G4Media.ro

Olga Smirnova, vedeta baletului rusesc, declarații după ce a părăsit Bolșoi /…

Olga Smirnova, vedeta baletului rusesc, declarații după ce a părăsit Bolșoi / ”Mi-a părut teribil de rău (…) pentru toți acești oameni care și-au pierdut casele”

Balerina superstar rusă Olga Smirnova a părăsit Baletul Bolșoi din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, dar spune că faimoasa companie de dans va supraviețui capriciilor războiului, relatează The Moscow Times, care citează un interviu AFP.

„Istoria se schimbă, dar Bolshoi rămâne”, a declarat Smirnova pentru AFP în timp ce repeta la Amsterdam, unde s-a alăturat în martie Baletului Național Olandez.

Smirnova, care a ținut prima pagină a ziarelor atunci când a părăsit Bolshoi, a adăugat: „A trebuit să-mi urmez conștiința”.

Prim-balerina în vârstă de 30 de ani a declarat că se teme pentru viitorul dansatorilor, coregrafilor și artiștilor rămași încă la Bolshoi, în timp ce Rusia este din ce în ce mai izolată la nivel mondial din cauza deciziei sale de a-și ataca vecinul.

„Pentru Bolșoi, 20 de ani nu înseamnă nimic, dar pentru un dansator, este întreaga lor viață”, a declarat Smirnova pentru AFP într-un interviu acordat chiar înainte de o repetiție pentru baletul „Frank Bridge Variations”, al veteranului coregraf olandez Hans van Manen.

Timp de un deceniu, Smirnova a fost prim-balerină, renumită pentru fizicul său zvelt, ochii migdalați și gâtul de lebădă, cu o înfățișare descrisă de un cotidian britanic ca fiind „instrumentul perfect al formei sale de artă”, evocând o „perfecțiune uimitoare”.

„Acum, Bolșoi este, de asemenea, izolat de lume. Am petrecut 10 ani extraordinari lucrând la Bolshoi, pentru că cei mai buni coregrafi din lume puteau veni pe scenă, pentru a crea chiar și baleturi originale.”

„Chiar am simțit că fac parte din lume. Cred că toate acestea s-au încheiat odată cu acest război”, a declarat Smirnova între programul ei încărcat.

Chiar și în timpul Războiului Rece, turneele de balet ale Bolshoi în Occident erau văzute ca o punte de legătură cu Uniunea Sovietică.

Însă, după invazia Rusiei din 24 februarie, toate turneele au fost anulate, iar vedetele de la Bolshoi nu mai sunt invitate în străinătate.

Coregrafi precum Jean-Christophe Maillot și Alexei Ratmansky au cerut Bolșoi să suspende drepturile de interpretare a baleturilor lor.

Smirnova se teme acum că dansatorii ruși vor pierde șansa de a „descoperi noi lumi”, așa cum au făcut ea și generația ei cu coregrafi precum americanii John Neumeier și William Forsythe, francezul Pierre Lacotte sau britanicul Christopher Wheeldon.

Cu toate acestea, Smirnova refuză să numească decizia ei o „defecțiune”, un cuvânt folosit în perioada sovietică, când legende ale baletului precum Rudolf Nureyev și Mihail Baryshnikov au trecut Cortina de Fier, pentru a ajunge în Occident.

„Cred că am fost sinceră cu mine însămi și mi-am urmat conștiința… Am crezut că era ceea ce era potrivit pentru mine”, a spus Smirnova, devenind vizibil emoționată.

„Mi-a părut teribil de rău pentru toate acestea, pentru toți acești oameni care și-au pierdut casele”, a spus ea.

Smirnova a declarat că a fost șocată când a aflat de invazia Moscovei – care a văzut acum peste șase milioane de refugiați fugind din Ucraina.

Ea a crezut că invazia se va încheia în curând.

Dar „cinci sau șase zile mai târziu”, a scris ea pe platforma de mesagerie socială Telegram, „sunt împotriva războiului cu tot sufletul meu. Nu am crezut niciodată că mi-ar putea fi rușine de Rusia”.

După ce a părăsit Moscova, ea a călătorit în Dubai pentru a trata o rană – și apoi a decis să facă pasul cel mare. „Nimeni nu știa despre asta, cu excepția soțului meu și a directorului artistic al Baletului Național Olandez, Ted Brandsen”, a spus Smirnova.

Decizia ei a fost un șoc pentru părinții ei din Rusia. „Pentru ei, încă nu este cu adevărat inacceptabil faptul că am părăsit țara și am plecat de la Bolșoi”, a spus ea. „Colegii mei aproape că nu au reacționat”, când Smirnova a plecat. „Nu știu ce cred ei. Poate că nu au înțeles decizia mea. Poate că doar se protejează de adevăr… gândindu-se doar că sunt o dansatoare, sunt departe de aceste lucruri politice. Simt că am pierdut aproape orice legătură cu dansatorii de la Bolshoi”, a mai spus ea.

Smirnova a spus totuși că a fost primită cu brațele deschise în Olanda, simțindu-se „din ce în ce mai mult acasă în Amsterdam”, unde s-a mutat într-un apartament nou cu o zi înainte de interviu.

În aprilie, ea a interpretat rolul titular într-o nouă producție a baletului clasic „Raymonda”. „Am intrat în rutina baletului încă din primele zile. M-am simțit ca și cum aș fi (revenit) la viața mea normală. Am putut să repet… asta m-a făcut să mă simt ca fiind normală”.

Sursa foto: captura youtube

Citește și

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Este foarte trist ce se întâmplă! Zeci de postaci
    ce luau lumina de la zaharova si altceva de le Javrrov au ramas fără alocatii si subvenții si probabil si fara luminain beciuri. Rușine Zelenski!

  2. Bravo Zelenski! NaZZZistii ruZZZnaci trebuie eliminati de pe teritoriul Ukrainei si de pe teritoriul Moldovei!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.