G4Media.ro

O lege care ar permite eutanasia la cerere a persoanelor vârstnice sănătoase…

O lege care ar permite eutanasia la cerere a persoanelor vârstnice sănătoase a ajuns pe agenda parlamentului olandez

Parlamentul olandez va dezbate un controversat proiect de lege propus de partidul progresist D66, membru al coaliţiei guvernamentale a premierului Mark Rutte, care susţine un aşa-numit ”drept” al persoanelor cu vârste de peste 75 de ani şi încă sănătoase de a cere să fie eutanasiate pentru că s-ar fi săturat să trăiască, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Susţinătorii unei asemenea legi invocă un studiu publicat în luna martie şi efectuat la cererea guvernului olandez, conform căruia circa 10.000 olandezi cu vârste de peste 55 de ani, din circa 21.000 de persoane chestionate, ar dori să poată avea acces legal la eutanasie odată ce vor ajunge la o anumită vârstă la care s-ar lovi de greutăţile bătrâneţii, chiar şi în lipsa unor boli incurabile.

Aşteptarea rezultatelor acestei cercetări a fost cea care a amânat prezentarea proiectului de lege elaborat de deputata progresistă Pia Dijkstra, după ce celelalte partide din coaliţia guvernamentală au condiţionat în anul 2017 discutarea acestei chestiuni de un studiu social care să arate dacă este oportun să fie luată în calcul o asemenea iniţiativă.

”O problemă tot mai mare în prezent este că diferenţa dintre vârsta biologică şi vârsta biografică creşte datorită progreselor medicinei”, adică oamenii se pensionează la 67 de ani, dar trăiesc mai mult ca înainte, fără a participa prea mult în societate şi cu nemulţumiri precum singurătatea sau problemele bătrâneţii, motivează deputata progresistă.

Iniţiativa provoacă acum controverse în guvernul de coaliţie al premierului Rutte, întrucât partidele conservatoare Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi Uniunea Creştină (CU) se împotrivesc acestei legi. ”Mi se pare cu adevărat dureros ca, într-un moment în care persoanele vârstnice se simt tot mai vulnerabile, D66 să prezinte o propunere despre care ştim că va conduce la mai multă anxietate în rândul multor vârstnici”, afirmă liderul Uniunii Creştine, Gert-Jan Segers.

Conform legii propuse, pentru a putea lua o asemenea decizie o persoană va trebui să fi împlinit vârsta de 75 de ani şi să fi avut înainte mai multe discuţii cu un ”consilier profesional” care să analizeze motivele ce ar putea să o determine să renunţe la viaţă şi ce alternative ar exista pentru schimbarea acestei dorinţe. Nu acest ”consilier” va fi însă cel care evaluează dacă este sau nu posibil să se recurgă la eutanasie, o decizie finală revenind persoanei în cauza după cel puţin două luni de reflecţii în care să fie implicaţii membrii de familie, medicul general şi alţi experţi.

Încă nu este clar dacă acest proiect ar obţine sprijinul unei majorităţi în parlamentul olandez, dar în principiu el ar putea fi susţinut de liberalii premierului Mark Rutte, notează agenţia EFE.

Foto: Binnenhof, complexul din centrul capitalei Olandei, Haga, care găzduiește reuniunile Camerelor Parlamentului / Sursa: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Dacă e la cerere nu e problemă….pentru pesediști când o să apară o lege ca asta?

  • ca intotdeauna progresistii „vor” binele omenirii

   cei care vor sa puna mana pe averea parintilor sunt intotdeauna dispusi sa faca paricid

   lumea e plina de nebuni … unii dintre ei NE CONDUC

   sunt convins ca peste 50 de ani toti #kondensatorii or sa.si faca „sepuku” strigand „TRAISCA GEEA”.

   „Soylent Green” este „viitorul”.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green

   PS

   CAND SE.VOTEAZA

   NECROFILIA ?

   PEDOFILIA ?

   CANIBALISMUL ?

   INTERZICEREA CONSUMULUI DE CARNE DE ORIGINE ANIMALA ?

 2. Asta imi aminteste de filmul -In Time- din 2011.
  Ma intreb, daca ar exista posibilitatea trensferului de ani de viata de la o persoana la alta, oare cati dintre oameni ar fi de acord ca batranii sa cedeze voluntar din viata lor?
  Ha(!),cum suna asta?
  Va spun eu:
  – la cat de egoisti ipocriti sunt oamenii, n-ar mai zice nimeni nici macar „psss” la o lege prin care s-ar permite asa ceva.

 3. BEENELUX, niste tari in care iti vine sa vomiti permanent…

 4. Dar de ce doar persoane varstnice, ce-i cu discriminarea asta? Parca holandezii erau liberali?

 5. Si la noi ar fi nevoie ,,,,,in special pentru bolile grave , rare , pentru care nu există tratament , invalidante Si clar cu acordul persoanei in cauză!

 6. „Consilier profesionist”, nu „consilier profesional”. Insemnand ca e pregatit in domeniu, nu ca te consiliaza despre locuri de munca (profesional = vocational in limba romana).

  Stiu ca e usor sa le confunzi, pentru ca atat „profesionist” cat si „profesional” din romana se pot traduce prin „professional” in engleza, si de aici confuzia.

  PROFESIONÍST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f., adj. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. [Pr.: -si-o-] – Din germ. Professionist.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.