G4Media.ro

O comisie a Congresului american cere FBI să investigheze înotătorii chinezi testaţi…

Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

O comisie a Congresului american cere FBI să investigheze înotătorii chinezi testaţi pozitiv în 2021, dar care nu au fost sancţionaţi

O comisie a Congresului american a cerut Departamentului de Justiţie şi FBI să investigheze cazul înotătorilor chinezi care au fost depistaţi pozitiv în 2021, dar nu au fost sancţionaţi, informează agenția AFP, preluată de News.ro.

Într-o scrisoare datată marţi, Comisia parlamentară privind concurenţa strategică dintre Statele Unite şi Partidul Comunist Chinez a cerut FBI să folosească Legea Rodchenkov pentru a investiga cei 23 de înotători chinezi care au fost depistaţi pozitiv, dar nu au fost sancţionaţi în 2021, un caz care a bulversat Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

Legea Rodchenkov, adoptată în decembrie 2020, permite SUA să urmărească penal orice persoană, indiferent de naţionalitate, implicată într-o schemă internaţională de dopaj. „Acest scandal ridică probleme juridice, etice şi competitive serioase şi ar putea constitui o strategie mai amplă de dopaj sponsorizat de stat de către Republica Populară Chineză, menită să concureze în mod neloial la Jocurile Olimpice, aşa cum a făcut deja Rusia”, au scris aleşii din Camera Reprezentanţilor John Moolenaar (republican) şi Raja Krishnamoorthi (democrat).

În urmă cu aproape o lună, New York Times şi postul german ARD au dezvăluit că 23 de înotători chinezi au fost depistaţi pozitiv la începutul anului 2021 la trimetazidină – care poate îmbunătăţi performanţa – şi nu au fost niciodată sancţionaţi, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenţia americană antidoping USADA a acuzat WADA că a muşamalizat afacerea. „USADA este finanţată de guvernul american, iar acest guvern are în prezent o relaţie rece cu guvernul chinez. Ar putea exista o legătură?”, a întrebat fostul preşedinte al WADA, canadianul Richard Pound.

Jumătate din finanţarea WADA provine de la Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...