G4Media.ro

OP-ED De ce România trebuie să intre în Schengen acum, altfel riscă…

Foto: Comisia Europeană

OP-ED De ce România trebuie să intre în Schengen acum, altfel riscă să rămână pe tușă până în 2025

Admiterea României în Spațiul Schengen acum, în luna decembrie 2022, este o țintă care trebuie atinsă. Este un proiect de țară care ar trebui să ne ocupe tot timpul și energia pe care o avem. Este imperios necesar să obținem votul pozitiv la întrunirea Consiliului JAI din luna decembrie, anul acesta!

Voi explica în câteva puncte de ce nimic altceva nu ar mai trebui să conteze pentru actualul guvern, pentru președinte și partidele care alcătuiesc coaliția de guvernare în următoarele zile.

Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene o are acum Cehia, care înțelege problemele, contextul istoric și politic în care se află România, înțelege importanța unei apartenențe totale a țării noastre la instituțiile europene.

Din punct de vedere geopolitic și strategic neintegrarea României la toate instituțiile europene și a zonelor de liberă circulație cum este Spațiul Schengen este o vulnerabilitate pe care Rusia și pro-rușii din țara noastră o speculează cu mult prea mare succes, iar o respingere le va servi pe tavă extremiștilor și rușilor un subiect foarte util pentru tentativa de a atrage România sub influența lor.

Următoarele două președinții a Consiliului UE vor aparține Suediei și Spaniei, țări care nu înțeleg pe deplin dezastrul unei puternice influențe rusești în statele membre. Este o istorie pe care trebuie să o trăiești pentru a o înțelege și nu-i condamn că nu știu, e greu de explicat o situație în care toată lumea știe ce e rău în țară, dar nimeni nu poate dovedi nimic. Nu ai cum să explici subtilitățile dominației rusești, manipulările comunismului, tăierea totală a rădăcinilor și îngroparea valorilor tradiționale pentru a le înlocui cu propagandă goală de suflet și de substanță.

Lupta României pentru Schengen va fi pusă pe tușă.

După cele două președinții urmează anul electoral 2024 în întreaga Uniune Europeană, în care prea puțină lume va fi preocupată de extinderea Spațiului Schengen și a întregii Uniuni Europene. Va fi o luptă împotriva mașinii de propagandă ruse, va fi o luptă cu extremiștii de dreapta și stânga care vor dori să preia puterea în Uniunea Europeană, să o fărâmița în vechile state, o ordine în care cel mai puternic are totul, iar cei care sunt mai în urmă rămân și sunt ținuți acolo. Va fi o luptă împotriva unui val de ură, iar luptele acestea sunt cele mai grele.

Sursa Foto: Arhiva Personala/ Vlad Botoș

Abia în 2025 văd eu că vom mai putea relua discuțiile de substanță și cu finalitate despre extindere, dar cu o scenă politică europeană ce poate fi mult diferită, ce poate fi total împotriva accesiunii unui stat care are, trebuie să recunoaștem, multe probleme de rezolvat în propria ogradă.

Ceea ce este important e că România poate profita, în sensul bun al cuvântului, de o situație geopolitică ce ne poate împinge rapid înainte, acolo unde ar trebui să fim, dar pentru aceasta trebuie muncă rapidă și intensă.

Este inadmisibil ca președintele țării, Klaus Iohannis, să dea semnale că vom putea accepta o amânare a accesiunii. Este un semnal naiv, iar percepția creată este: ,,dacă tot am așteptat atâția ani, mai putem aștepta.,,

Ce trebuie să facă acum președintele și guvernul?

În primul rând să demonstreze prin ministrul de interne că rutele migratorii spre Europa de Vest nu trec prin România și că statul nostru poate apăra granițele Spațiului Schengen. Trebuie demonstrat cu argumente clare, cu date și mai clare că rutele de migranți ocolesc în mare parte România, iar instituțiile noastre își fac treaba în cazul în care identifică persoane care au trecut fraudulos granița.

Repet, guvernul trebuie să aibă discuții deschise, clare cu toate statele membre, să susțină interesele României și să explice clar că temerile pentru un nou val migrator nu sunt fondate în legătură cu România pentru că nu ne aflăm pe rutele de imigrație. Să meargă personal în statele reticente sau să îi invite pe șefii de stat sau de guvern a Austriei sau celorlate state reticente în România. Croația face acest lucru intens iar rezultatele se văd.

Guvernul trebuie să ia în serios toate temerile, mai ales cele cu privire la corupție și la problematica justiției. Trebuie să sacrifice acele persoane din partidele de guvernământ care au probleme dacă vom avea o justiție nefuncțională pentru că sunt câteva persoane care trag în spate întreaga țară.

De ce să sacrificăm o națiune pentru o mână de oameni?

Toate temerile și reticențele pot fi rezolvate extrem de rapid, se pot găsi soluții de colaborare cu toate statele membre pentru că suntem o Uniune a dialogului, dar este nevoie ca decidenții din România să se transforme și ei, să dialogheze, să asculte și să vină cu soluții și cu propuneri.

Dacă toate acestea sunt prea dificile pentru ei, noi prin pârghiile de care dispunem, suntem acolo să-i ajutăm. Este un proiect, o prioritate de țară și am înțeles foarte bine acest lucru. Ba mai mult, am făcut deja toate demersurile, am avut toate dialogurile care țineau de noi, de opoziție.

Eu, ca europarlamentar român, am luptat pentru acest proiect de la începutul mandatului, încă din 2019 și voi continua să o fac până la atingerea obiectivului de a fi membri ai Spațiului Schengen. Chiar săptămâna viitoare voi trimite tuturor guvernelor și miniștrilor decidenți în această problemă din JAI (Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Afaceri Interne) o scrisoare de susținere semnată de câteva mii de români. Este un gest mic, ce trebuie însoțit de eforturile intense ale președintelui Johannis, ale PNL, UDMR și ale PSD.

Președintele Iohannis trebuie să înțeleagă că interesul României este pe primul loc, iar dacă acest interes cere să-ți sacrifici foști colegi de partid și alianță care au probleme, pentru că nu au știut alt mod de lucru, trebuie să o faci.

Notă: Vlad Botoș este europarlamentar USR/ Precizăm că opiniile exprimate în OP-ED nu reflectă în mod necesar și poziția redacției G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. cetateanul care nu se poate opri din ingerat ne explica de ce diferenta intre 2023 si 2025 e cruciala la schnegen

    tocmai el, care vine din partidul ce se da cu fundul de pamant sa nu intre romania in schengen

    tocmai acest beneficiar de pasaport diplomatic

    vomit

    • Bah, tu stii cate pile si smecheri cu conexiuni politice isi au culcus in administratia care se ocupa cu punctele de frontiera? Si stii ca o mare parte din astia vor trebui pusi pe liber odata cu momentul in care granita va insemna doar un panou pe care e marcata trecerea in alta tara? Intelegi de ce Johannis nu se grabeste sa calce pedala pentru intrarea in Shengen? Ca sa nu zic de pesedisti. Sa piarda pesede dreptul de smecher strans la partid din traficarea de la frontiera (vezi peschesul incasat direct la partid in Arad, de la vamesi). USL-ul isi doreste sa nu intram in Shengen, evient.

    • Mai viziteaza si tu o tara schengen. Este control la intrarea in Austria, Germania, Franta si Spania – de vreo 6 ani. Nu de la Putin, nu de la Covit, probabil de la golden shower e tot control.

  2. Un traseist care-si face campanie cu op-ed-uri fara substanta. In loc sa trimita scrisorele cu semnaturi, mai bine s-ar implica sa faca ce cere altora sa faca pentru ca nimeni nu-l opresete sa demonstreze cum nu trec rutele de migranti pe la noi prin tara, dar munca adevarata e grea, vorbele-s usoare in schimb. Oricum, dezamagitor G4Media ca dati spatiu de emisie pentru un asemenea personaj.

  3. Dar crede cineva că cei cu pensii speciale ar dori să intre în Schengen sau să ne menținem în UE, cu condiția eliminării pensiilor speciale? Pt început vom pierde banii din PNRR, pt că nu vor tăia pensiile speciale. Ei sunt decidenții, deci care vor fi deciziile lor? E evident!

  4. Austria croncăne la noi pentru că nu o poate face la adresa Italiei, că ăia le dau peste bot! Din Italia se intra în Austria, nu din România! Dar dau în noi să le mai dăm ceva. Niciodată Austria nu a fost, nu este și nu va fi prietena României. Ca și Germania, dealtfel.
    Se intră în Italia ca în brânză prin insule, cu ajutorul mafiei ajung ușor în Austria și Germania. Dar umflatul ăsta bate câmpii cu România! Habar n-ai musiu!

  5. Prea mulți ticăloși prin comentarii…
    Dacă nu intrăm acum intrăm la anu’ și la mulți ani e clar? Iar influența nefastă a kremlinului va acapara mințile slabe dezamăgite de comportamentul (irațional și neprietenos, adevărat) al UE.

    Asta vreți?

    • De asta crezi tu că suferă de peste 30 de ani Romania?
      Uite că pe ucraineni nu i-a acaparat Rusia.
      Dar pe noi sigur ne-a acaparat prostia.

    • @PV
      Am mai scris de cateva ori, ucrainienii erau frati cu rusii acum 9 ani. Poti sa-i dai mai degraba pe romani ca exemplu ca e mai potrivit, altfel esti intr-o grava eroare.

    • Ok.
      Rușii si-au îndeplinit deja toate obiectivele în România.
      Jumătate din București nu are apa caldă și căldură și în ultimii 30 de ani nu a bombardat nimeni Bucureștiul.

    • Ca ticalos comentator de mai sus, as zice ca aproape toti vrem sa intram in Schengen; comentariul meu era despre autorul articolului si articolul in sine lipsit de substanta. Adica un bla bla ca sa ne dam destepti.

  6. Nu era nevoie de o asemenea pledoarie, deja suntem convinși că e util sau chiar imperios necesar sa fim admiși în spațiul Schengen, dar până acum de 11 ani nu știam acest lucru?
    De 33 de ani nu am rezolvat dosarul Revoluției… Asta nu era util, imperios necesar?
    Avem atâtea probleme interne nerezolvate de zeci de ani infrastructura, justiția, corupția, datoria publică peste 50% din PIB și multe alte domenii strategice complet distruse etc. Astea ce facem cu ele? Nu vedem dezastrul în care ne zbatem?
    Intrarea în spațiul Schengen ne rezolvă toate problemele sau macar una?
    Vedem cum toți politicienii explodează de ipocrizie ca și cum nimic altceva nu le-a mai rămas de făcut.