G4Media.ro

“Nu există talibani mai moderați decât naziștii moderați în secolul trecut” –…

“Nu există talibani mai moderați decât naziștii moderați în secolul trecut” – analist politic pe France Info

„Talibanii au încercat să-și refacă virginitatea de când au venit la putere”, a declarat Pierre Servent, jurnalist specializat în probleme de apărare și strategie militară duminică pe France Info.

„Încearcă să pară cât mai onorabili posibil pentru a putea discuta cu toată lumea. În plus, o fac, deoarece au fost stabilite contacte cu Franța pentru a facilita evacuările”, a continuat el. Dar, a avertizat el, “să nu ne îndrăgostim de ei, nu există talibani mai moderați decât naziștii moderați în secolul trecut”.

Între 1996 și 2001, au fost absolut incapabili să gestioneze statul”, a amintit Pierre Servent. „Afganistanul a fost sub perfuzia ONG-urilor, în timp ce talibanii s-au ocupat doar de problemele legii Sharia, executarea femeilor, ministerul viciului și virtuții”, a spus el, adăugând că acum vor trebui să rezolve „o serie de probleme”, mai ales financiare, pentru a guverna.

În ceea ce privește preluarea rapidă a puterii, Pierre Servent a explicat că talibanii au “câștigat teren continuu” din anii 2004-2005, “constatând dificultățile americanilor din Irak”, jucând pe “absența unui sentiment național real” și pe faptul că o parte a populației rămânea “nostalgică” față de talibani, aderând la ideologia legii Sharia și păstrând din 1996-2001 memoria “mai multă siguranță”.

„Antrenamentul militar al armatei afgane a fost bun, eficient pe teren, dar nu a rezistat deoarece s-a descoperit în ultimele luni că batalioane întregi erau batalioane fantomă, talibanii au plătit șefilor tribali ca aceștia să nu lupte, făcând corupția extrem de activă. Întregul stat s-a destrămat și s-a golit de esența sa”, a explicat jurnalistul și specialistul în apărare și strategie militară.

Potrivit acestuia, până la 31 august și retragerea americanilor, amenințarea teroristă rămâne puternică. “Este sigur că americanii riscă să fie din nou nevoiți să replice dacă apar din nou atacuri”, a spus el, considerând că “Statul Islamic încearcă să-și facă simțită prezența și să accentueze acest sentiment de consternare față de americani”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Exact!
    Si nu exista teroristi mai cu acte in regula FMI si Pentagonul.

  2. O analiza perfect corecta.Atat talibanii cat si ISIS-K ei nu stiu si pot guverna.Singura doctrina politica pe care o stiu e doctrina batei ( ca si la nazisti ), singura stare normala pe care o cunosc e cea de razboi si singurele instrumente de educare nu sunt la scoala ( care ar face foarte mul pt progresul tarii ) ci sunt kalasnikovul si bazuka.