G4Media.ro

„Nu am obținut ceea ce ne-am dorit”. Zelenski recunoaște eșecul contraofensivei, dar…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

„Nu am obținut ceea ce ne-am dorit”. Zelenski recunoaște eșecul contraofensivei, dar afirmă că Ucraina nu se retrage, deși se luptă cu a doua armată din lume

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat Associated Press că războiul cu Rusia a trecut într-o nouă etapă și a recunoscut că forțele armate ucrainene nu au reușit să atingă obiectivele planificate în timpul contraofensivei din vară, transmite BBC.

„Ne aflăm într-o nouă etapă a războiului, iar acesta este un fapt”, a declarat Zelenski pentru AP în timpul unei călătorii la Harkov. „Iarna însăși este o nouă etapă a războiului”.

Odată cu venirea iernii, comandamentul ucrainean se confruntă cu probleme noi, dar deja cunoscute: temperaturi scăzute, câmpuri goale unde militarii nu au unde să se ascundă.

De asemenea, a apărut din nou amenințarea unor atacuri rusești la scară largă asupra infrastructurii energetice a orașelor ucrainene. Potrivit lui Zelenski, iarna, luptele au loc nu doar pe linia frontului, ci și în interiorul orașelor.

În același timp, rezervele de muniție se reduc, ceea ce ar putea paraliza operațiunile militare ale armatei ucrainene.

Mult așteptata contraofensivă, care a început după livrarea a zeci de miliarde de dolari în ajutoare militare occidentale, nu a dus la progresele așteptate, amintește AP. Acum, unii oficiali ucraineni sunt îngrijorați dacă ajutoarele viitoare vor fi la fel de generoase.

Răspunzând la întrebarea dacă este mulțumit de rezultatele contraofensivei, Zelenski a spus: „Ascultați, nu ne retragem – sunt mulțumit. Ne luptăm cu a doua armată din lume, sunt mulțumit”. Și a adăugat: „Pierdem oameni, nu sunt mulțumit. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi mulțumit de asta, dar nici nu mă pot plânge prea mult”.

„Ne-am dorit rezultate mai rapide. Din acest punct de vedere, din păcate, nu am obținut ceea ce ne-am dorit. Și acesta este un fapt”, a spus Zelenski.

Potrivit analiștilor militari occidentali, în timpul contraofensivei din vară, forțele armate ucrainene au încercat să ajungă pe coasta Mării Azov (sau să se apropie de ea) pentru a bloca astfel coridorul terestru dinspre Rusia spre Crimeea anexată și pentru a tăia grupul de trupe rusești de pe partea ocupată a malului stâng al Niprului.

Forțele armate ucrainene au dat lovitura principală în regiunea Zaporijia, intenționând să ajungă la orașul Tokmak, important din punct de vedere strategic. Cu toate acestea, încă din primele etape ale ofensivei, trupele ucrainene au întâlnit linii defensive rusești bine minate și fortificate. Drept urmare, forțele armate ucrainene au trecut la tactica mai familiară de atac în grupuri mici, care până acum a adus doar rezultate limitate.

Între timp, în această toamnă, trupele rusești au început operațiuni ofensive pe majoritatea sectoarelor frontului: inclusiv în zona Avdiivka din regiunea Donețk, precum și în apropiere de Kupiansk, în regiunea Harkov.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina nu a primit toate armele de care avea nevoie de la aliații săi, iar o ofensivă rapidă a fost împiedicată și de numărul limitat de forțe armate.

Nu există suficiente forțe pentru a obține mai repede rezultatele dorite, a declarat Zelenski: „Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm. Suntem încrezători în acțiunile noastre. Luptăm pentru ceea ce ne aparține”.

În același timp, în interviul acordat AP, Zelenski a citat unele rezultate pozitive din ultimele luni. El a inclus printre acestea:

  • Ucraina a reușit să obțină unele câștiguri teritoriale în timp ce lupta împotriva unui inamic bine baricadat și mai bine înarmat.
  • Ca urmare a atacurilor ucrainene asupra Crimeei, rolul Flotei rusești a Mării Negre a scăzut, inclusiv o lovitură dată la sediul central al Flotei Mării Negre din Sevastopol.
  • Kievul a reușit să stabilească un coridor temporar pentru exportul cerealelor sale, în ciuda retragerii Rusiei din acordul alimentar pentru aprovizionarea din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Potrivit lui Zelenski, el se teme că războiul din Ucraina va trece în plan secund pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, iar acest lucru ar putea duce și la o reducere a asistenței militare occidentale.

„Vedeți, atenția este egală cu ajutorul. Lipsa de atenție va însemna lipsă de ajutor. Noi luptăm pentru toată atenția pe care o putem obține. Fără atenție, s-ar putea să existe slăbiciune în Congresul [american].”

Având în vedere deficitul constant de arme și muniții, președintele ucrainean consideră că creșterea producției interne de arme este cel mai important pas următor pentru Ucraina.

O parte semnificativă din bugetul Ucrainei este alocată pentru acest lucru, dar volumul actual de producție nu este cu siguranță suficient pentru a schimba cursul războiului. Acum, Zelenski speră că aliații occidentali, inclusiv Statele Unite, îi vor oferi împrumuturi profitabile și licențe pentru producția de echipamente militare americane.

„Dați-ne aceste oportunități și vom construi”, a declarat el pentru AP. „Oricare ar fi efortul sau timpul necesar, o vom face – și o vom face foarte repede”. „Aceasta este o cale de ieșire”, a spus Zelenski, adăugând că nimic nu sperie mai mult Rusia decât o Ucraină autosuficientă din punct de vedere militar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...