G4Media.ro

Olanda virează spre dreapta populistă: O nouă formațiune anti-imigrație și eurosceptică a…

Olanda virează spre dreapta populistă: O nouă formațiune anti-imigrație și eurosceptică a intrat în forță în Senat, unde este de acum cel mai mare partid după ce l-a detronat pe cel al prim-ministrului Mark Rutte, pus în dificultate la trei zille după atentatul “terorist” de la Utrecht

Prezent în camera inferioară, dar absent până acum în Senat în Olanda, partidul Forum pentru Democrație (FvD) al lui Thierry Baudet, de 36 de ani, a ieșit învingător din alegerile provinciale care folosesc la desemnarea reprezentanților în camera superioară a parlamentului, se arată într-o analiză publicată în Le Vif.

FvD, fondat cu numai doi ani în urmă, va fi de acum cel mai important partid din Senat cu 13 mandate, urmat îndeaproape de VVD al dlui Rutte, care păstrează 12 mandate după numărarea a 98,5% din voturi, au relatat joi televiziunea publică NOS și agenția de presă olandeză ANP.

Rezultatele acestui scrutin, care au bulversat peisajul politic olandez, sunt urmărite cu atenție în afara granițelor, la apropierea alegerilor europene din mai, care ar putea vedea un mare progres al partidelor populiste.

Aceste alegeri au venit la scurt timp după împușcăturile care au făcut trei morți luni într-un tramvai la Utrecht. Suspectul va compărea vineri în fața unui judecător de instrucție pentru omucidere în scop “terorist”, a anunțat joi parchetul.

Dl Baudet, cunoscut pentru afirmațiile lui controversate, în special despre imigrație, femei sau tranziția ecologică, l-a acuzat pe prim-ministru de “aroganță și prostie”, reproșându-i că i-a ignorant pe alegători.

“Ne aflăm în ruinele a ceea ce era altădată ce mai frumoasă civilizatie”, a declarat el miercuri seară într-un discurs liric în fața unei mulțimi bucuroase care îi sărbătorea victoria.

”Frontiere larg deschise”

Ziarele au reacționat cu stupefacție la rezultatele alegerilor. “Baudet câștigă o mega-victorie”, subliniază cotidianul popular „Algemeen Dagblad” (AD), în timp ce „De Telegraaf” titrează simplu: “Victorie zdrobitoare”.

Mark Rutte, care a jucat un rol-cheie în negocierile privind Brexit între Uniunea Europeană și Londra, este la putere de opt ani. Dar această înfrângere îl face vulnerabil obligându-l să obțină sprijinul unor partide din afara coaliției. El nu exclude o eventuală colaborare cu FvD “pe anumite subiecte”, a declarat el jurnaliștilor în timpul unei călătorii la Bruxelles.

VVD, formațiunea de centru-dreapta a dlui Rutte, și celelalte trei partide din coaliție nu au mai mult decât 31 de mandate – față de 38 înainte de alegeri – din cele 75 câte are Senatul.

“Noi va tebui să ne apucăm de lucru”, le-a declarat el simpatizanților săi la finalul scrutinului. “Va trebui să discutăm cu alte partide în viitorul apropiat pentru a face în așa fel încât să continuăm să conducem bine țara asta”.

Thierry Baudet a apărat în trecut un „Nexit”, o ieșire a Olandei din Uniunea Europeană, înainte de a trece afirmația sub tăcere având în vedere actualul haos din jurul Brexit.

Politicianul nu a ezitat să se folosească de aceste împușcături de la Utrecht pentru campania sa. “Guvernele succesive ale lui Rutte au lăsat granițele larg deschise și au bătut întotdeauna recorduri de imigrație, lăsând să intre sute de mii de persoane de culturi complet diferite de a noastra”, a lansat dl Baudet.

“Luni, la Utrecht, am văzut violatori și hoți în libertate. E o ruşine”, a adăugat el, referindu-se la trecutul judiciar al suspectului de origine turcă pentru acest atentat.

Traducerea: Gabriela Sîrbu / Rador

Foto: Președintele partidului Forum pentru Democrație (FvD), Thierry Baudet / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. ati scris ca „Aceste alegeri au venit la scurt timp după împușcăturile care au făcut trei morți luni într-un tramvai la Utrecht”, mai corect ar fi: actul terorist a fost planificat si executat tocmai in ajunul alegerilor, ca sa influenteze voturile. zilele astea si in Italia a fost un act terorist unde un african a dat foc unui autocar cu copii, din fericire nimeni nu a suferit.

    • Vrei sa spui ca niște musulmani au “lucrat” pentru niște creștini care sunt îngrijorați pentru viitorul țării lor? Oh… the horror!

    • Stiu de Bauded de cel putin 2 ani. E un politician asa cum erau pe vremuri politicienii mari:

      NAILED IT!! New Dutch right-wing leader exposes EU

  2. Populism: Atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia.
    Foarte prosti olandezii astia, ca si nemtii cu AfD-ul. Ei nu-si dau seama ca giturile taiate cu cutitul de la shaormerie, babele violate si ucise in cimitir, studente violate si aruncate in riu, camioanele in multime — astea sint interesele reale ale popoarelor. Cum cine zice? Pai chiar partidele „bune”, „ne-populiste”, care au creat probleme numai pentru a-si mari baza de alegatori.

    • Alea de stânga, “elitiste” care se îngrijesc de bunăstarea “tutor” călcând in picioare orice libertate individuală…

  3. Nu e de mirare.
    Breivik, norvegianul ala care a masacrat 77 de tineri a primit 21 de ani de puscarie si dupa aia un fel de supraveghere
    Tarile astea „super-democrate” ca Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda au niste pedepse de-a dreptul infantile, plus ca puscariile lor sunt mai confortabile decat multe hoteluri si pensiuni de 2 stele din restul lumii.
    E normal ca populatia sa devina tot mai nemultumita de toleranta politicienilor si a justitiei fata de criminali si teroristi , in timp ce infractorii , de orice natura, nu au absolut nicio teama de pedeapsa pe care o vor primi, indiferent de fapta comisa.

  4. Si care este diferenta intre crima si coruptia de stanga si populistii de dreapta?

  5. Nu înțeleg ce sens au ghilimelele la “terorist”… e un titlu la mișto sau redacția considera ca trei morți sunt doar “floare la ureche” așa ca e bine sa ducă termenul in derizoriu?

  6. Leaderii populisti urca pe valul anti migratie pt ca in UE a fost si este in continuare o brambureala totala pe subiectul asta.