G4Media.ro

ONG-ul CRPE, critici față de raportul laudativ al Comisiei Europene pe statul…

Sursa foto: European Council

ONG-ul CRPE, critici față de raportul laudativ al Comisiei Europene pe statul de drept: Justiția s-a oprit din reforme, antireformiștii și-au luat sistemul înapoi / Unde vede Comisia Europeană progrese în lupta anticorupție din România și la capitolul „Integritate”?

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a criticat joi un raport oficial în care Comisia Europeană laudă lupta anticorupție din România și în general sistemul de justiție. Sub titlul ”Unde vede Comisia Europeană progrese în lupta anticorupție din România și la capitolul Integritate?”, CRPE arată că reformele din justiție s-au oprit, lupta anticorupție a încetinit, iar Agenția Națională de Integritate ignoră liderii politici de la guvernare și se concentrează pe membrii opoziției.

Reacția CRPE vine după ce Comisia Europeană a publicat miercuri un raport laudativ privind respectarea statului de drept din România, în ciuda criticilor unei părți a societății civile privind stagnarea reformelor. Raportul Comisiei Europene a fost criticat și de Asociaţia Forumul Judecătorilor, care a arătat că documentul ”nu reflectă obiectiv situaţia sistemului judiciar din România” și a anunţat că nu va mai participa la niciun dialog cu Comisia Europeană, ”refuzând ca onorabilitatea membrilor săi să fie folosită pentru discursuri şi înţelegeri politice”.

Citește mai jos reacția integrală a CRPE față de raportul Comisiei Europene:

O știre importantă ne-a atras atenția astăzi mai ales că ne-am uitat, cu multe lupe și în multe proiecte, la reforma justiției în România și nu numai. Raportul Comisiei Europene privind statul de drept din România, publicat astăzi, vine cu laude pentru lupta anticorupție, progrese și la controlul averilor sau capitolul „Integritate”.

Prima nedumerire: în ce țară au făcut evaluarea?

Lupta anticorupție în România nu avea cum să înregistreze progrese, în primul rând pentru că multe competențe în investigarea cauzelor de corupție au fost tăiate. Mai apoi pentru că foarte multe cazuri investigate se prescriu, iar dosarele noi sunt puține.

Integritate: Agenția Națională de Integritate (ANI) este lăudată, deși în cazuri răsunătoare de lideri locali nu a găsit nicio neregulă, ba nici măcar nu s-a uitat în averi uriașe semnalate de mass media.

Știți ca ANI să fi făcut ceva în cazurile: CJ Prahova Iulian Dumitrescu (trimis în judecată de DNA), CJ Vaslui Dumitru Buzatu (flagrant), chiar și în cazul Cătălin Cîrstoiu – medicul candidat retras de PSD din cursa pentru Primăria Capitalei? Însă tot ANI este proactivă și extrem de atentă la toți aleșii opoziției (2-3 câți au mai rămas).

Singurele critici din raportul CE: prescripția – prin care zeci de dosare grele expiră – și, cu jumătate de gură, banii cu care partidele politice cumpără presa (manipulează realitatea și erodează încrederea în media – cu consecințe extrem de toxice pe termen lung).

Justiția, dintre toate domeniile cheie în orice societate, a avut în România tot ce s-a putut ca să facă reforme: asistență, atenție, presiune internă și externă, programe de finanțare, salarii, pensii, chirii. Și a făcut. Este evident că s-a oprit. Antireformiștii și-au luat sistemul înapoi. L-au închis și deconectat de societate. Și de realitate.

Sigur, politicienii au contribuit din plin: cu complicități la favoruri și pensii speciale pentru magistrați și cu pixul la tăiat legi sau rescris atribuții și tăiat puterile/competențele anticorupției și investigării ei.

Urmărim cu atenție, îngrijorare și nedumerire tonul excesiv de optimist al acestui raport.

Circumstanțe atenuante sau „cum să ne păcălim singuri”

Puține sisteme judiciare din UE se pot lăuda cu track recordul și investigațiile DNA (mai puțin post-Dragnea). Vorbim frecvent cu partenerii italieni în proiectele legate de justiție și suntem asigurați că „in Italy, we do not send rich people to jail”.
Sunt alții mai rău ca noi – Polonia abia recent a revenit pe traiectoria europeană și a mai scăzut presiune pe justiție, Ungaria joacă la altă masă iar de anticorupție nici nu poate fi vorba, Bulgaria e mult în urmă.
UE are de rezolvat alte multe crize.
Și, last but not least, și America începe să nu mai fie ce a fost.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. probabil se bazeaza ca banii europeni vor fi mai atenti cheltuiti fiind sabia justitiei ferm tinuta de LCK si sa nu le pase ce se intampla in interiorul tarii. Daca nu le pasa ce se intampa in interioul tarii este foarte grav, pentru noi ca romani, pentru ca poate fi un semnal ca la un moment se vor putea mai usor elibera de noi pentru ca nu indeplinim criterii .. sau poate e rezultatul unor negociere proaste (pentru ca ascunsul gunoiului sub pres nu e curantenie) sau o neatentie

  2. Ursula are 7 copii acasă, are cheltuieli mari.
    Comisia europeana cu această tanti coruptă la cârmă tolerează corupția.
    Mai e și războiul din Ucraina care ocupă mult timp din preocupările Comisiei. Nu au timp să se ocupe de corupția și alunecarea spre autocrație a României.

    România va ajunge mai rău ca Ungaria dacă nu se întâmplă un miracol.

    • Corect, asa este din păcate, CORUPȚIA a ajuns la nivelul conducerii UE, iar de acolo nu se vede CORUPȚIA DIN ROMÂNIA, e prea INALT VÂRFUL și nu bate pină jos la noi aici în rominica”

    • Pai si ce treaba are UE sau Ursula ca in Romania e distrusa justitia? Daca spuneau ca e grav in Romania se rezolva ceva ? NU… in Romania politicienii au adus justitia in stadiul asta si s-a dat drumu la coruptie dar cand te uiti in gura lui Sosoaca , asa vezi lucrurile…UE e de vina,Ursula e de vina ,nicidecum politicienii tarii. Marii patrioti Sosoaca si Simion nu i-am auzit sa vina cu o lege impotriva coruptiei dar de votat cot la cot legile cu PSD-PNL ,au stiut. Asa sa dea Dumnezeu sa ajunga Simion sau Sosoaca presedinte sa va saturati

    • De ce schimbi sensul, X-ulescule? De ce umbli cu ciora vopsita?
      Atat articolul, cat si majoritatea comentariilor, nu critica UE sau pe Ursula pentru starea justitiei, ci ii critica pentru raportul lipsit de onestitate privind situatia justitiiei, prin care contribuie la adancirea prabusirii justitiei. Desi aveau datoria sa ajute Romania, nu s-o afunde mai rau.
      Este o atitudine incorecta, pe care oamenii o explica in fel si chip, dar ramane incorecta!
      Incorecta este si atitudinea ta. Si ea ar putea capata diverse explicatii.
      Si nu o dregi dand vina pe Sosoaca sau pe alti politicieni.
      Multi politicieni sunt vinovati pentru multe, inclusiv pentru degradarea in ultimul hal a justitiei. Dar aici e vorba de cei de la UE care au intocmit si aprobat raportul mincinos. Si de politicienii romani care l-au negociat si acum incearca sa-l utilizeze cu ajutorul unor lichele din presa.

  3. Oglinda pe care comisia europeana, com. Venetia,CEDO samd ne-o puneau in fata anual sau ocazional era una din ultimele arme la care establishmentul romanesc mai reactiona. Daca au ajuns Geani, Savonea, Florenta, Hodorniceanu „stii cine sunt eu?” et co sa fie laudati si de acestia, am ajuns undeva rau de tot.

  4. Dacă ar fi funcționat justiția nu am fi in situația de a legifera pentru acoperirea unor încălcări ale legii, cum s-ar întâmplat recent cu legea 207/2025. Prin aplicarea eronată a legii 18 cetățenilor li s-a luat dreptul legal de a ajunge la un bun public cum este malul unui lac de acumulare, iar acum pentru ca terenul, din cuveta lacului de acumulare care a făcut mereu parte din domeniul public, să revină în proprietatea publică și să fie accesibil tuturor cetățenilor, posesorii ilegali trebuie despăgubiți. Deci cetățeanul de rând a fost deposedat de un drept legal iar ca să îl redobândească trebuie să plătească. Așa au decis parlamentarii români, toți fără excepție, fiindcă ori sunt slab pregătiți ori interesați, iar magistrații, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, etc, tac.

  5. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in justitie din momentul unirii PDL-ului cu PSD-ului la guvernare cam au dreptate.

  6. Ursulo te făcuși AGENT ELE.CTORAL pentru PENELEU și PESEDEU

  7. Ursulo te făcuși AGE.NT ELE.CTOR.AL pentru PENELEU și PESEDEU

  8. Astfel de rapoarte fac ca criteriul principal care se referă la statul de drept, în baza căruia Uniunea va condiționa – de la stat la stat – acordarea diferitelor fonduri să devină o glumă. Deocamdată numai parlamentul European este singura putere care accentuează importanța acestui criteriu și solicită alicarea lui consecventă și trasabilă.

  9. Au vrut Ursula în continuare, să se spele cu ea pe cap dar să nu-i că se vor plânge!

  10. Eu nu mai am nicio speranță de la ACEASTĂ Uniune Europeană.

  11. Tare curajos, CRPE… Cred ca se va desființa în curând. Sigur deja se lucrează la asta.

  12. inca 5 ani cu ursula@co la conducerea u.e. … 😉

  13. Ewa Zajączkowska-Hernik