G4Media.ro

Numărul nașterilor din Polonia atinge un minim postbelic, iar populația scade cu…

Sursa foto: Pixabay

Numărul nașterilor din Polonia atinge un minim postbelic, iar populația scade cu aproape un milion de locuitori într-un deceniu

Numărul nașterilor din Polonia a fost anul trecut cel mai mic înregistrat în această țară după cel de-al Doilea Război Mondial. A fost, de asemenea, al 11-lea an consecutiv în care decesele au depășit nașterile, timp în care populația țării a scăzut cu aproape un milion de persoane, relatează News from Poland.

Noile date de la Statistica Poloniei (GUS), o agenție guvernamentală, arată că au existat 272.000 de nașteri vii în 2023, în scădere de la 305.000 în anul precedent. Numărul de decese s-a situat la 409.000, în ușoară scădere față de 448.000 în 2022 și revenind aproximativ la nivelul de dinaintea pandemiei de 410.000 înregistrat în 2019.

Cifrele GUS arată, de asemenea, că în decembrie 2023 s-au înregistrat doar 19.000 de nașteri, ceea ce reprezintă cel mai mic total lunar de la război încoace.

Agenția estimează că, la sfârșitul anului trecut, populația Poloniei se ridica la 37,6 milioane de locuitori, cu 130.000 de persoane mai puțin față de anul precedent și cu aproximativ 900.000 de persoane mai puțin față de populația de 38,5 milioane de locuitori înregistrată la recensământul național din 2011.

„Observăm un declin continuu al populației de peste un deceniu”, a scris GUS. „În 2023 a fost mai mică decât în cei doi ani precedenți, dar încă mult mai mare decât înainte de pandemie”.

Fostul guvern național-conservator Lege și Justiție (PiS), care a fost la putere până luna trecută, a încercat să abordeze acest declin demografic cu o serie de politici „pro-familie” menite să încurajeze nașterea de copii.

După introducerea programului său emblematic de alocații pentru copii „500+” în 2016, a avut loc o scurtă creștere a numărului de nașteri. Dar acest lucru s-a inversat rapid și nașterile au intrat într-un declin rapid.

Noul guvern condus de Donald Tusk s-a angajat să continue programul de alocații pentru copii, dar și să introducă noi plăți pentru mamele care se întorc la muncă.

Între timp, Polonia a înregistrat, de asemenea, niveluri record de imigrație în ultimul deceniu, GUS estimând că mamele din străinătate sunt acum responsabile pentru 5,5% din nașteri. Agenția a prezis anul trecut că Polonia va trebui să atragă aproape două milioane de lucrători imigranți în următorul deceniu pentru a combate declinul demografic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...