G4Media.ro

O conferinţă privind crimele de război în Ucraina se desfăşoară marţi la…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

O conferinţă privind crimele de război în Ucraina se desfăşoară marţi la Haga

La peste doi ani de la începutul războiului de agresiune lansat de Rusia în Ucraina, miniştri europeni şi anchetatori internaţionali vor discuta marţi la Haga despre modul în care avansează urmărirea penală în cazuri de crime de război comise în acest conflict, informează dpa, transmite Agerpres.

Ucraina, aliaţii săi şi Comisia Europeană vor să se asigure că persoanele suspectate de crime război vor compărea în faţa justiţiei.

Pe agenda conferinţei figurează de asemenea şi problema modului în care Rusia ar putea fi urmărită penal pentru delictul de agresiune. Un tribunal special ar putea fi înfiinţat în acest scop. Cu ocazia acestei conferinţe vor fi înregistrate şi primele cereri de despăgubire din partea victimelor, notează dpa.

Printre participanţii la această conferinţă, găzduită de Regatul Ţărilor de Jos, se numără reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ucrainei şi ai ţărilor occidentale aliate ale Kievului, precum şi ai Curţii Penale Internaţionale şi ai Eurojust, agenţia Uniunii Europene care se ocupa de cooperarea judiciară în materie penală.

La scurt timp după începerea războiului, mai multe ţări au convenit să coopereze cu Ucraina şi cu autorităţile judiciare internaţionale în cadrul investigaţiilor cu privire la potenţiale crime de război.

Pe lângă justiţia ucraineană, de investigarea posibilelor crime de război se ocupă de asemenea Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga. Procurorul şef al CPI, Karim Khan, a emis până acum patru mandate internaţionale de arestare împotriva unor oficiali ruşi de rang înalt pentru presupuse crime de război, inclusiv pe numele preşedintelui Vladimir Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni şi transferul ilegal de persoane din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...