G4Media.ro

Om de afaceri la Londra, urmărit prin Interpol în Moldova: Colonelul de…

Om de afaceri la Londra, urmărit prin Interpol în Moldova: Colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc și-a deschis firmă în Marea Britanie

Fostul șef-adjunct al Poliției din Republica Moldova și lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a deschis o companie la Londra pe 1 septembrie, acolo unde a fugit înaintea alegerilor din 11 iulie și de unde nu dorește să răspundă în fața legii pe dosarele pornite de procurori pe numele său.

Cavcaliuc s-a afirmat și a avansat pe linie ierarhică până la gradul de colonel la puțin peste 30 de ani în timpul oligarhului Vlad Plahotniuc.

Firma nou-deschisă a lui Cavcaliuc de la Londra se numește „Success for you LIMITED”, iar el a fost instalat în funcția de director al companiei.

Biroul Interpol din Moldova a confirmat miercuri că Gheorghe Cavcaliuc este dat în urmărire generală, după ce a refuzat repetat să se prezinte în fața procurorilor în urma citării sale într-un dosar de instigare la violență.

Cavcaliuc este cercetat penal într-un dosar de huliganism. El și-a îndemnat adepții partidului său, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), să îi arunce în față „verde de Paris” unui politician local, după ce acesta se vaccinase fără programare prealabilă împotriva COVID-19. Încadrarea lui Cavcaliuc este de „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Mai mulți membri ai PACE, la îndemnul lui Cavcaliuc, au mers pe 6 aprilie la Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei și i-au turnat în cap și pe față „verde de Paris”, provocându-i acestuia arsuri de gradul I și II la ambii ochi.

Medicii au spus atunci că exista pericolul ca Tutunaru să-și piardă vederea în urma acestui incident. Cavcaliuc a recunoscut public atunci că gestul a fost făcut la îndemnul său. Liderul PACE a refuzat repetat să se prezinte în fața procurorilor, după ce fost citat pentru a i se aduce învinuirea.

În apărarea sa, Cavcaliuc a declarat miercuri că este ofițer cu grad și că dosarul său a fost intentat la comandă politică.

Procuratura continuă circul la comanda politică a celor care au influență și cărora eu le sunt incomod. Am declarat că mă voi prezenta în fața organelor de drept atunci când procurorul pe dosarul „zelionka” [verde de Paris – n.red] va fi schimbat, pentru a nu putea fi influențat de oponenții mei politici”, a spus Cavcaliuc.

El a dezmințit că numele său s-au afla în baza de căutare a Interpolului.

Numele meu nu figurează în baza de date Interpol, acest lucru poate fi verificat de către oricine, de aceea nu mai manipulați opinia publică dând titluri de așa-numite știri”, a mai spus Gheorghe Cavcaliuc, menționând că se află la Londra, într-o deplasare de serviciu: „Mă voi prezenta în fața unui procuror cinstit, nu a unui șantajat politic”.

Numele lui Cavcaliuc este legat și de Direcția a 5-a din cadrul MAI care se ocupa, după cum au relevat mai multe investigații jurnalistice din Moldova, de acțiuni de poliție politică – filaj, interceptări și chiar intimidări – la adresa adversarilor polici ai oligarhului Vlad Plahotniuc, dar și jurnaliști și activiști.

Foto: Fostul șef-adjunct al IGP din Republica Moldova și lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...