G4Media.ro

Novo Nordisk cumpără compania Catalent, pentru a extinde producţia medicamentului pentru slăbit…

Sursa foto: © Casimirokt | Dreamstime.com

Novo Nordisk cumpără compania Catalent, pentru a extinde producţia medicamentului pentru slăbit Wegovy

Novo Nordisk cumpără compania americană Catalent, un subcontractant cheie pentru fabricarea medicamentului pentru slăbit Wegovy, pentru 16,5 miliarde de dolari, acesta fiind un pas major în eforturile sale de a creşte producţia, transmite Reuters, transmite News.ro.

Kasim Kutay, CEO al Novo Holdings, a declarat pentru Reuters că acordul este esenţial pentru strategia companiei sale de a sprijini Novo Nordisk şi de a permite producătorului de medicamente să-şi extindă capacitatea de umplere, pentru a satisface cererea în creştere pentru Wegovy.

Novo Holdings, filiala de investiţii a acţionarului principal al Novo, Fundaţia Novo Nordisk, va cumpăra acţiunile Catalent pentru 11,5 miliarde de dolari, înainte de a include datoria.

După încheierea tranzacţiei, Novo Holdings va vinde trei dintre locaţiile de umplere-finisare ale Catalent – în Anagni, Italia; Bruxelles, Belgia; şi Bloomington, Indiana – către Novo Nordisk, pentru 11 miliarde de dolari.

Novo Holdings deţine 76,9% din acţiunile cu drept de vot ale producătorului medicamentului Wegovy.

Această capacitate este ”o consideraţie strategică cheie pentru Novo Nordisk, în special atunci când (…) se asigură că există o lansare mai largă pentru Ozempic şi Wegovy”, a spus Kutay.

Acţiunile Novo Nordisk au crescut cu 3,63% la Copenhaga, în timp ce acţiunile Catalent au crescut cu până la 10%, până la un maxim al ultimelor peste nouă luni, la New York.

Novo se confruntă cu concurenţa injecţiei Zepbound a rivalei americane Eli Lilly, în cursa medicamentelor pentru obezitate, aflate în creştere rapidă.

Analiştii au estimat că piaţa ar putea avea o valoare de până la 100 de miliarde de dolari până la sfârşitul deceniului.

Cererea puternică pentru medicamentele extrem de eficiente pentru slăbit a determinat creşterea profiturilor şi preţurilor acţiunilor atât pentru Novo, cât şi pentru Lilly. Dar un obstacol major pentru ambele companii este creşterea producţiei.

Un blocaj pentru Novo a fost nevoia de a extinde capacitatea de umplere a stilourilor injectabile – un proces cunoscut sub numele de umplere-finisare – care trebuie făcută în condiţii sterile.

Fabricile din Belgia şi SUA ale Catalent fac deja operaţiuni de umplere cu Wegovy, iar în cele din urmă vor înceta să producă medicamente pentru alte companii farmaceutice.

Acest lucru, împreună cu adăugarea fabricii italiene, îl va ajuta pe producătorul de medicamente să stimuleze producţia de Wegovy mai repede decât se aştepta, au spus analiştii JP Morgan într-o notă.

Acordul este aşteptat să se finalizeze spre sfârşitul anului 2024, Novo anticipând că va contribui la creşterea capacităţii de umplere din 2026.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...