G4Media.ro

Operațiune de amploare a Parchetului European în Italia: 18 persoane reținute la…

Sursa foto: Dreamstime

Operațiune de amploare a Parchetului European în Italia: 18 persoane reținute la Veneția, suspectate că au dezvoltat un sistem complex de fraudă pentru a evita plata TVA / Prejudiciul este estimat la 58 de milioane de euro

Parchetului European a efectuat, joi, 30 de percheziții în regiunea Veneto și în alte regiuni din nordul Italiei, la care au participat peste 100 de ofițeri ai Poliției Financiare și „cash dogs”, în urma cărora 18 persoane au fost reținute, fiind suspectate că au dezvoltat un sistem complex de fraudă cu societăți care vindeau articole de papetărie, pentru a evita plata TVA. Prejudiciul este estimat la 58 de milioane de euro

În cadrul unei operațiuni cu numele de cod „Cheap Ink”, Parchetul European (EPPO) din Veneția (Italia) a reținut 18 suspecți, despre care se crede că fac parte dintr-o organizație criminală care vinde materiale de birotică la prețuri ieftine, evitând în mod fraudulos plata TVA, cu profituri estimate la 58 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al EPPO.

Ancheta a început în 2020, în urma unor controale administrative specifice împotriva mai multor societăți care își desfășoară activitatea în domeniul comerțului cu articole de papetărie și consumabile pentru echipamente de imprimare. Prețurile extrem de ieftine practicate pentru aceste produse, neconforme cu piața, treziseră suspiciuni din partea poliției financiare italiene (Nucleo di Polizia Economico Finanziaria Bolzano-Guardia di Finanza).

Investigațiile ulterioare au scos la iveală existența unui sistem complex de fraudă în care erau implicați peste 30 de suspecți care, prin intermediul unei rețele de societăți situate în principal în regiunea Triveneto, dar și în numeroase țări din UE, se ocupau de importul acestor produse în Italia, fără a plăti în mod sistematic TVA.

Evaziunea la plata TVA a permis grupului să revândă produsele importate – în principal tonere pentru imprimante profesionale, dar și articole de papetărie – la prețuri extrem de avantajoase, denaturând principiile concurenței loiale pe piață.

Doi întreprinzători din Padova, care sunt în continuare în arest preventiv, sunt considerați promotorii schemei, care presupunea utilizarea unor persoane nevoiașe ca „oameni de paie” pentru aproximativ 30 de societăți, ceea ce făcea imposibilă recuperarea TVA-ului datorat. Bunurile celor doi suspecți, în valoare de 26 de milioane de euro, sunt confiscate prin ordin judecătoresc.

Potrivit anchetei, profiturile obținute în urma fraudei le-au permis suspecților să dobândească bunuri personale uriașe, inclusiv un Ferrari și alte mașini de lux, precum și proprietăți imobiliare valoroase.

Grupul este suspectat, de asemenea, de spălare de bani prin investiții profitabile în Italia și în străinătate, în turism, catering, imobiliare și criptomonede.

La cererea EPPO, judecătorul pentru investigații preliminare al Tribunalului din Padova a emis următoarele măsuri coercitive pentru suspecții arestați în timpul operațiunii: trei vor rămâne în arest, opt în arest la domiciliu și trei în domiciliu obligatoriu. În plus, patru suspecți au primit interdicția de a exercita funcții executive ale persoanelor juridice și întreprinderilor.

Pentru a recupera prejudiciile aduse bugetului național și bugetului UE, instanța a dispus confiscarea preventivă a unor sume de bani și active financiare, vehicule și bunuri imobile în valoare totală de aproximativ 58 de milioane de euro, care urmează să fie executate împotriva a 19 persoane fizice și 20 de societăți. De asemenea, sunt puse sub sechestru participațiile la opt societăți comerciale.

Operațiunea de joi a implicat 30 de percheziții efectuate în principal în Veneto, dar și în alte regiuni din nordul Italiei, de către peste 100 de ofițeri ai Poliției Financiare și „cash dogs” – unități canine specializate în căutarea de valută.

Investigația, care a durat mai bine de doi ani și a fost coordonată de EPPO, a implicat ofițeri ai Poliției Financiare din Tirolul de Sud, în cooperare cu unități de investigație din Cehia, Marea Britanie, Polonia, Austria, Slovacia, Olanda și Germania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...