G4Media.ro

O nouă fundație înregistrată la Budapesta investește în comunitatea maghiară din România

O nouă fundație înregistrată la Budapesta investește în comunitatea maghiară din România

Fundaţia „Méhes György”, înregistrată săptămâna trecută la Budapesta, a fost prezentată la Cluj-Napoca cu un spectacol de teatru-lectură al unei piese scrise de autorul de Méhes György, urmată de o conferinţă de presă. După cum a declarat Elek Nagy, moştenitorul scriitorului, în cadrul ceremoniei, Fundaţia “Méhes György” va porni cu un capital iniţial de 300 000 de euro, pe care speră să îl crească în timp la 3 milioane de euro. După Fundaţia “Baumgarten”, aceasta va deveni cea mai mare fundaţie din așa-zisul Bazin Carpatic dedicată conservării literaturii, transmite agenția maghiară de presă MTI.

Obiectivul principal al fundaţiei este să accentueze esenţa literaturii, “adică naţiunea trăieşte prin limba sa”, a subliniat Elek Nagy, adăugând că un alt obiectiv este acela de a sprijini cultura, literatura, poezia, tinerii scriitori, poeţii şi programele culturale din afara graniţelor Ungariei. Dar şi păstrarea tradiţiilor, şi promovarea coexistenţei paşnice dintre naţiuni se numără printre obiective, la fel ca păstrarea operei lui Méhes György, potrivit unui comunicat emis cu această ocazie.

În cadrul conferinţei de presă de luni, Kinga Andrea Erős, critic literar şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria, a declarat că a fost infirmat toposul conform căruia, înainte de schimbarea regimului comunist, nu s-au născut opere literare importante şi nu au ajuns în sertare. Piesa lui Méhes György este o dovadă în acest sens.

Gusztáv Láng, critic literar, a declarat că, în condiţiile economiei de piaţă, este important să recunoaştem că nu poate fi gestionată cultura conform criteriilor pieţei. “Poezia nu este un produs al pieţei însă devine produs, iar în acest fel îi umilim autorul”, a explicat acesta. Gusztáv Láng a susţinut că fundaţiile care sprijină literatura îl scutesc de fapt pe autor de cerinţele pieţei. (sursa foto: Pixabay)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. O nouă fundație inființată la bucurești, investește în românii din ucraina și serbia…. oh wait, noi nu avem așa ceva, îl avem doar pe simion care face gargară, ceva cu naționalism și patriotism…

 2. Este veche schema.Nimic nou sub soare, mai ales că, fiind vorba de bani și ONG-uri, autoritățile sunt „pe lângă” sau închid ochii pentru „foloase necuvenite”.

 3. Cu Malai Mare la Cotroceni se alege praful de Romanistan.

 4. Ce ti-e si cu fundatiile astea. Ale lui Soros rele, ale lui Orban bune.
  Ca sa vezi!

 5. Bravo lor. Asta ar trebui sa facem si noi in RepMoldova, Serbia etc.
  La noi patriotismul e doar gargara.
  Orban face lucrurile astea, doar ca sa cumpere voturile maghiarilor din Transilvania.

 6. Ma intreb practic, cum se strang 300000 de Euro? Pe urma cartilor scrise de Méhes György? Foarte frumos dar tot ce vine de la Budapesta vine de la V Orban. Ba o fundatie ba o statuie ajunsa in orasul Unirii din 1918, sub protectia Bisericii Reformate, alta institutie ”nevinovata”.