G4Media.ro

O lume rară „troiană”: Astronomii ar fi descoperit două exoplanete care au…

Sursa foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Balsalobre-Ruza et al.

O lume rară „troiană”: Astronomii ar fi descoperit două exoplanete care au aceeași orbită în jurul unei stele tinere

Este posibil ca astronomii să fi descoperit un „frate” rar care împarte aceeași orbită cu o planetă asemănătoare lui Jupiter în jurul unei stele tinere, relatează CNN.

Cercetătorii au folosit telescoapele Atacama Large Millimeter/submillimeter Array of telescopes, sau ALMA, din Chile pentru a observa sistemul PDS 70, situat la 370 de ani-lumină distanță în constelația Centaurus.

Se știe deja că două planete asemănătoare lui Jupiter, cunoscute sub numele de PDS 70b și PDS 70c, orbitează în jurul stelei.

Dar astronomii au observat, de asemenea, un nor de resturi spațiale în interiorul traiectoriei orbitale a PDS 70b, care ar putea reprezenta elementele constitutive ale unei noi planete care se formează în mod activ sau care s-a format deja.

Oamenii de știință consideră că imaginea lor directă poate fi cea mai puternică dovadă de până acum care arată că două exoplanete pot avea exact aceeași orbită. Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat miercuri în revista Astronomy & Astrophysics.

„În urmă cu două decenii, s-a prezis în teorie că perechi de planete cu masă similară pot împărți aceeași orbită în jurul stelei lor, așa-numitele planete troiene sau coorbitale. Pentru prima dată, am găsit dovezi în favoarea acestei idei”, a declarat într-un comunicat autoarea principală a studiului, Olga Balsalobre-Ruza, studentă postdoctorală în astrofizică la Centrul de Astrobiologie din Madrid.

Troienii sunt corpuri stâncoase care există pe aceeași orbită cu planetele. Aceste fenomene sunt comune în sistemul nostru solar, inclusiv câțiva pe orbita Pământului și peste 12.000 de asteroizi troieni care există pe orbita lui Jupiter în timp ce acesta se deplasează în jurul Soarelui. Misiunea Lucy a NASA, lansată în octombrie 2021, va fi prima care va studia de aproape acești asteroizi nemaivăzuți până acum.

Dovezile privind existența unor troieni dincolo de sistemul nostru solar – mai exact planete troiene – au fost puține până acum.

„Exotroienii (planetele troiene din afara sistemului solar) au fost până acum ca niște unicorni: teoria le permite să existe, dar nimeni nu le-a detectat vreodată”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului, Jorge Lillo-Box, cercetător la Centrul pentru Astrobiologie.

Troienii pot fi găsiți de obicei în punctele lagrangiane, sau cele două regiuni extinse din cadrul orbitei unei planete în care atât atracția gravitațională a stelei, cât și a planetei pot prinde materiale.

Descoperirea i-a determinat pe cercetători să se întrebe cum se formează și evoluează troienii și câte ar putea exista în alte sisteme planetare, a declarat într-o declarație Itziar De Gregorio-Monsalvo, coautor al studiului, șeful Biroului pentru știință al Observatorului European Sudic din Chile.

Nor de resturi revelator

În timpul observațiilor sistemului planetar, echipa de cercetare a observat un nor de resturi într-un punct de pe orbita PDS 70b unde ar putea exista troieni. Semnalul a sugerat un nor de resturi cu o masă de aproximativ două ori mai mare decât cea a Lunii noastre, care ar putea fi o planetă troiană sau o planetă în formare.

„Cine și-ar putea imagina două lumi care să aibă în comun durata anului și condițiile de locuibilitate? Lucrarea noastră este prima dovadă că acest tip de lume ar putea exista”, a declarat Balsalobre-Ruza. „Ne putem imagina că o planetă își poate împărți orbita cu mii de asteroizi, ca în cazul lui Jupiter, dar este uluitor pentru mine că planetele ar putea împărți aceeași orbită”.

Exoplaneta PDS 70b, descoperită în 2018, are masa a trei Jupiteri și are nevoie de mai mult de 119 ani pentru a completa o orbită în jurul stelei sale, potrivit NASA.

Pentru a confirma descoperirea unei adevărate lumi troiene, cercetătorii vor trebui să aștepte până după 2026, când vor putea folosi ALMA pentru a vedea cât de departe au avansat PDS 70b și norul de resturi în lunga lor perioadă orbitală în jurul stelei.

„Aceasta ar fi o descoperire în domeniul exoplanetar”, a declarat Balsalobre-Ruza.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...