G4Media.ro

Operațiunea criptovaluta: apropiații lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, implicați într-un caz…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Operațiunea criptovaluta: apropiații lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, implicați într-un caz de contrabandă cu echipament pentru generare de euromonede

Persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt implicate într-un caz de contrabandă cu echipament pentru generare de euromonede. Însă justiția din R. Moldova întîrzie să facă lumină în acest caz, se arată într-o investigație publicată de Anticorupție.md și preluată de Sinopsis.info.

  • Un angajat al firmei de brokeraj de la Aeroportul Internațional Chișinău, ÎCS Impex-Depozit SRL, este acuzat de contrabandă cu echipament pentru minare de criptomonede.
  • În jurul Impex-Depozit SRL gravitează oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
  • Cazul se judecă de circa un an în instanțele din R. Moldova. Dacă Procuratura Anticorupție a pus inițial sub învinuire șapte persoane, acum a rămas doar una.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a reținut, în ianuarie 2018, o grupare formată din șapte persoane – angajați ai Serviciului Vamal, un antreprenor și o persoană fizică – implicate într-o schemă de contrabandă cu echipament pentru generare de criptovalută, care urma să ajungă în regiunea separatistă transnistreană. Persoanele arestate au fost acuzate de comiterea infracțiunilor contrabandă, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În cadrul aceleiași cauze penale, a fost aplicat sechestru pe 160 de sisteme de generare de monedă virtuală (Bitcoin) în valoare totală de 4.593.878 de lei (circa 238.811 euro). Costul unui astfel de dispozitiv se ridica la 28.711 lei, echivalentul a circa 1.500 de euro per unitate.

În prezent, Fiscul moldovenesc a încercat de patru ori să valorifice echipamentul cu pricina, dar nu a mai reușit, chiar și la o valoare de aproape trei ori mai mică. Acest lot este doar o parte neînsemnată din volumul de computere ce a ajuns în Transnistria potrivit unui contract de furnizare de tehnică de mining, în valoare de 8.694.000 de dolari.

Contractul de achiziție a fost semnat între un agent economic din stânga Nistrului, Tirsteklo, și un offshore din Insulele Virgine Britanice, Goweb International Ltd. Acesta din urmă are un patron rus, Nikita Morozov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse și al Căilor Ferate Ruse.

Regimul separatist de la Tiraspol, consiliat de fiul fostului procuror general al Federației Ruse, Igor Ceaika, încearcă de mai bine de doi ani să obțină noi surse de finanțare cu ajutorul energiei foarte ieftine furnizată de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, proprietate a concernului rusesc Inter-RAO.

De altfel, Igor Ceaika este arhitectul legislației transnistrene pentru legalizarea activității de mining în regiunea separatistă și, mai nou, partener de afaceri al fratelui președintelui Igor Dodon, Alexandru.

Pe 2 februarie 2018, sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat în regim de maximă urgență o lege prin care legaliza activitatea de blockchain, dobândirea de criptomonede.

Activitatea de blockchain în Transnistria este favorizată de gazele ieftine furnizate de Gazprom în contul unei datorii istorice a Moldovagaz, care a ajuns deja la circa șapte miliarde de dolari. (detalii AICI) 

Banii obținuți în urma vânzării de energie electrică pentru procesul de mining ajung pe un cont special gestionat de așa-numitul guvern de la Tiraspol.

Echipament de contrabandă

Cel puțin, echipamentul sechestrat de autoritățile moldovenești a intrat în Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în toamna anului 2013 către SRL Avia Invest, o firmă controlată de Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014.

Printre angajații Serviciului Vamal reținuți în acest caz figura fostul şef adjunct în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Marcel Pulbere, soțul magistratei Judecătoriei Chișinău, Ruxanda Pulbere. Acest personaj a mai fost acuzat de implicare în scheme de contrabandă în 2007, însă a fost achitat. De această dată, Pulbere a fost reținut la 23 ianuarie 2018 și plasat în arest până la 1 februarie 2018, când i-a fost aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu.

Ulterior, la 21 aprilie 2018, instanța de judecată i-a înlocuit măsura preventivă, fiind eliberat provizoriu sub control judiciar. În cele din urmă, șase inculpați ai acestei cauze, inclusiv Marcel Pulbere, au fost scoși de sub urmărire penală. „Sunt curați ca lacrima”, ne-a declarat, la începutul lui 2019, fostul procuror responsabil de acest caz, Lilian Rudei.

Singura persoană rămasă învinuită este Alexandru Ciornîi, fostul administrator al firmei de brokeraj de la Aeroportul Internațional Chișinău – Întreprinderea cu Capital Străin Impex-Depozit SRL. Ciornîi este învinuit de contrabandă și organizarea unui grup criminal. Acesta a refuzat să ne ofere vreo declarație pe holurile Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, sfătuit de avocatul său.

ÎCS Impex-Depozit SRL se ocupă de primirea mărfurilor la depozitul provizoriu de la reprezentantul Avia Invest SRL; de plasarea mărfurilor în regim vamal la depozitul provizoriu; de asigurarea siguranței mărfii în perioada păstrării acesteia; de eliberarea mărfii către destinatar și întocmirea actelor necesare pentru plasarea mărfurilor în regim depozit provizoriu.

Impex-Depozit deține peste 400 de metri pătrați, din care 203,4 metri pătrați au fost primiți în locațiune de la Eximservice Broker SRL și alți 214,6 metri pătrați de la Avia Invest SRL.

Toate mărfurile importate pe cale aeriană în Moldova, după ce sunt deservite de Avia Invest SRL, sunt transmise depozitului cargo administrat de către Impex-Depozit SRL, după care sunt eliberate destinatarului.

Omul lui Șor  

Alexandru Ciornîi este un personaj apropiat de Ilan Șor. El apare, în mai 2006, ca proprietar intermediar, pentru numai șase zile, al unui imobil deținut de fostul primar de Orhei în mai multe rânduri între 2009 și 2014.

Același imobil s-a mai aflat în proprietatea Doinei Luncașu, soția lui Iurie Luncașu, fostul partener de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc. Iurie Luncașu s-a sinucis în august 2019. (Detalii AICI) 

Deschisă în iunie 2010 de către cetățenii Pisarevcher Eduard și Pisarevcher Leonid, Impex-Depozit ajunge în decembrie același an în proprietatea unei companii americane, TURBINE REAL ESTATE HOLDINGS, firmă implicată într-o afacere oneroasă cu Primăria Chișinău în 2010. (Detalii AICI)

În februarie 2011, Impex-Depozit își mută sediul în preajma Aeroportului Internațional Chișinău, pe strada Aeroportului 78. În fruntea companiei cu pricina s-au perindat mai mulți interpuși și parteneri de afaceri ai oligarhului Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Filiera odesită din SUA și conexiunile cu Plahotniuc

Conform registrelor Fiscului american, în rapoartele financiare anuale de până în 2015, în calitate de manager al acestei firme apare avocatul de origine ucraineană, Valentin Gurvits.

Foto: Ilustratie Republica Moldova (Vasile Curtu)

Citește tot articolul pe Sinopsis.info

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. „Criptare de euromonede”…
    :))))))))

  2. nu exista escrocherie in care sa nu fie implicati soldovenii astia

  3. A fost/este sau nu Plahotniuc omul Bucurestiului?

  4. cine a scris kkt-ul asta? dat afara!!!!!!!