G4Media.ro

Noua rachetă europeană Ariane 6 va efectua astăzi un test crucial de…

Sursa Foto: Space.com

Noua rachetă europeană Ariane 6 va efectua astăzi un test crucial de opt minute pentru motorul rachetei / Constructorii vizează acum o lansare de debut undeva în 2024

Un vehicul de testare Ariane 6 va porni astăzi un singur motor Vulcain 2.1 timp de 470 de secunde – atât cât ar arde în timpul unei lansări operaționale – pe platforma de la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, relatează Space.com.

Testul de ardere la cald este programat să înceapă la ora 15:30 p.m. EST (2030 GMT). Îl puteți urmări în direct aici, pe Space.com, prin amabilitatea Agenției Spațiale Europene, sau direct prin intermediul ESA. Acoperirea va începe la ora 15:10 p.m. EST (2010 GMT)

Ariane 6 este următoarea generație de lansator greu al Europei. Racheta este compusă dintr-o treaptă centrală, alimentată de un singur Vulcain 2.1, precum și de o treaptă superioară care are un motor Vinci mai mic. Vehiculul este echipat, de asemenea, cu două sau patru propulsoare solide, care îi măresc forța de propulsie la decolare.

Ariane 6 va înlocui nava de lucru Ariane 5, care a fost retrasă în iulie anul trecut, după 27 de ani de serviciu și peste 100 de lansări de succes. Deși noua rachetă ar fi trebuit să fie funcțională până în 2020, permițând o tranziție ușoară între cele două vehicule europene, aceasta a suferit o serie de întârzieri.

Constructorii vehiculului vizează acum o lansare de debut undeva în 2024, iar testul de astăzi este o etapă importantă pe acest drum spre zbor.

„Încercarea de opt minute de aprindere a motorului reconstituie modul în care etapa de bază a Ariane 6 va porni în timpul unui zbor normal în spațiu”, au scris oficialii ESA într-o descriere a testului. „Încercarea, efectuată cu un model de testare pe rampa de lansare de la Spațiosportul Spațial European, va fi cea mai lungă rulare „full-stack” de până acum pentru modulul inferior de propulsie lichidă al lui Ariane 6 echipat cu un motor Vulcain 2.1.”

Dacă totul decurge conform planului, Vulcain 2.1 va arde aproape 165 de tone (150 de tone metrice) de propulsor – oxigen lichid superînghețat și hidrogen lichid – în timpul testului.

Testul de astăzi nu va fi prima dată când Ariane 6 își va porni motorul principal.

Pe 5 septembrie, de exemplu, echipele au efectuat o repetiție de lansare a Ariane 6 pe platforma de la Kourou. Exercițiul a inclus un test de aprindere a motorului Vulcain 2.1, deși acea ardere a durat doar patru secunde.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...