G4Media.ro

ONU: „Probabilitate ridicată” ca spitalul pentru copii din Kiev să fi fost…

Sursa foto: Roman PILIPEY / AFP

ONU: „Probabilitate ridicată” ca spitalul pentru copii din Kiev să fi fost „lovit direct” de o rachetă rusească

ONU consideră că există o „probabilitate ridicată” ca spitalul pediatric din Kiev să fi fost lovit de un „tir direct” cu rachetă rusească, a declarat marţi Danielle Bell, şefa misiunii Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, în timp ce Moscova neagă că ar ţinti obiective civile în Ucraina, potrivit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

„Analiza înregistrărilor video şi o evaluare efectuată la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi fost avariat de un sistem de armament de interceptare”, a declarat Danielle Bell, şefa misiunii Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Echipa ei s-a deplasat la locul tragediei luni, însă nu a putut trage o concluzie definitivă, a afirmat responsabila ONU, care susţine totuşi că spitalul se pare că a fost lovit de o rachetă de croazieră de tip Kh-101 „lansată de Federaţia Rusă”.

„Factorii care sugerează că aceasta a fost o lovitură directă se bazează pe imagini video, care arată specificaţiile tehnice ale tipului de armă folosit”, a argumentat Bell.

În aceste înregistrări video, mai curând „se vede arma lovind direct spitalul, decât să fie interceptată în aer”, a adăugat ea, afirmând că „experţii noştri militari care au vizitat ieri (luni) locul au observat pagube care corespund unui impact direct”.

Kh-101 este o rachetă de croazieră aer-sol, lansată dintr-un avion şi armată cu câteva sute de kilograme de explozibili.

Lovitura în plină zi a făcut parte dintr-o serie de atacuri care au ucis cel puţin 41 de persoane în Ucraina, inclusiv copii. Kremlinul a declarat că tirul antirachetă ucrainean, nu cel rusesc, a lovit spitalul.

Centrul tratează copii cu afecţiuni grave, precum cancer şi boli renale, şi avea aproximativ 670 de copii pacienţi şi aproximativ 1.000 de angajaţi în momentul atacului, a spus Bell. „Personalul a mutat copiii într-un buncăr luni dimineaţă, când sirenele de raid aerian au sunat pentru prima dată, altfel victimele ar fi fost mult mai numeroase”, a adăugat ea.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat marţi noi probe care dovedesc că principalul spital pentru copii din Kiev a fost lovit direct de o rachetă de croazieră rusească Kh-101.

„Concluziile experţilor sunt fără echivoc – a fost o lovitură directă”, a transmis SBU pe Telegram.

SBU a difuzat imagini ale unui fragment de motor de rachetă despre care a afirmat că a fost găsit la faţa locului. Analiza traiectoriei şi a naturii pagubelor provocate demonstrează că a fost vorba de o lovitură directă, susţine serviciul de securitate ucrainean.

Moscova, care a declanşat o campanie informaţională de deturnare a responsabilităţii pentru acest atac ce a fost condamnat de comunitatea internaţională, insistă că nu e de vină.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marţi că o rachetă sol-aer NASAMS lansată de Ucraina a fost cea care a lovit luni spitalul de copii din Kiev şi că nu a fost o rachetă rusească. Înaintea sa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că armata rusă loveşte infrastructura civilă în Ucraina.

La Kiev a fost zi de doliu marţi în urma loviturilor ruseşti care au ucis cel puţin 27 de persoane şi au avariat puternic cel mai mare spital de pediatrie din ţară, un bilanţ care probabil va creşte pe măsură ce echipele de salvare degajează dărâmăturile, potrivit AFP.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în cursul dimineţii că, în total, 38 de persoane au fost ucise luni şi 190 au fost rănite în întreaga ţară, care a fost vizată de aproximativ 40 de rachete lansate de Rusia.

La Kiev, unde mai multe valuri de bombardamente au lovit, de asemenea, cel puţin o clinică privată şi au distrus parţial blocuri de apartamente în mai multe cartiere, autorităţile militare au raportat 27 de morţi, inclusiv patru copii, şi 117 răniţi.

Doi adulţi, inclusiv o doctoriţă şi un vizitator, au fost ucişi la Ohmatdet, cel mai mare spital pentru copii din ţară şi situat în apropierea centrului oraşului, potrivit administraţiei militare.

Consiliul de Securitate al ONU, convocat într-o reuniune de urgenţă la iniţiativa Franţei şi Ecuadorului, va lua marţi în discuţie atacul rusesc asupra spitalului pediatric din Kiev.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează