL-isti sau de alte nații, și zâmbește satisfacut cum poporul momit cu tărâțe după ce i s-au furat mălaiul ii dă votul ! Asta e nivelul poporului, dacă v-ați organizat în partide înseamnă că puteți să faceți ceva, acționați !

 15. Dar cu ce care au fost achitati de completurile de 5 judecatori de la inalta curte ce se intampla? Si cine ar fi in situatia asta?

 16. Simt nevoia sa aduc o completare la articol: completele de 5 judecători ai fost constituite nelegal de către Livia Stanciu, încă din 2014, apoi de către Cristina Tarcea.

  Livia Stanciu este în prezent judecător la CCR și chiar nu știu de ce nu este in acest moment arestată preventiv pentru abuz în serviciu.

  • Judecatorii de la CCR au super-imunitate: pentru ca vreunul din ei sa fie arestat, trebuie ca ceilalti judecatori CCR sa fie de acord! A stiut PSD anul trecut sa faca judecatorii CCR mai egali decat romanii obisnuiti, iar CCR a intors serviciul

  • @Mobgirl,
   Presupun ca esti prietena cu fetita cu chibrituri inca de pe vremea cand va inghetau…savarinele in gerul naprasnic, dar doar pana s-a induplecat nenea ala mustacios si v-a luat la dansul in adopost, iar pe Irinuca inca o mai adaposteste chiar si in zilele noastre…? Dar, te rog frumos, am si eu o curiozitate nevinovata: Relatia lor e asa cum se zvoneste, ca de la bunic la nepoata? Dar, oare nu se poate face nimic, au bani, se pot gasi medici priceputi…?

 17. Decizia CCR trebuie sa se aplice si pentru sectiile civil si contencios ale ICCJ. Completurile de 5 au fost trase la sorti similar cu cele din penal.

 18. Vad ca sectia penala a ICCJ are 32 de judecatori si 30 de magistrati asistenti. Ma intreb si eu: „Toti acesti 62 de oameni, care sunt platiti foarte bine din bani publici sunt prosti sau corupti? Sau mai degraba si prosti si corupti?” Altfel cum se explica faptul ca completurile de 5 functionau de mai bine de 4 ani ilegal? Ca doar ICCJ nu e o asociatie de proprietari sau asociatia ornitologilor amatori din parcul IOR ca sa nu stie sa citeasca legea de functionare si sa isi dea seama dupa 4 ani ca nu functiona in conditiile legii… Cum naiba e posibil??? Niciunul din 62 sa nu atraga nimanui atentia in 4 ani despre mizeria asta???

 19. … raspunsul la-ntrebarea din head:
  simplu, deoarece (re)fo’ma a fost un mare fas

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.