G4Media.ro

Oamenii de știință olandezi au dresat albinele pentru a recunoaște infecțiile cu…

Oamenii de știință olandezi au dresat albinele pentru a recunoaște infecțiile cu coronavirus

Cercetătorii olandezi au ”instruit” albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice probe infectate cu COVID-19, o descoperire despre care ei afirmă că ar putea reduce timpii de aşteptare pentru rezultatele testelor la doar câteva secunde, relatează joi Reuters.

Pentru a instrui albinele, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-au oferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-a expus la probe infectate cu COVID-19. Ele nu au primit nici o recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate.

După ce s-au obişnuit cu acest sistem, albinele au reuşit să-şi întindă trompa în mod spontan pentru a primi o recompensă atunci când li s-a prezentat o probă infectată, a declarat Wim van der Poel, profesor de virologie care a participat la proiect.

„Adunăm albine normale de la un apicultor şi le punem în hamuri”, a spus el. „Imediat după ce le prezentăm o probă pozitivă le oferim apă cu zahăr, iar albinele îşi întind trompa pentru a lua apa cu zahăr”, a afirmat el.

Faptul că albinele îşi întind trompele, care se aseamănă cu un pai, pentru a bea este confirmarea unui rezultat pozitiv al testului de COVID-19, conform cercetătorilor.

Poate dura ore sau zile pentru a obţine rezultatul testului COVID-19, însă răspunsul albinelor este imediat. Metoda este de asemenea ieftină, ceea ce o face utilă pentru ţările în care testele sunt rare, au spus ei.

Cu toate acestea, Dirk de Graaf, un profesor care studiază albinele, insectele şi imunologia animală la Universitatea Ghent din Belgia, a declarat că nu vede această tehnică înlocuind formele mai convenţionale de testare COVID-19 în viitorul apropiat.

„Este o idee bună, însă aş prefera să fac teste folosind mai degrabă instrumente clasice de diagnostic decât albine. Sunt un mare iubitor de albine, însă aş folosi albinele în alte scopuri decât detectarea COVID-19”, a mai spus el.

Tehnica „adulmecării de către insecte” a fost testată de Departamentul de Apărare al SUA pentru a detecta explozivi şi toxine în anii 1990.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. F bine! Sa i intepe pe aia nevaccinati!

 2. Ba, mai da-i in plm!
  Noi de ce n -am stiut?
  Sau nemții..
  Nici macar rusii sau americanii

 3. 🤣🤣🤣🤣g 4 e clar sub click si cancan!!!🤣🤣🤣🤣!! Poate reusiti sa dresati si p.ostii sa cotizeze la voi!!!

 4. După ce ca ești infectat cu covid, îți mai trag și albinele o intepatura de marcaj.

 5. Dresati albinele sa îi intepe si cainii sa îi muste. Asa le trebuie, daca nu au vrut sa se vaccineze :))))

 6. Am auzit ca pe la noi pe Dambovița ..cutu ..dreseaza pestii sa-si inapoi covidul..

 7. da,da,da!
  -sa te intzepe albinele pana te duci sa te intzepe doftoru!!!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.