G4Media.ro

Oficial: Un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit de…

sursa foto: Pixabay

Oficial: Un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit de rachete, dar nu sunt detectate scurgeri radioactive / Ședință extraordinară a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat duminica aceasta că un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică de rachete, fără să se producă pagube şi fără să fie detectate scurgeri radioactive, transmite EFE, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, directorul general al OIEA, Rafael Grossi, a explicat că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a dat asigurări că a reuşit să refacă duminică dimineaţa comunicarea cu situl lovit şi cu sistemul de măsurare a radiaţiilor. Experţii ucraineni aşteaptă să primească „rapid” rezultatele măsurătorilor nivelurilor de radioactivitate de la depozitul respectiv. Angajaţii sitului s-au văzut nevoiţi să petreacă noaptea într-un refugiu antiaerian, dar ulterior au putut ieşi şi analiza situaţia.

Acest incident se produce – potrivit AIEA – la o zi după ce un atac aerian a produs pagube în oraşul Harkov la o instalaţie similară, unde sunt depozitate surse radioactive care nu mai sunt în uz şi alte deşeuri cu un nivel de radiaţie scăzut de la spitale şi industrii. AIEA nu menţionează în comunicatul său dacă la originea impactului s-au aflat atacuri ruse sau ucrainene, notează EFE.

„Cele două incidente scot în evidenţă riscul foarte real ca instalaţiile cu material radioactiv să sufere pagube în timpul conflictului, cu consecinţe potenţial grave pentru sănătatea omenească şi mediul înconjurător. Încă o dată fac un apel urgent şi ferm la toate părţile să se abţină să pună în practică orice fel de acţiune militară sau de orice alt tip care să ameninţe securitatea acestor instalaţii”, a insistat Grossi. Căci, deşi aceste instalaţii nu conţin deşeuri foarte radioactive, aceste materiale pot totuşi să provoace contaminări grave, ceea ce subliniază importanţa de a proteja aceste situri, a adăugat şeful AIEA.

AIEA convoacă un Consiliu extraordinar al guvernatorilor pentru examinarea situaţiei la centralele nucleare din Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat tot duminică organizarea unei reuniuni a Consiliului guvernatorior „pentru a examina situaţia actuală în Ucraina”, potrivit Agerpres. Reuniunea „va începe miercuri la ora locală 11:00 (10:00 GMT) la sediul Agenţiei de la Viena, în Austria”, potrivit unei declaraţii transmise duminică agenţiei franceze de presă.

Ucraina dispune de patru centrale operaţionale şi de mai multe depozite de deşeuri radioactive, între care cel de la Cernobâl. Centrala de la Cernobâl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut joi în mâinile armatei ruse. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care „nu prezintă niciun pericol pentru public”, potrivit AIEA.

Agenţia de la Viena a informat duminică, de altfel, despre două incidente la depozite de deşeuri, între care unul la Kiev, lovit de rachete. „Nu s-au constatat distrugeri ale clădirii sau emisii radioactive”, potrivit elementelor furnizate de autoritatea de reglementare ucraineană. (Foto: Cernobîl. sursa foto: pixabay.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează