G4Media.ro

Oferta lui Putin de încetare a focului reprezintă un „ultimatum”, reacţionează Zelenski:…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Oferta lui Putin de încetare a focului reprezintă un „ultimatum”, reacţionează Zelenski: „Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă”

Kiev, 16 apr /Agerpres/- Oferta de încetare a focului formulată vineri mai devreme de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, drept condiţii pentru o încetare a focului şi o pace negociată, transmite Reuters.

Vorbind la postul italian de ştiri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susţinut că Putin nu-şi va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute, transmite Agerpres.

Preşedintele ucrainean a descris condiţiile enunţare de preşedintelui rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

Într-un discurs susţinut mai devreme în faţa responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut”, a remarcat Zelenski în declaraţia acordată postului italian. „El nu se va opri”, a spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambiţiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial.

„Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă (…) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje”, a argumentat preşedintele ucrainean.

În intervenţia sa mai devreme, preşedintele rus a spus că „trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie”, după care „negocierile (de pace) vor fi atunci posibile”. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o ţară „neutră, în afara blocurilor (militare) şi ne-nucleară”.

„Fără nicio îndoială, vor trebui garantate deplin drepturile, libertăţile şi interesele cetăţenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritorială, statutul Crimeei şi al Sevastopolului, republicile Doneţk şi Lugansk, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie ca entităţi ale Federaţiei Ruse”, a completat preşedintele rus.

El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfinţite în acorduri internaţionale, care de asemenea să includă „anularea tuturor sancţiunilor contra Rusiei”.

„Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Adică, îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei”, a mai spus Putin.

Dacă Kievul şi capitalele occidentale resping aceste propuneri, „vor fi de la început până la sfârşit responsabile politic şi moral pentru continuarea vărsării de sânge”, întrucât „situaţia pe teren, pe câmpul de luptă, se va schimba şi aceasta nu în favoarea regimului de la Kiev, iar condiţiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele”, a avertizat Putin, în timp ce trupele sale înaintează pe mai multe sectoare ale frontului, dar fără progrese notabile.

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, el le-a cerut ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021 Rusia a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, răspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei.

„Este important să plecăm de la premisa că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor ţărilor euro-asiatice care doresc să ia parte la crearea ei. „Tuturor” înseamnă de asemenea ţările europene şi cele membre ale NATO, desigur”, a sugerat vineri preşedintele rus. „Trăim pe acelaşi continent. Orice s-ar întâmpla, nu putem schimba geografia, va trebui să coexistăm şi să colaborăm într-o formă sau alta”, a remarcat el.

Intervenţia sa vine cu o zi înainte ca în Elveţia să se desfăşoare ceea ce Ucraina numeşte un „summit pentru pace”, o conferinţă organizată la cererea Kievului, fără ca Rusia să fie invitată şi la care Ucraina va încerca să obţină sprijin internaţional pentru „formula de pace” enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022.

Această formulă de pace în zece puncte cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Este evident că ar fi doar o recâștigare a forțelor Rusiei!

 2. Din pacate.. Nici ceea ce propune Zelensky nu este realizabil. Rusia nu se va retrage.. Ucraina nu are cu cine sa ii impinga. Si asa cum declarau singuri, dupa ce i ar impinge afara, tot ar trb sa vada ce face in legatura cu ei. Plus ca Biden a declarat ca… Si daca invinge Ucraina nu inseamna ca intra in Nato. America nu vrea sa lupte pt ei.

  • Rusia nu este invincibila. Si-au luat nenumarate bătăi pana acum, iar in al 2-lea razboi nu ar fi avut nicio șansă fără ajutorul american. Economia Rusiei este la JUMĂTATE față de economia statului California! Ce vorbim aici?

  • 1. faptul ca negi posibilitatile ucrainenilor, fara un argument valabil nu inseamna ca ai dreptate.
   2. Biden nu a spus asa ceva, insa a spus ca prioritar e ca Ucraina sa invinga, nu sa intre ACUM in NATO.
   3. Degeaba te chinui pe aici, romanii prin definitie urasc rusii, pentru ca mereu ne-au facut cadouri otravite, atunci cand nu ne-au vaduvit de teritorii, tezaur si viitor.

 3. Axa răului este Vocea Rusiei, ingnorarea este cea mai dureroasă atitudine pentru mașinăria de dezinformare rusească!

  • Asa este. Sunt vocea ta Mirela.

 4. Norocul lumii civilizate este ca spre deosebire de 1939 cand un nebun a invadat o tara vecina si Occidentul a stat relaxat,de aceasta data cand alt nebun a invadat o tara vecina ,Occidentul s-a implicat,si blitzkrieg-ul lui Putin s-a transformat in ani de lupta surda,dand timp aliatilor sa se pregateasca pentru a se apara. Daca Ucraina va depune armele,Ucraina va inceta sa mai existe.