G4Media.ro

O statuie a lui Cristofor Columb demontată de autorități la Ciudad de…

Sursa Foto: Wikimedia

O statuie a lui Cristofor Columb demontată de autorități la Ciudad de Mexico / Grupuri de militanți au anunțat că intenționează să o dea jos cu ocazia comemorării sosirii lui Columb în America

O statuie a exploratorului Cristofor Columb a fost retrasă sâmbătă de autorităţi de pe o mare arteră din Ciudad de Mexico, în contextul în care grupuri de militanţi îşi anunţaseră intenţia de a demonta în cursul unei manifestaţii prevăzute luni cu ocazia comemorării sosirii lui Columb în America, notează AFP, citată de Agerpres.

Statuia navigatorului genovez a fost demontată şi retrasă de pe o mare arteră turistică a capitalei mexicane, în legătură cu instituţiile culturale, a anunţat într-un comunicat Ministerul Culturii.

Retragerea răspunde „la solicitarea guvernului capitalei Ciudad de Mexico” de a supune monumentul „unei examinări şi eventualei restaurări” care va fi efectuată de Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH).

Mai multe grupuri de militanţi au lansat un apel la o manifestaţie sub sloganul „O vom da jos”, luni, ziua care marchează sosirea lui Cristofor Columb în America în 1492.

Mult timp prezentat ca „descoperitorul Americii”, Cristofor Columb este asociat în prezent cu anumite abuzuri comise de europeni asupra amerindienilor.

Patru statui ale unor călugări franciscani, printre care spaniolul Bartolomé de las Casas, au fost, de asemenea, deplasate în vederea restaurării.

Primarul capitalei mexicane, Claudia Sheinbaum, a lăsat să se înţeleagă, într-o conferinţă de presă, că după restaurare monumentul ar putea să nu mai fie remontat pe artera respectivă, unde fusese instalat în 1877.

„Ar putea să merite să ne gândim împreună la ceea ce reprezintă Columb, în special pentru anul viitor’, a spus ea.

În 2021, Mexicul sărbătoreşte 200 de ani de la proclamarea independenţei şi o jumătate de secol de la invazia europeană care a dus la căderea Tenochtitlan, fostul nume al capitalei sub dominaţia aztecă.

Preşedintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a reclamat într-o scrisoare datată la 2 octombrie ca Vaticanul, precum şi Coroana şi guvernul spaniol să prezinte scuze popoarelor indigene pentru „atrocităţile cele mai ruşinoase” comise în cursul cuceririi spaniole din 1521.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Foarte bine, distrugeti orcii.

 2. mlrs urile sunt arme excelente de la aparitia lor pe front. rusii au inventat katiusele, de atunci lansatoarele de rachete au fost perfectionate continuu. acum, mlrs urile au si radare si sunt mult mai precise. romania are baterii larom, care au fost destul de bune la vremea lor. himars sunt la cu totul alt nivel si faptul ca pot fi incarcate cu diferite tipuri de rachete care au raze diferite de actiune le fac cu atat mai utile.

 3. rachete hidate gps, au sfeclit-o rusnacii,
  zboara drona, vede adunatura de trupe, tehnica… din centru de comanda vad unde e amplasata si vine comanda foc….

 4. Potopul de foc necesita si o groază de muniție (rachete). Logistica este foarte problematica pentru ucraineni.

 5. Dar niste trupe cand trimitem? Ar mele astea cu taraita nu rezolva nimic. Gata a slabit ar mata rusa rezolvati problema, cat sa mai moa ra oamenii aia degeaba. Pacea am inteles cu totii ca nu e pe masa.

 6. Concluzia e greșită…echipajele vor trebui să se ferească de dronele rusești + rachetele hipersonice! …asta dacă apucă să ajungă din vest pe front. Probabil vor apuca maxim o lansare, ca și m777.

 7. Separat de povestea asta, mi-a atras atentia un detaliu. Pachetul asta de 800 milioane de dolari asistenta, ce va include 4 sisteme HIMARS si 1000 de rachete javelin, radare si munitie de obuziere, e jumatatea sumei pe care a platit-o Romania pe 3 sisteme Himars.

  Pai cum?