G4Media.ro

O izolare muzicală „dezacordată”: Muzicienii britanici au fost excluşi din acordurile Brexit.…

O izolare muzicală „dezacordată”: Muzicienii britanici au fost excluşi din acordurile Brexit. Vremuri grele pentru industria muzicală

Covid şi Brexit. O lovitură dublă pentru industria muzicală din UE şi pentru cea din Regatul Unit.

Un sector unde totul devine mai complicat şi mai costisitor şi unde cuvintele cheie sunt: vize, permise de şedere şi TVA.

O petiţie pentru libera circulaţie

Un grup de muzicieni britanici, printre care şi cântăreţii Laura Marling, Louis Tomlison, fost (One Direction) şi grupul rock scoţian Biffy Clyro, au lansat o petiţie pentru a-şi ajuta colegii să cânte în Europa şi după Brexit. Până acum, documentul a strâns peste 260.000 de semnături.

Obiectivul este cel de a obţine dreptul la libera circulaţie în Europa pentru artiştii britanici şi pentru cei europeni în Regatul Unit. Un adevărat permis de muncă, valabil pentru orice colţ al Bătrânului Continent.

Ieşirea Marii Britanii din UE înseamnă că cetăţenii englezi nu mai pot trăi şi lucra liber în cele 27 de state membre UE.

Turiştii nu au nevoie de vize pentru o perioadă de 90 de zile, iar noul acord stipulat între Marea Britanie şi UE permite unele călătorii de afaceri. Scurte. Artiştii şi muzicienii nu au fost incluşi însă în acord.

“Un turneu cu regulile a 30 de ţări diferite“

“Nu este vorba despre un permis de muncă european, ci de un permis de muncă eliberat de fiecare ţară şi care să acopere tot spaţiul economic european, SEE, nu numai UE. Astfel, pentru a merge în turneu în Europa, am putea fi obligaţi să respectăm regulile a 30 de ţări diferite“, explică Paul Pacifico, CEO al Association of Independent Music.

“Nu pescuitul, ci muzica aduce profit“

“Această ţară câştigă 5,8 miliarde de sterline doar din industria muzicală. Asta spre deosebire de pescuit, care a fost atât de ridicat în slăvi, dar care aduce ţării un profit de doar 1,4 miliarde. E o diferenţă importantă. Dacă sunteţi o formaţie, vă aflaţi în turneu şi vindeţi un Cd în Germania, va trebui să faceţi o declaraţie pentru TVA în Germania. Acelaşi lucru este valabil pentru Franţa, Italia, Croaţia, Belgia, Luxemburg, etc…“, adaugă Michael Barkeley, compozitor şi muzician.

A cânta la Londra va deveni un hobby

În acelaşi timp şi pentru o formaţie europeană care merge în Marea Britanie se vor complica mult lucrurile, iar solistul grupului rock suedez The Hives, admite că din punct de vedere economic, turneele la Londra şi în împrejurimi nu vor mai fi atât de avantajoase.

Solistul grupului este Pelle Almqvist. “În mod sigur că va fi mult mai costisitor pentru noi să facem spectacole în Marea Britanie, foarte probabil vom decide să facem mai puţine spectacole acolo deoarece vom câştiga mai puţin. Va fi distractiv, însă, în cel mai rău caz, a cânta în cluburile din Londra va deveni doar un hobby“.

Paul Pacifico se gândeşte la viitor

“În această perioadă muzicienii nu pot merge în turnee, însă trebuie să fie capabili să îşi planifice bine totul, astfel încât în momentul în care se va da undă verde turneelor, să nu mai existe o întârziere de şase luni, care ar însemna o întârziere a revenirii culturale, dar şi a celei economice“.

În cazul în care nu se va găsi un acord specific pentru lumea muzicii, există riscul ca Marea Britanie să fie izolată din punct de vedere artistic. Vor fi mult mai puţini muzicieni britanici în străinătate şi mult mai puţini muzicieni străini în Marea Britanie. Vrem într-adevăr să se întâmple acest lucru?

Sursa: Euronews / Articol de Cristiano Tassinari / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Hai ca nici în alte tari gen România nu e prea bine sa fii muzician. Bitman stie

 2. in traducere: artiștii fac o petiție ca UK să intre în UE 😆. Exact fix întocmai asta li se tot explică brexit-erșilor de 5 ani: libertatea de mișcare forței de muncă este în AVANTAJUL Londrei, instalatorul român sau polonez trimit infinit mai putini bani acasă decât trimite industria muzicală britanică din UE către Londra. Pardon, decât trimitea 😆

  • Cred ca nu vezi sa citesti: plangerea e ca desi s-a negociat cu UE nu cu tari individuale, pentru permise se vorbeste cu fiecare tara in parte :)) Pentru TVA exista o solutie, exista numar TVA cu UE in fata, sunt destule companii digitale din SUA sau Australia care au primit acest numar de TVA . Succes!

  • domnu Valjean, când cântă un nene din regat în capitala României, Budapest, el lucrează / muncește în România (și la fel și echipa de 159 de oameni). pentru asta îi trebe viză +permis de muncă+plata impozitelor pe veniturile realizate, că nu e ca și cum uk ar face parte din UE. Se rezolvă fără nicio problemă, este prevazut în codul fiscal român ce formulare trebuie completate și în ce cont se varsă banii. problema apare când faci turneu în 15 țări, și trebuie făcute formalitățile pt 160 de persoane X 15 țări.
   dacă vinde un tricou sau un cd la concert, pt aia trebuie să achite tva. la fel, se rezolvă, doar că nu a zis nimeni că e ușor cu birocrația românească :))). trebuie firma de impresariat care vinde tricourile să facă o cerere de import, să le vamuiască și să plătească tva pe ele LA VAMĂ, că așa merg lucrurile :D.
   Succes trupelor britanice să mai trimită 6 miliarde de lire pe an în UK 😀

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.